sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τέλος εποχής…

Η αποχώρηση του Βιεϊρίνια σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής στον ΠΑΟΚ. Ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι τεράστιο μέγεθος ως ομάδα, αλλά θα κάνει καιρό να αναπληρώσει το κενό του Πορτογάλου. Ενός ποδοσφαιριστή με στόφα ηγέτη και εκτελεστική δεινότητα και επινοήσεις που σπάνια συναντάμε στα μέρη μας. Διαβάστε στο sport-fm.gr το χρονικό της παρουσίας του Βιεϊρίνια στον ΠΑΟΚ.

Η αποχώρηση του Βιεϊρίνια σηματοδοτεί το τέλος μια εποχής στον ΠΑΟΚ. Ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι τεράστιο μέγεθος ως ομάδα, αλλά θα κάνει καιρό να αναπληρώσει το κενό του Πορτογάλου. Ενός ποδοσφαιριστή με στόφα ηγέτη και εκτελεστική δεινότητα και επινοήσεις που σπάνια συναντάμε στα μέρη μας. Πλέον ανοίγει τα φτερά του και ετοιμάζεται να ξεσηκώσει και την Γερμανία με την φανέλα της Βόλφσμπουργκ.

Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη θα έχουν για πάντα περίοπτη θέση στην καρδιά του. Σε αυτήν γνώρισε δύο μεγάλες αγάπες. Τον ΠΑΟΚ και την γυναίκα της ζωής του. Στη συμπρωτεύουσα είδε το όνειρο της καταξίωσης να γίνεται πραγματικότητα, ενώ κέρδισε ένα ακόμη στοίχημα, την κλήση του στην εθνική Πορτογαλίας, δίπλα σε παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Νάνι. Παρόλο που δεν πήρε ακόμη το βάπτισμα του πυρός, του ‘φυγε ένας μεγάλος καημός. Ποιος όμως αμφιβάλει ότι αργά ή γρήγορα δεν θα βρει θέση και στους Ίβηρες;

Άλλωστε έχει αποδείξει ότι από πείσμα έχει περίσσεμα. Η Πόρτο τον «τσίμπησε» σε νεαρή ηλικία, αλλά δεν κατάφερε να τον αξιοποιήσει. Το άστρο του δεν έλαμψε στους «δράκους», ωστόσο δεν το έβαλε κάτω. Μπορεί η μεταγραφή του στην Ελλάδα να μην ήταν ότι είχε φανταστεί στο ξεκίνημα της καριέρας του, όμως με τον καιρό συνειδητοποίησε ότι ήταν η ιδανική επιλογή.

Το 2008, ο ΠΑΟΚ, υπό τις οδηγίες του συμπατριώτη του Φερνάντο Σάντος, τον αποκτά με την μορφή δανεισμού. Βέβαια η σεζόν δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Στο ντέρμπι με τον Άρη, ο Βιτόλο με τον οποίο αργότερα έγιναν συμπαίκτες, ήταν ο υπαίτιος του σοβαρού τραυματισμού του, που τον άφησε εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά στο δεύτερο μισό άρχισε να δείχνει την αξία του.

Το 2009 ο ΠΑΟΚ έρχεται σε συμφωνία με την Πόρτο για το 67% των δικαιωμάτων του Βιεϊρίνια. Οι Πορτογάλοι φημίζονται για την ικανότητά τους να βρίσκουν ταλαντούχους άσους, μέσα σε λίγο καιρό να εκτινάσσουν την τιμή τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο κι έπειτα να τους μοσχοπουλούν. Στην προκειμένη περίπτωση, ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που πιάστηκαν κορόιδα. Οι Θεσσαλονικείς τον κλείνουν σε τιμή ευκαιρίας και τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση βλέποντάς την εξέλιξή του.

Με τις εμφανίσεις του κέρδισε νέο συμβόλαιο, με αισθητά βελτιωμένες αποδοχές, αλλά και έναν όρο (ρήτρα 15 εκατομμυρίων ευρώ) ικανό να αποτρέψει κάθε ενδιαφερόμενο «μνηστήρα» να τον πάρει κοψοχρονιά. Είτε από το εξωτερικό, με πιο πρόσφατη και χειροπιαστή κίνηση την επίσημη πρόταση της Μπλάκμπερν το καλοκαίρι, είτε από την Ελλάδα, με τους μεγάλους να «φλερτάρουν» με την ιδέα της απόκτησής του. Ως εκεί διότι ήταν αντιληπτό πως ακόμη κι αν τελικά βρισκόταν η χρυσή τομή στο οικονομικό, μια τέτοια μετακίνηση θα αναβίωνε αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες από την εποχή που ο Γιώργος Κούδας πρόβαρε τα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού.

Ωστόσο οι αμαρτίες του παρελθόντος και η δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθιστούσαν επιβεβλημένη την πώληση του Βιεϊρίνια. Όχι στην αντικειμενική αξία του, αλλά σίγουρα με ένα ποσό που θα ανακουφίσει τα ταμεία της ΠΑΕ, της οποίας τα χρέη «σφίγγουν» σαν θηλιά γύρω από τον λαιμό της. Κανείς δεν θέλει να το πιστέψει, αντιδράσεις αναμενόμενα υπάρχουν, αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Ο Βιεϊρίνια αφήνει μόνο θετικές αναμνήσεις στους φίλους του ΠΑΟΚ (και γενικότερα αφού ήταν από τις πιο συμπαθητικές φιγούρες των ελληνικών γηπέδων), που όπως θα δείτε και παρακάτω έχουν αρκετούς λόγους για να τον νοσταλγούν και ταυτόχρονα να ελπίζουν πως μια μέρα θα τον ξαναδούν να αγωνίζεται με τον δικέφαλο στο στήθος…







Παναγιώτης Σγαρδέλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x