Γιώργος Πετρίδης

Η ομάδα που σπάει τις «κατάρες»

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για τη μεγαλειώδη νίκη του Παναθηναϊκού στην έδρα της Βαλένθια.

Ουφ… Ένα αίσθημα ανακούφισης βγήκε από μέσα μας μετά το τέλος του αγώνα του Παναθηναϊκού AKTOR στη Βαλένθια. Οι «πράσινοι» πέτυχαν ένα σπουδαίο διπλό (81-82) και παράλληλα έσπασαν μια κατάρα 5 χρόνων (και 18 συνεχόμενων ηττών), αφού είχαν να νικήσουν σε έδρα ισπανικής ομάδας από τον Φεβρουάριο του 2019. Στην πανέμορφη πόλη του ισπανικού νότου δε, είχαν να πανηγυρίσουν διπλό από το 2010 (4 σερί ήττες έκτοτε).

Η επιτυχία της ομάδας του Αταμάν αποκτά ακόμα περισσότερη αξία αν αναλογιστούμε ότι παρατάχθηκε δίχως τον ηγέτη της (Σλούκας) κι ενώ πριν από 48 ώρες είχε προηγηθεί η αυτοκτονία στη Βιτόρια. Προσθέστε σε όλα αυτά και το γεγονός ότι το ματς «στράβωσε» για τα καλά στις αρχές της 4ης περιόδου απέναντι σε μια πολύ σκληρή αντίπαλο.

Οι παίκτες του «τριφυλλιού» όμως έδειξαν σπουδαία ψυχικά χαρίσματα, δεν… έχασαν το μυαλό τους στην τελική ευθεία του αγώνα και με σωστές αποφάσεις κατάφεραν να πετύχουν την ανατροπή και να φτάσουν σε μια νίκη που τους φέρνει σε θέση ισχύος έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστών.

Όσον αφορά το ματς, οι «πράσινοι» παραδόθηκαν στον ρυθμό των γηπεδούχων στο πρώτο ημίχρονο και δέχθηκαν αρκετούς πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, ενόσω έδιναν συνεχώς δεύτερες ευκαιρίες στους γηπεδούχους, που ήταν πιο αποφασιστικοί και μαχητικοί, με συνέπεια να κερδίσουν τις περισσότερες διεκδικούμενες μπάλες.

Παναθηναϊκός: Η ομάδα που σπάει τις «κατάρες»

Στο δεύτερο μέρος, ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ πιο… σκληρός και παθιασμένος: έδειξε αμυντική προσήλωση και καθάρισε τα αμυντικά ριμπάουντ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να διαχειριστεί περισσότερες επιθέσεις και να κόψει τον βήχα των Ισπανών. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ξέφυγε στο +9 (50-59) στα μέσα της 3ης περιόδου. Κάπου εκεί ωστόσο άρχισε η… τρικυμία.

Κι αυτό διότι ακολούθησαν 4 «σκοτωμένες» επιθέσεις (η μία χειρότερη από την άλλη), που έδωσαν το δικαίωμα στη Βαλένθια να πετύχει την ολική επαναφορά μέσα σε 2,5 λεπτά. Το κακό φεγγάρι του «τριφυλλιού» συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα του 4ου δεκαλέπτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Αταμάν έμεινε άποντη για σχεδόν 5 λεπτά: από το τρίποντο του Ναν στο 66-66 μέχρι το τρίποντο του Βιλντόσα στο 73-69. Από ‘κει και πέρα, οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε μια σειρά κάκιστων επιλογών στις επιθέσεις τους, αλλά οι «πράσινοι» ήταν εκείνοι που χαμογέλασαν στο φινάλε με τη βολή του Λεσόρ.

Σε ατομικό επίπεδο θα σταθούμε ιδιαιτέρως στον Βιλντόσα, ο οποίος πραγματοποίησε την καλύτερη (με διαφορά) εμφάνισή του με τη φανέλα του «εξάστερου». Ο Αργεντινός γκαρντ πήρε την ομάδα στις πλάτες του και την κράτησε όρθια όταν εκείνη πελαγοδρομούσε. Πέτυχε 19 πόντους με 5/7 τρίποντα, ενώ ευστόχησε και στο καθοριστικό λέι-απ, με το οποίο ισοφάρισε σε 81-81. Μακάρι να συνεχίσει έτσι και ακόμα καλύτερα, αφού διαθέτει τρομερή ποιότητα, την οποία δεν είχε ξεδιπλώσει μέχρι τώρα.

Παναθηναϊκός: Η ομάδα που σπάει τις «κατάρες»

Σπουδαίο ματς και από τον Γκραντ, ο οποίος αποδεικνύει σε κάθε παιχνίδι ότι είναι μια μεταγραφή «λίρα εκατό». Ο Αμερικανός γκαρντ έπαιξε τόσο για τον απόντα Σλούκα, όσο και για τον αρνητικότατο Ναν, ο οποίος ήταν αλλού γι’ αλλού (-7 μονάδες στο ειδικό σύστημα αξιολόγησης). Ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 13 πόντους, 6 ασίστ και 5 ριμπάουντ σε 37 λεπτά συμμετοχής κι ενώ δέχθηκε… τόνους πίεσης από τους αντίπαλους περιφερειακούς. Δεν είναι και λίγο…

Κλείνοντας, να σταθούμε και στον Χουάντσο Ερνάνγκομεθ, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην άμυνα και στο να κλείσουν οι διάδρομοι προς την «πράσινη» ρακέτα, αν εξαιρέσουμε 1-2 περιπτώσεις. Ο Ισπανός φόργουορντ χρειάζεται απλά ένα… κλικ για να πάρει μπρος και επιθετικά, αφού ακόμα δεν του «βγαίνει».

Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός μαθαίνει πλέον να ξεπερνάει άμεσα μια κακή βραδιά και αφήνει πίσω του τις κακοτοπιές. Το ρεκόρ 11-8 κρίνεται άκρως ικανοποιητικό, ειδικά αν αναλογιστούμε τα μεγάλα διπλά που έχει βγάλει στην τρέχουσα σεζόν και το γεγονός ότι η ομάδα πέτυχε 5 νίκες στα 6 τελευταία ματς, τα 5 εκ των οποίων ήταν εκτός έδρας. Τα καλύτερα όμως είναι μπροστά μας…

Υ. Γ. Συγκινητική για πολλοστή φορά η στήριξη των 300+ φίλων του «τριφυλλιού»! Σε δύσκολες οικονομικά εποχές, ο κόσμος ξοδεύει τόσα λεφτά για να είναι εκεί!

Υ. Γ. 2 Έχουμε χάσει το μέτρημα από τα θρίλερ που έχουμε βιώσει τη φετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό… Τουλάχιστον είναι εντελώς διαφορετική η γεύση όταν έχουν θετική κατάληξη.

Υ. Γ. 3 Κι όλα αυτά ενώ οι «πράσινοι» αστόχησαν σε 10 βολές σε ένα τόσο κλειστό ματς.

Υ. Γ. 4 Έχει απόλυτο δίκιο ο κόουτς Αταμάν που είπε ότι η ομάδα άξιζε περισσότερο τη νίκη στη Βιτόρια από τη Βαλένθια, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός.

Υ. Γ. 5 Μετά τον Οκόμπο της Μονακό, να πούμε και ένα ευχαριστώ στον Ντέιβις της Βαλένθια για το εντελώς αχρείαστο φάουλ που έκανε στον Λεσόρ στο φινάλε της αναμέτρησης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x