Κώστας Νικολακόπουλος

Η απίστευτη συγκυρία για Ολυμπιακό με ΑΕΚ και Γερμανούς 12 χρόνια μετά!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το sport-fm.gr με το δικό του τρόπο το αποψινό μεγάλο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Φράιμπουργκ.

· Κατ΄ αρχάς μιλώντας πριν στο ραδιόφωνο τον έβγαλα 37 ετών τον Ιμπόρα! Εντάξει, μεγάλο παιδί είναι, όμως είναι 35 και θα γίνει 36 τον Γενάρη. Κι εγώ του φόρτωσα ενάμιση χρόνο!

· Τώρα, για το αποψινό παιχνίδι διάβασα ένα ωραίο σε μία γερμανική ιστοσελίδα, αν θυμάμαι καλά του Kicker: «Ο προπονητής του Ολυμπιακού ξέρει ότι η ενέργεια και η δύναμη που έχει η ομάδα του αυτή την στιγμή αρκούν μόνο για 60 λεπτά, απέναντι σε μία Φράιμπουργκ, που κατά μέσο όρο τρέχει 16 χιλιόμετρα σε κάθε παιχνίδι της Μπουντεσλίγκα και θα έχει στο Καραϊσκάκη τον πρώτο λόγο με τα τρεξίματα της. Αν πρώτα επιβιώσει από το καζάνι της έδρας του Ολυμπιακού»!

· Γενικά ο γερμανικός Τύπος, προφανώς μεταφέροντας και το κλίμα στις τάξεις της γερμανικής ομάδας στέκεται πολύ στον παράγοντα έδρα και στην ατμόσφαιρα που περιμένουν να δημιουργήσουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Η Bild γράφει, για παράδειγμα, ότι «ο προπονητής της Φράιμπουργκ (Στράιχ) περιμένει μία κολασμένη βόλτα και πολύ ελληνικό θυμό», προφανώς συσχετίζοντας το αποψινό ματς και με τη δίψα για ρεβάνς μετά το περσινό 0-3 της γερμανικής ομάδας μέσα στο Καραϊσκάκη.

· Αυτό που εγώ μπορώ να καταγράψω είναι ότι ο Ολυμπιακός ιστορικά τις οκτώ φορές που ως γηπεδούχος πήγε στο ημίχρονο ισόπαλος (πέντε φορές) η, πίσω στο σκορ (τρεις φορές) με γερμανικές ομάδες, έχασε τις εφτά! Το 4-0 επί της Χέρτα, με 0-0 ημίχρονο, προφανώς αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, που είναι το περσινό 3-0 της Φράιμπουργκ, το προπέρσινο 2-1 της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, το 2-1 της Σάλκε πριν 10 χρόνια, τρεις νίκες της Μπάγερν (3-2 και 3-0 πιο πρόσφατα, και 4-2 παλιότερα) και μία του Αμβούργου επίσης παλιότερα (4-0).

Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Απίστευτη συγκυρία μετά από 12 χρόνια

· Αντιθέτως, στα τρία παιχνίδια στα οποία ο Ολυμπιακός πήγε ως γηπεδούχος προηγούμενος στο ημίχρονο, κέρδισε και στα τρία τους αντιπάλους του από τη Γερμανία και δη με εμφατικό τρόπο: στη Ριζούπολη 6-2 την Μπάγερ Λέβερκουζεν και στο Καραϊσκάκη 3-0 τη Βέρντερ και 3-1 την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Και τα γράφω αυτά με την ευκαιρία της επισήμανσης ότι η Φράιμπουργκ τρέχει 16 χιλιόμετρα ανά παιχνίδι στην Μπουντεσλίγκα-είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις τους Γερμανούς στο β΄ ημίχρονο και δη με το παιχνίδι να πλησιάζει προς το τέλος του. Να θυμίσω ότι η Άϊντραχτ είχε κάνει διπλό μέσα στον Πειραιά με γκολ στο 90’.

· Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Ντόρτμουντ ανοίγοντας το σκορ στο 8’ και τη Βέρντερ ανοίγοντας το σκορ στο 12’, δείχνοντας ίσως τον δρόμο εκείνα τα ματς και για το αποψινό. Το κακό με τον Ολυμπιακό είναι ότι όταν προηγήθηκε 1-0 της Άιντραχτ στο 12’ και 1-0 της Μπάγερν στο 23’, δεν μπόρεσε να κρατήσει το υπέρ του σκορ για 15 λεπτά, ώστε να επενδύσει πάνω του. Η Άιντραχτ ισοφάρισε μέσα σε 5 λεπτά, στο 17’ κι η Μπάγερν μέσα σε 11 λεπτά, στο 34’. Το κλειδί είναι λοιπόν, ακόμη κι αν μπορέσεις να προηγηθείς, να διατηρήσεις κάποια λεπτά το σκορ, όταν οι Γερμανοί σου αντεπιτεθούν. Και, βέβαια, να αποφύγεις αυτό που έκανε πέρυσι η Φράιμπουργκ, που ήταν 1-0 μπροστά από το 5ο λεπτό…

