Eurobasket '09

Έχασε, αλλά δεν χάθηκε....

Την ήττα από την Γαλλία με 71-69-πρώτη σε επίσημο αγώνα μετά το 1983-γνώρισε η Ελλάδα στον τελευταίο της αγώνα για τη δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ. Έτσι κατέλαβε την τρίτη θέση στον Ε Όμιλο και στον προημιτελικό της Παρασκευής θα αντιμετωπίσει τη δεύτερη ομάδα του Στ’ Ομίλου. Ο Ντε Κολό με καλάθι στην εκπνοή διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, ενώ 8’’ πριν το τέλος ο Σπανούλης είχε ισοφαρίσει. .

Την ήττα από την Γαλλία με 71-69-πρώτη σε επίσημο αγώνα μετά το 1983-γνώρισε η Ελλάδα στον τελευταίο της αγώνα για τη δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ. Έτσι κατέλαβε την τρίτη θέση στον Ε Όμιλο και στον προημιτελικό της Παρασκευής θα αντιμετωπίσει τη δεύτερη ομάδα του Στ’ Ομίλου. Ο Ντε Κολό με καλάθι στην εκπνοή διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, ενώ 8’’ πριν το τέλος ο Σπανούλης είχε ισοφαρίσει.

Ο αγώνας...

Η Εθνική ομάδα άρχισε εξαιρετικά τον αγώνα και με όπλο την ευστοχία της στα περιφερειακά σουτ κατάφερε να προηγηθεί με 13-4. Κάποια προσωπικά καλάθια του Τόνι Πάρκερ βοήθησαν τους «τρικολόρ» να ανακάμψουν γρήγορα και παρά τις προσπάθειες του Στράτου Περπέρογλου η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με βραχεία κεφαλή για την Ελλάδα (21-18).

Η δεύτερη περίοδος ήταν εφιαλτική για το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας. Η αδυναμία στο αμυντικό ριμπάουντ έκανε και πάλι την εμφάνιση της, με τους αλτικούς Γάλλους να ελέγχουν την εναέρια κυκλοφορία (πήραν 10 επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο, ενώ η Ελλάδα είχε 9 αμυντικά). Όχι κάποιος από τους σταρ της γαλλικής ομάδας, αλλά ο ρολίστας Αλέν Κοφί (14π. στο πρώτο ημίχρονο) έγινε ξάφνου η βασική επιθετική απειλή από το σύνολο του Βενσάν Κολέ, που με ένα σερί 0-10 πήρε για τα καλά τα ηνία του αγώνα (23-28) φτάνοντας τη διαφορά ακόμη και στο +9 (32-41) για να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος με σκορ 34-41.

Η Γαλλία έφτασε στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (34-45), αλλά η συνέχεια ανήκε στην ελληνική ομάδα. Η είσοδος των «αναπληρωματικών» Καλάθη, Καλαμπόκη και Καϊμακόγλου, αλλά και ο καλύτερος έλεγχος των ριμπάουντ, έδωσε άλλον αέρα στην Εθνική, η οποία χάρη σε ένα σερί 8-0 πλησίασε στο -3 (42-45). Οι Γάλλοι ξέφυγαν ξανά με +8 (46-54), αλλά η περίοδος ολοκληρώθηκε με ένα τρίποντο του Σπανούλη λίγο μπροστά από το κέντρο του γηπέδου (53-56).

Η ελληνική αντεπίθεση συνεχίστηκε και στην τέταρτη περίοδο, απέναντι σε μία γαλλική ομάδα η οποία έδειχνε πως δεν «καιγόταν» για τη νίκη. Δεν εξηγείται διαφορετικά η παραμονή του Τόνι Πάρκερ στον πάγκο στα κρίσιμα τελευταία λεπτά. Οι Έλληνες διεθνείς παίζοντας για την αξιοπρέπειά τους και χωρίς να επιλέγουν αντίπαλο κατάφεραν να προηγηθούν με καλάθι του Φώτση με 64-63, τρία λεπτά πριν το φινάλε. Με μία βολή του Τουριάφ κι ένα καλάθι του Ντε Κολό οι «τρικολόρ» προσπέρασαν ξανά (64-67), προτού ο Φώτσης μειώσει με δύο βολές (66-67) και γίνει φάουλ στον Ντε Κολό για να φέρει αυτός και πάλι την ομάδα του στο +3 (66-69). Ο Σπανούλης με τρίποντο 8’’ πριν το τέλος ισοφάρισε σε 69-69 (παραδόξως οι Γάλλοι δεν έκαναν φάουλ για να αποφύγουν την ισοφάριση), αλλά ο Ντε Κολό με καλάθι στην εκπνοή διαμόρφωσε το τελικό σκορ (69-71).

Η Γαλλία τερμάτισε στην πρώτη θέση και θα αντιμετωπίσει τον τέταρτο του Στ’ Ομίλου, ενώ η Ρωσία ως δεύτερη τον τρίτο του άλλου γκρουπ (τα δύο αυτά ματς θα γίνουν την Πέμπτη). Η Κροατία πήρε την τέταρτη θέση στον Ε’ Όμιλο και μαζί με την Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους από τον Στ' Όμιλο την Παρασκευή.

Δεκάλεπτα: 21-18, 34-41, 53-56, 69-71.

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 2, Μπουρούσης 8, Ζήσης 4, Σπανούλης 16, Καλάθης 7, Φώτσης 9, Πρίντεζης, Καϊμακόγλου 4, Περπέρογλου 7, Σχορτσανίτης 12 (εκτός δωδεκάδας έμεινε για προληπτικούς λόγους λόγω στομαχικών διαταραχών ο Κουφός).

Γαλλία (Κολέ): Ντιό 3, Μπατούμ 8, Ζανό 2, Κοφί 14, Πάρκερ 12, Μποκολό 10, Πιετρούς 2, Ντε Κολό 4, Ντιαό, Τουριάφ 4, Τραορέ 10.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x