Pick & Roll

Ένα από τα έξι κομμάτια μιας…μαγικής πίτας

Η... ιδέα-εντολή ήρθε μέσω SMS. Και ως φιλότιμος στρατιώτης -έτσι το παίζω τώρα τελευταία- καθώς κάνω παράλληλα και πρόβες του νέου μου ρόλου (α! Λέω να ασχοληθώ με το θέατρο από τη νέα σεζόν)- έκανα τα πάντα για να εκτελέσω τη διαταγή γρήγορα και αποτελεσματικά.

Γράφει ο Γιώργος Γαβριλάκης

Η... ιδέα-εντολή ήρθε μέσω SMS. Και ως φιλότιμος στρατιώτης -έτσι το παίζω τώρα τελευταία- καθώς κάνω παράλληλα και πρόβες του νέου μου ρόλου (α! Λέω να ασχοληθώ με το θέατρο από τη νέα σεζόν)- έκανα τα πάντα για να εκτελέσω τη διαταγή γρήγορα και αποτελεσματικά. Το αφεντικό μου, o αδερφός που δεν είχα ποτέ, ο άνθρωπος μου, η λύση για όλα μου τα προβλήματα, αυτός ο τύπος που όλο ρεπό έχει και όλο λέει ότι δουλεύει, ο πάντα χαμογελαστός και πιστός στρατιώτης, ο φίλος του "ράφλα", ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας (σ.σ Αντώνης Κατσίκης) μου έστειλε το εξής μήνυμα «Πρέπει να κάνουμε μία ανάλυση των ομάδων στο ΝΒΑ» ήταν το πρώτο επιτακτικό σκέλος του μηνύματος, που με έκανε να αγριέψω, μέχρι που διάβασα και το δεύτερο σκέλος: «ε; Δεν πρέπει; Τι λες;». Αααα! Τι ωραία ιδέα, είπα μέσα μου. Οπότε ξεκινάω...

Ο Σεπτέμβρης τελειώνει και ο μήνας έναρξης του ΝΒΑ είναι ο Οκτώβρης. Θα κάνουμε μία παρουσίαση σε στυλ αρθροταινίας (κατά την τηλεταινία) σε έξι μέρη. Γιατί έξι; Ξυπνάτε ανεκπαίδευτοι! Ατλάντικ, Σέντραλ και Σάουθιστ στην Ανατολή. Νόρθουεστ, Πασίφικ και Σάουθουεστ στη Δύση. Πόσο μας κάνει; Εξι περιφέρειες. Προς το παρόν... Ατλάντικ

Βοστώνη

Οι πρώτοι της περσινής σεζόν -στην Ατλάντικ. Ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 62 νίκες και 20 ήττες. Κυρίως ολοκλήρωσαν χωρίς τον τραυματία Κέβιν Γκαρνέτ, ο οποίος δεν κατάφερε να επιστρέψει ούτε καν στα πλέι οφ. Αυτό θα είναι το κεντρικό πρόσωπο της νέας σεζόν, αλλά υπάρχει και κεντρικό ερώτημα. Η Big Three της Βοστώνης έχει... γεράσει. Ο ΚG, ο Ρέι Αλεν, ο Πολ Πιρς έχουν πατήσει τα 30. Τι τα έχουν πατήσει δηλαδή, τα έχουν... ξεκοιλιάσει. Πρέπει όλοι μαζί να αποδείξουν πως η ομάδα δεν είναι ξεπερασμένη. Ο αρχηγός Πιρς ενημερώνει πως «αν έχουμε υγεία τότε θα πάρουμε το πρωτάθλημα».

Στην πραγματικότητα αυτός που μπορεί να κάνει τους Σέλτικς δελεαστικούς και σύγχρονους είναι ο Ράγιον Ρόντο. Η εξέλιξή του είναι εντυπωσιακή. Παραμένει ο πόιντ γκαρντ της ομάδας, μόνο που πλέον είναι αναντικατάστατος. Έχει και εμπειρία. Όχι όση ο Ρασίντ Ουάλας που αποκτήθηκε από το Ντιτρόιτ και αναλαμβάνει να βοηθήσει τον Γκαρνέτ και ενδεχομένως να ξεκινάει στην πεντάδα αντί του Κέντρικ Πέρκινς. Η μοναδική προσθήκη -πέραν του Ουάλας- ήταν αυτή του Μαρκίς Ντάνιελς, που ίσως αποδειχθεί η χρησιμότερη. Διότι, ο 34χρονος Ρέι Αλεν δεν είναι δυνατόν να παίζει 35 λεπτά κάθε βράδυ. Α! Έμεινε και ο χοντρούλης Γκλεν Ντέιβις, που επίσης έχει εξελιχθεί υπερβολικά -γιατί όχι, όπως ο Ρόντο.

