Ελλάδα

Ένα πολυβόλο για την ΑΕΚ

Ο Γιούρε Ζντοβτς έψαχνε σκόρερ. Κι αν κάτι ξέρει καλά να κάνει ο Ντιόντε Κρίστμας, που βρίσκεται μια ανάσα από την ΑΕΚ, είναι να φορτώνει τα αντίπαλα καλάθια. Το sport-fm.gr τον παρουσιάζει.

Τα Χριστούγεννα ήρθαν αργά, αλλά κάλιο έτσι, παρά ποτέ για την ΑΕΚ. Ο Γιούρε Ζντοβτς είχε κάνει εξ αρχής σαφές πως στην ομάδα που θέλει να χτίσει χρειάζεται έναν παίκτη που να έχει έφεση στο σκοράρισμα και καλό μακρινό σουτ. Αφού, λοιπόν, ψάχτηκε κυρίως στην τουρκική αγορά, κατέληξε στον Ντιόντε Κρίστμας.

Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ είναι σεσημασμένος σκόρερ. Φρόντισε να το δείξει από τα σχολικά του χρόνια, όταν και συμπεριλήφθηκε στα κορυφαία ταλέντα των λυκείων της χώρας, κι αργότερα στο κολέγιο. Με τη φανέλα του Τεμπλ είχε-μετά την πρώτη χρονιά της προσαρμογής-σταθερά πάνω από 19,5 πόντους ανά αγώνα με ποσοστά άνω του 35% στα τρίποντα. Ολοκλήρωσε την τετραετία στο NCAA με 2.043 πόντους ως ο μόλις τέταρτος παίκτης στην ιστορία του κολεγίου που σπάει το φράγμα των 2.000 πόντων.



Η σωματοδομή του σε συνδυασμό με την συνεχή παραγωγή παικτών με τα χαρακτηριστικά του δεν επέτρεψε να επιλεγεί στο ντραφτ του 2009. «Ήθελα να ακούσω το όνομά μου, η οικογένειά μου ήθελε το ίδιο, αλλά δεν συνέβη. Όλη μου τη ζωή ήμουν αουτσάιντερ, δεν περίμενε κανείς να φτάσω τόσο μακριά και δεν θα σταματήσω τώρα. Κάποια ομάδα θα θέλει να με πάρει και θα δώσω ό,τι καλύτερο έχω, τίποτα λιγότερο», ανέφερε μετά την απογοητευτική βραδιά του ντραφτ.

Όπως είπε, δεν εγκατέλειψε το όνειρό του και προσπάθησε να παίξει στο ΝΒΑ. Πότε σε Σίξερς, πότε σε Κινγκς, πότε σε Σέλτικς, σε Τζαζ ή (φέτος) σε Καβαλίερς… Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, έβλεπε την τελευταία στιγμή να «κόβεται» από το τελικό ρόστερ και να μην κερδίζει συμβόλαιο. Εξαίρεση το 2013, όταν έπεισε τους Σανς να του δώσουν μια ευκαιρία και σε 31 εμφανίσεις είχε 2,3 πόντους και 1,2 ριμπάουντ σε 6,4 λεπτά ανά αγώνα.



Σε όλες τις περιπτώσεις η Ευρώπη αποτέλεσε για εκείνον καταφύγιο. Ξεκίνησε από τη Χάποελ Αφούλα, πέρασε από τη Νίμπουρκ και εν συνεχεία συστήθηκε στο ελληνικό κοινό. Στον ΠΑΟΚ έδειξε ψήγματα του ταλέντου του, με 9,7 πόντους (66,6% βολές, 44% δίποντα, 36,5% τρίποντα), 2,8 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ και 2 λάθη σε 23:43 ανά αγώνα στο δεύτερο μισό της περιόδου 2010/11, αλλά οργίασε ένα χρόνο μετά στο Ρέθυμνο. Με τους Κρητικούς είχε 18,6 πόντους (71% βολές, 57,7% δίποντα, 36% τρίποντα), 4,4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1,5 κλεψίματα και 2,1 λάθη σε 32:11 κατά μέσο όρο. Η κορυφαία παράστασή του ήταν στο ΣΕΦ απέναντι στον Ολυμπιακό, όταν έκανε ρεκόρ καριέρας με 41 πόντους!



Μετά την αποτυχημένη δοκιμή του στους Σέλτικς τον Οκτώβριο του 2012, ήρθε το συμβόλαιο-«βόμβα» με την ΤΣΣΚΑ! Στην ομάδα της Μόσχας είχε καλή παρουσία και το δείχνουν οι αριθμοί του: 6,5 πόντους (με 55,6% στα τρίποντα), 1,1 ριμπάουντ, 0,7 ασίστ και 0,5 κλεψίματα σε 15,3 λεπτά ανά αγώνα στην Ευρωλίγκα. Όμως το Φλεβάρη ο Έτορε Μεσίνα έκρινε πως του ήταν πιο χρήσιμος ένας πλέι μέικερ και επανέφερε στην ΤΣΣΚΑ τον… Θοδωρή Παπαλουκά. «Εκτιμούμε την προσφορά του Ντιόντε και όσα μας έδωσε στους μήνες που ήταν μαζί μας, αλλά κρίναμε πως θέλαμε μια διαφορετική δομή στην ομάδα μας και ο Παπαλουκάς θεωρούμε πως μπορεί να μας προσφέρει αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή», είχε πει τότε ο Ιταλός τεχνικός.

Ο Κρίστμας δεν κάθισε να κλάψει. Βρήκε «στέγη» στη Σιένα και κατέκτησε μαζί της το ιταλικό πρωτάθλημα έχοντας 5,1 πόντους, 1,6 ριμπάουντ, 1,2 ασίστ και 0,9 κλεψίματα σε 14,4 λεπτά κατά μέσο όρο σε εννιά εμφανίσεις. Μεσολάβησε η μοναδική του σεζόν στο ΝΒΑ με τους Σανς, μέχρι να επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Παρί Λεβαλουά την περασμένη σεζόν. Μαζί της είχε μια αξιοπρεπή παρουσία με 10,5 πόντους, 2,4 ριμπάουντ, και 1,2 ασίστ σε 20,3 λεπτά κατά μέσο όρο, αλλά όχι αρκετή για να ξαναφέρει την καριέρα του σε υψηλά επίπεδα. Ούτε με τη Χάποελ Χολόν στα μόλις δύο ματς που έπαιξε έκανε το «μπαμ» (6,8 πόντους, 2,2 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα σε 23,8 ανά αγώνα), αλλά τώρα του προσφέρεται η ευκαιρία να ξεχωρίσει και πάλι, μέσω της ΑΕΚ.

Άλλωστε είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει μάθει να καταθέτει τα όπλα. «Πολλοί στη θέση μου τα παράτησαν. Εγώ δεν το έκανα ποτέ. Όταν δεν τα κατάφερα να παίξω στον πρώτο χρόνο στο κολέγιο, όταν δεν έγινε ντραφτ, όταν δεν βρήκα ομάδα στο κολέγιο, το αντιμετώπισα σαν πρόκληση και τα κατάφερα στο τέλος», δήλωσε πρόσφατα μιλώντας σε μαθητές για την εμπειρία του.



Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x