Γιώργος Πετρίδης

Ακυβέρνητο καράβι και ναυάγιο χωρίς «καπετάνιο»

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Βίρτους Μπολόνια.

Σε μια πόλη που ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού λόγω του ευρωπαϊκού του 2002, εμφανίστηκε το… φάντασμα μιας ομάδας που βαδίζει από το κακό στο χειρότερο και δεν προοδεύει καθόλου. Μια ομάδα που εξακολουθεί να αδικεί τον εαυτό της και να παίζει πολύ κάτω από τις δυνατότητές της, όπως φάνηκε και στην ήττα (74-64) από τη Βίρτους, που ήταν η 7η στις 8 τελευταίες αγωνιστικές.

Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα στην Μπολόνια, οι «πράσινοι» παρουσίασαν τραγική εικόνα. Ένα σύνολο χωρίς προπονητική καθοδήγηση από τον πάγκο, που βασιζόταν κυρίως στις ατομικές εξάρσεις των παικτών του και ήταν παράλληλα πολύ… soft στην άμυνα. Το ναυάγιο ερχόταν και δεν υπήρχε «καπετάνιος» για να σώσει το ακυβέρνητο καράβι.

Το «τριφύλλι» δεν είχε τρόπο να περιορίσει τον Σενγκέλια (λες και δεν γνωρίζαμε εκ των προτέρων την ποιότητά του), ενώ στην επίθεση δεν υπήρχε πλάνο και σχέδιο για να κυκλοφορήσει λίγο (καλύτερα) η μπάλα και να βρεθούν ελεύθερα σουτ. Το 43-30 του πρώτου μέρους αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα και λέει την αλήθεια για την εικόνα του ματς.

Παναθηναϊκός: Ακυβέρνητο καράβι και ναυάγιο χωρίς καπετάνιο

Παρ’ όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός «έσφιξε» αμυντικά και θωράκισε την άμυνά του στην τρίτη περίοδο, ενόσω αποφάσισε να παίξει ελαφρώς πιο ορθολογικά και ομαδικά στην επίθεση. Εκμεταλλευόμενος τα μαζεμένα λάθη του «θολωμένου» Τεόντοσιτς, έτρεξε επιμέρους σκορ 9-1 και ροκάνισε τη διαφορά (44-39 στο 24’).

Η αγωνιστική άνοδος του Πονίτκα σε συνδυασμό με το βραχυκύκλωμα των γηπεδούχων, έφεραν τους «πράσινους» μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά μετά από 30 περίπου λεπτά (55-57 στο 33’). Καθοριστικό σε αυτό το σημείο ήταν το γεγονός ότι έμεινε στον πάγκο ο Μπέικον, ο οποίος ήταν αρνητικός για την ομάδα και είχε το χειρότερο βράδυ του με τη φανέλα του «εξάστερου».

Τι συνέβη αμέσως μετά; Ό,τι ακριβώς έχουμε παρακολουθήσει στα περισσότερα παιχνίδια του «τριφυλλιού». Δηλαδή ένα (κλασικό) νεκρό διάστημα, κατά το οποίο… σταμάτησε να παίζει και εξαφανίστηκε από το παρκέ. Αυτό είχε ως συνέπεια να δεχθεί σερί 14-0 και να μείνει χωρίς πόντο για περίπου 5,5 αγωνιστικά λεπτά! Στην πιο κρίσιμη καμπή του αγώνα. Απίστευτο κι όμως αληθινό…

Για να πάμε και λίγο στα επιμέρους στατιστικά στοιχεία. Για μια ακόμα εβδομάδα, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τον αγώνα με περισσότερα λάθη από ασίστ (14 έναντι 12), ενώ αυτή τη φορά εκτέλεσε ίδιο αριθμό διπόντων (14/29) και τριπόντων (8/29) κι έχασε κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ (28 έναντι 40).

Ατομικά θα σταθούμε στην πολύ καλή παρουσία του Γουόλτερς και του Πονίτκα, που κράτησαν όρθια την ομάδα και την οδήγησαν στην ανατροπή, ενώ οι «πράσινοι» δεν πήραν σχεδόν τίποτα από τον Μπέικον και τον Λι: πέτυχαν μόλις 15 πόντους με 5/22 σουτ εντός παιδιάς συνολικά!