Αυτά τα πολλά για τους Μπόστον Σέλτικς.Και είπα και έγραψε τόσα επειδή είναι ομάδα του Βάιου (σ.σ Τσούτσικα) και ο Αντώνης μου έχει πει να μην του χαλάμε χατίρι του συγκεκριμένου. Ό,τι πείτε. Εγώ τι δουλειά μου να κάνω θέλω.

Φιλαδέλφεια

Ένα κάρο ερωτηματικά μαζεμένα σε μία ομάδα. Ένα κάρο ερωτηματικά μαζεμένα στην ομάδα μου. Που θα παίζει ο Αντρέ Ιγκουοντάλα; Στο «3» ή στο «2»; Όπου και να παίζει πάντως αυτός θα είναι ο ηγέτης και από τη στιγμή που έχει κάνει αξιόπιστο το σουτ του είναι ικανός να σκοράρει με συνέπεια πολύ. Αλλά ας επικεντρωθούμε στα ερωτηματικά. Ο Έλτον Μπραντ έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του; Λένε «ναι!», αλλά για να δούμε. Σίγουρα είναι ένας από τους καλύτερους φόργουορντ της λίγκας, αλλά σχεδόν τον έχουμε ξεχάσει. Ο Σάμουελ Ντάλμπερτ θα είναι για μία ακόμα χρονιά ο βασικός σέντερ, αν και όλο το καλοκαίρι (τι πρωτότυπο...) οι Σίξερς ήθελαν να τον ανταλλάξουν. Έμεινε και μάλιστα βελτίωσε πολύ το επιθετικό του παιχνίδι. Θα πρέπει να σκοράρουν περισσότερο οι ψηλοί, γιατί ο μόνος δοκιμασμένος γκαρντ είναι ο Λου Ουίλιαμς (ο οποίος πάντως ξέρει καλά να σκοράρει). Αυτό δεν σημαίνει πως ο Λου είναι ο μόνος γκαρντ. Υπάρχει ο Τζρου Χόλιντεϊ, ο ρούκι που έχει αναλάβει να καλύψει το κενό του Αντρέ Μίλερ. Γίνεται αυτό; Συγκρίνουμε έναν All-Star με έναν 19χρονο. Κι όμως, κάποιοι λένε πως γίνεται!

Το θέμα είναι πως η Φιλαδέλφεια σκοπεύει να βρεθεί στα πλέι οφ, όπως πέρσι, αλλά να πάρει περισσότερες από τις περσινές 41 νίκες της.

Νιου Τζέρσεϊ

Άλλαξαν πολλά πράγματα στην ομάδα. Σκεφτείτε πως από εκεί που υπήρχαν τρεις σούπερ σταρ, ο Βινς Κάρτερ, ο Ρίτσαρντ Τζέφερσον και ο Ντέβιν Χάρις. Εχει μείνει ένας. Ο Ντέβιν Χάρις. Ο Κάρτερ πήγε στο Ορλάντο και ο Τζέφερσον στους Σπερς. Αυτό πάντως, δεν σημαίνει πως η ομάδα θα τα πάει σίγουρα χειρότερα από πέρσι (34-48). Τα κενά θα καλυφθούν με άλλους τρόπους. Όπως για παράδειγμα με την αναβάθμιση του Γιανλιάν Γι. Στο Νιου Τζέρσεϊ αναφέρουν πως ο Κινέζος έχει δουλέψει πολύ και πως η διαφορά θα φανεί. Επίσης από το Ορλάντο ήρθαν οι Κόρτνεϊ Λι (στα πλέι οφ έκανε πολλά καλά παιχνίδια) και Ράφερ Αλστον. Βέβαια, ο τελευταίος μάλλον θα γίνει ανταλλαγή. Ο Κρις Ντάγκλας Ρόμπερτς, ο οποίος πέρσι ως ρούκι έπαιξε λίγο, θα τον δούμε περισσότερο, ενώ ο επίσης περσινός ρούκι, Μπρουκ Λόπεζ, θα εμφανιστεί με νούμερα στο νταμπλ-νταμπλ.