· Σε τέτοια παιχνίδια, υψηλής πίεσης, πάντα μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο ο κόσμος του Ολυμπιακού. Να παίξει κι αυτός μπάλα, να στηρίξει την ομάδα στα δύσκολα, να επηρεάσει τον φιλοξενούμενο στην απόδοση του, ακόμη και τον διαιτητή στις αποφάσεις του! Πολλές φορές μία καυτή έδρα (εξυπακούεται σε νορμάλ επίπεδα, με φωνές και τραγούδι, επιδοκιμασίες κι αποδοκιμασίες, και όχι ξεπερνώντας τα όρια) μπορεί να αφαιρέσει ποσοστό καλής εμφάνισης ενός αντιπάλου, αλλά και να κάνει τον διαιτητή να το σκεφτεί δύο φορές πριν σε αδικήσει.

Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Απίστευτη συγκυρία μετά από 12 χρόνια

· Κατά την γνώμη μου, στην αποψινή πρεμιέρα των τριών ομάδων μας στο Γιουρόπα Λιγκ, ο Ολυμπιακός έχει το πιο δύσκολο έργο. Διότι, η ΑΕΚ δεν έχει να χάσει και τίποτα με μία ήττα εκτός έδρας από αγγλική ομάδα κι ο Παναθηναϊκός βρίσκει τη Βιγιαρεάλ στα κάτω της, γενικά δε οι ισπανικές ομάδες Σεπτέμβρη μήνα είναι ακόμη ανέτοιμες όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά και μπορείς τουλάχιστον να μην χάσεις από αυτές, ιδίως εντός έδρας (βλέπε π.χ. Ολυμπιακός-Ατλέτικο 3-2, Ολυμπιακός-Ρεάλ 3-3, Κορούνια-Ολυμπιακός 2-2 και 0-0, Ολυμπιακός-Μπέτις 0-0). Εκτός αν σε βρουν πολύ μπόσικο (βλέπε Ολυμπιακός-Βαλένθια 2-4).

· Ενώ ο Ολυμπιακός έχει να παίξει εντός έδρας με μία γερμανική ομάδα που δεν καταλαβαίνει πολλά πολλά ούτε από Σεπτέμβρη μήνα, ούτε από τίποτα. Και πάνω απ΄ όλα ξέρει ότι αν χάσει, θα έχει μετά ένα βουνό να ανέβει, καθώς θα πρέπει να ξεπεράσει τη Γουέστ Χαμ, που πρόπερσι έφτασε στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ και πέρυσι πήρε το Κόνφερενς Λιγκ…Η δε Φράιμπουργκ είναι μία ομάδα που στην περσινή παρουσία της στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, μας έδειξε ακόμη καλύτερη εκτός έδρας, απ΄ ότι εντός έδρας: όχι μόνο γιατί κέρδισε 3-0 τον Ολυμπιακό έξω, ενώ έφερε 1-1 μέσα, αλλά και γιατί κέρδισε 4-0 τη Ναντ έξω και πολύ πιο δύσκολα 2-0 μέσα…

· Να μνημονεύσω, πάντως, και μία εντυπωσιακή σύμπτωση, συγκυρία, όπως θέλετε πείτε το: όπως τώρα ο Ολυμπιακός έπαιξε εκτός έδρας με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα φέρνοντας 1-1 και φιλοξενεί τώρα την Φράιμπουργκ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, έτσι το φθινόπωρο του 2011 ο Ολυμπιακός έπαιξε εκτός έδρας για το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ κι έφερε 1-1, αμέσως μετά δε, υποδέχθηκε στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ γερμανική ομάδα, την Ντόρτμουντ και την κέρδισε 3-1 στο Καραϊσκάκη. Και τότε, όπως και τώρα με τον Μαρτίνεθ, ο Ολυμπιακός είχε Ισπανό προπονητή, τον Βαλβέρδε! Λέτε;…

Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Απίστευτη συγκυρία μετά από 12 χρόνια

· Παρεμπιπτόντως, κάτι με αφορμή τα χθεσινά ρεπορτάζ από την Βραζιλία, σύμφωνα με τα οποία η Παλμέιρας κι η Φλαμένγκο θέλουν τον Σκάρπα ενόψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, που εκεί ξεκινάει Δεκέμβρη και φτάνει Φλεβάρη! Νεότερη πληροφορία από την Βραζιλία λέει ότι υπάρχει και τρίτη ενδιαφερόμενη ομάδα για τον Βραζιλιάνο αριστεροπόδαρο άσο της Νότιγχαμ, που αγωνίζεται ως δανεικός στον Ολυμπιακό-η Ατλέτικο Μινέιρο, που έχει τον έμπειρο Φελίπε Σκολάρι στον πάγκο της. Πολύ λογικά μοιάζουν όλα αυτά: ο Σκάρπα είχε αναδειχθεί καλύτερος παίκτης του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος το 2022 και το είχε κατακτήσει με την Παλμέιρας…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x