Παναθηναϊκός: Ακυβέρνητο καράβι και ναυάγιο χωρίς καπετάνιο

Πάμε και στον Ράντονιτς. Είναι πλέον εμφανές ακόμα και από ανθρώπους που δεν ασχολούνται με το μπάσκετ, ότι ο Μαυροβούνιος προπονητής έχει τεράστια ευθύνη και δεν μπορεί να καθοδηγήσει την ομάδα. Δεν φαίνεται να είναι ικανός να κουμαντάρει ένα μεγάλο «καράβι» σαν τον Παναθηναϊκό.

Για μια ακόμα φορά το «έχασε» στο ροτέισον και δεν είχε τις σωστές αποφάσεις όταν το ματς «έκαιγε». Για παράδειγμα, ξέχασε τον θετικό Παπαγιάννη στον πάγκο όταν η ομάδα πέρασε μπροστά και οι Ιταλοί «χτυπούσαν» ανελέητα στην άμυνα τον αργό Γκουντάιτις κατά το διάστημα που πέτυχαν το σερί τους στο φινάλε του παιχνιδιού, ενόσω το παρατράβηξε με την «τυφλή» εμπιστοσύνη στον Μπέικον, παρότι δεν του έβγαινε.

Συν τοις άλλοις, τα έκανε… μαντάρα με τις αλλαγές του Γουόλτερς με τον Λι στα κρίσιμα σημεία, ενώ είναι φανερό ότι δεν έχει «μάθει» (ακόμα) την ομάδα. Επίσης, δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα για ποιο λόγο ξεκινάει στην πεντάδα τον Γιώργο Καλαϊτζάκη, τον βγάζει μετά από 2-3 λεπτά και μετά τον ξεχνάει; Ποια η λογική; Δεν συζητάμε καν για το γεγονός ότι σε ένα ακόμα ματς υπήρχαν κάκιστες επιλογές μετά τα τάιμ-άουτ που πήρε.

Έτσι λοιπόν ο Παναθηναϊκός μένει εκτός στόχων στην Ευρωλίγκα από τα μέσα της σεζόν και δεν μπορεί να φανεί ανταγωνιστικός με τις ομάδες της πρώτης ταχύτητας. Κυρίως δεν εμφανίζει εικόνα που να σου επιτρέπει να αισιοδοξείς για το μέλλον. Ξεκάθαρα πλέον το υπάρχον «σχήμα» με προπονητή τον Ράντονιτς δεν λειτουργεί και μόνο κακό κάνει στην ομάδα…

Παναθηναϊκός: Ακυβέρνητο καράβι και ναυάγιο χωρίς καπετάνιο

Προφανώς λοιπόν και ήρθε η ώρα να παρθούν αποφάσεις και να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, για τις οποίες συζητάμε εδώ και εβδομάδες και μάλλον έχουν… καθυστερήσει πολύ. Κι επειδή η ψυχική υγεία των φίλων του «τριφυλλιού» κλονίζεται, θα χρειαστούν γενναίες παρεμβάσεις και για την επόμενη ημέρα.

Επιβάλλεται δε, να γίνει η απαραίτητη αυτοκριτική, να δοθούν εξηγήσεις προς τους φιλάθλους και ακολούθως η ιδιοκτησία να εμπιστευτεί τις «τύχες» του οργανισμού σε ικανότερους ανθρώπους, τόσο σε προπονητικό επίπεδο, όσο και σε πλαίσιο διοίκησης.

Υ. Γ. Είναι τόσο αδούλευτη ομάδα ο Παναθηναϊκός, που έβγαλε αιφνιδιασμό 4 εναντίον 1 (σ.σ. στο 64-57) και σούταρε τρίποντο, στο οποίο αστόχησε.

Υ. Γ. 2 Το λέμε συνέχεια, αλλά είναι κρίμα γι’ αυτόν τον υπέροχο κόσμο, που βρέθηκε και στήριξε την ομάδα και στην Μπολόνια...

Υ. Γ. 3 Χάσαμε το μέτρημα από τις επιθέσεις που εκτελέστηκαν από τους παίκτες του Ράντονιτς δίχως να αλλάξουν μία πάσα!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x