Η ομάδα πάντως, δεν... καίγεται για μεγάλη πορεία φέτος. Σκοπεύει μέσω του νέου της προέδρου -του Ρώσου Μιχαήλ Προκχόροφ- να αναβαθμιστεί από το 2010-11. Τότε που θα κάνει τα πάντα για να έρθει στην πόλη ο ΛεΜπρον Τζέιμς.

Τορόντο

Εγιναν συντονισμένες ενέργειες. Και παρά το γεγονός ότι έφυγε ο Σον Μάριον, ο οποίος δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του, οι Ράπτορς έχουν να υπερηφανεύονται πως πήραν από την ελεύθερη αγορά τον Χέντο Τούρκογλου και τον Τζάρετ Τζακ. Οι δυο τους μαζί με τους Κρις Μπος, Αντρέα Μπαρνιάνι και Χοσέ Καλντερόν μπορούν να βοηθήσουν να γίνει κάτι πιο εντυπωσιακό από το 33-49 της περσινής σεζόν. Υπάρχουν όμως, αλλά δύο πρόσωπα που ίσως κάνουν την διαφορά. Το ένα είναι ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν. Ο ρούκι στο Νο9 του ντραφτ, ο οποίος ήδη συγκρίνεται με τον Αντρέ Ιγκουοντάλα (στη χειρότερη περίπτωση) και τον Βινς Κάρτερ (στην καλύτερη). Το δεύτερο όνομα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό. Ενδεχομένως να γίνει όμως και αναφέρομαι στον Μάρκο Μπελινέλι. Στο Γκόλντεν Στέιτ δεν είχε ρόλο, αν τον αποκτήσει στο Τορόντο ίσως τα καταφέρει!

Νέα Υόρκη

Δύο χρόνια τώρα οι Νικς έχουν ρόστερ που στη θεωρία ανήκει στο επίπεδο των πλέι οφ. Στην πράξη όμως, η ομάδα πάει από το χειρότερο στο... κακό. Δεν τα καταφέρνει καλά παρά την ποιότητα παικτών που διαθέτει. Κάτι λείπει. Άγνωστο τι. Πάντως, και τη νέα σεζόν το ταλέντο θα υπάρχει. Βλέπετε, τελικά οι Ντέιβιντ Λι και Νέιτ Ρόμπινσον έμειναν στην ομάδα και θα πρωταγωνιστήσουν. Το ίδιο θα κάνει και ο Ουίλσον Τσάντλερ, ο οποίος πέρσι έκανε εντύπωση με την φοβερή του παρουσία. Επιπλέον, ο κόουτς, Μάικ Ντ'Αντόνι, υπολογίζει πάρα πολύ τον Ντανίλο Γκαλινάρι, ο οποίος έχει ξεπεράσει τα προβλήματα στη μέση. Έχει μεγάλα όνειρα για τον Ιταλό που «είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ που έχω δει». Λίγο υπερβολικό, αλλά τον πιστεύει και σκοπεύει να του δώσει πολλές ευκαιρίες. Οι Νικς όμως, χρειάζονται έναν ακόμα πόιντ γκαρντ για να βοηθήσει τον Κρις Ντάχον, ο οποίος πέρσι δεν ανταποκρίθηκε. Ίσως πάρουν τον Ράφερ Αλστον, αλλά ποιον θα δώσουν για να τον αποκτήσουν; Ίσως τον Ντάχον.
Ένα από τα μυστικά πάντως, ίσως να είναι ο Εντι Κάρι. Η καριέρα του παραλίγο να καταστραφεί λόγω προσωπικών-οικογενειακών προβλημάτων. Σοβαρών προβλημάτων. Τώρα θα επανεμφανιστεί, αδυνατισμένος και ορεξάτος. Για να δούμε...


Υ.Γ.: Κι επειδή pick n' roll με ένα άτομο δεν γίνεται, μπορείτε να μου κάνετε σκριν με μηνύματα, ιδέες και παρατηρήσεις στο g.gavrilakis@gmail.com

Υ.Γ (2) Σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει το Πρωτάθλημα Τύπου. Είμαι έτοιμος να πάρω ρεβάνς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x