Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Η Φιλαδέλφεια το κοινό σημείο Τζιοβάνι, Κρίστενσεν και Ελ Καμπί!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr πέντε πράγματα για το γκολ του Ελ Καμπί στο σπίτι της ΑΕΚ.

• Κατέγραψα χθες ότι ο Ολυμπιακός στη Φιλαδέλφεια παραδοσιακά για να κερδίσει πρέπει να βάλει από δύο γκολ και πάνω! Δεν τα έβαλε, δεν κέρδισε σε ένα ντέρμπι που ήταν το πρώτο που έγινε Σεπτέμβρη με γηπεδούχο (ανεξαρτήτως έδρας, άρα και στο ΟΑΚΑ) την ΑΕΚ και δεν ανέδειξε νικητή! Σε όλα τα προηγούμενα, υπήρχε πάντοτε ένας παίκτης που έπαιρνε το παιχνίδι, με δύο γκολ, παλιότερα ο Σιδέρης και ο Μαύρος, πιο πρόσφατα ο Τοροσίδης και ο Χριστοδουλόπουλος!

• Επιβεβαιώθηκε και κάτι ακόμη που είχα καταγράψει: Στο πρώτο ντέρμπι κάθε σεζόν εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπάρχει διπλό! Για την ακρίβεια πλέον σε εννιά σεζόν, υπάρχουν έξι νίκες γηπεδούχων και μόνο ο Ολυμπιακός έχει σώσει δύο ισοπαλίες (δεύτερη η χθεσινή) και ο ΠΑΟΚ άλλη μία. Υπό αυτή την έννοια, το αποτέλεσμα δεν το λες κακό για τους «ερυθρόλευκους», που με τον Μαρτίνεθ στον πάγκο είναι φανερό ότι τα πιο δύσκολα παιχνίδια τα πάει στο πιο «κλειστό» σκορ: Με την Γκενκ μέσα 1-0, με την Γκενκ έξω 1-1, με την ΑΕΚ έξω 1-1! Μακάρι με την Φράιμπουργκ μέσα να έχουμε 1-0 την Πέμπτη!

• Πολύ σημαντικό δεδομένο από το ντέρμπι, το γκολ του Ελ Καμπί στο πρώτο του παιχνίδι στη Φιλαδέλφεια. Μην το υποτιμάτε! Ιστορικά το έχουν κάνει μόνο άλλοι δύο επιθετικοί του Ολυμπιακού!

• Πρώτος ήταν ο Δανός Κρίστενσεν, που τον Δεκέμβριο του 1993 στη μοναδική του σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο έπαιξε για πρώτη (και τελευταία) φορά στην παραδοσιακή έδρα της ΑΕΚ σκοράροντας το δεύτερο γκολ στο νικηφόρο 2-1 του Ολυμπιακού.

• Δεύτερος ήταν ο Βραζιλιάνος Τζιοβάνι, που έξι χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1999, στην πρώτη του από τις έξι σεζόν του στο ελληνικό πρωτάθλημα, έπαιξε για πρώτη φορά στη Φιλαδέλφεια και έβαλε και αυτός το δεύτερο γκολ στο νικηφόρο 2-0 του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός: Το κοινό σημείο Τζιοβάνι, Κρίστενσεν, Ελ Καάμπι

• Τρίτος είναι ο Ελ Καμπί, που στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα σκοράρει στην πρώτη του κιόλας επίσκεψη στη Φιλαδέλφεια, αλλά αυτός στο ισόπαλο χθεσινό 1-1.

• Τρεις μόνο κυνηγοί του Ολυμπιακού το έχουν κάνει! Σε μία περίοδο πάνω των 60 ετών! Και ένας Έλληνας! Ο Κοκολάκης, που, πιτσιρικάς τότε, τον Δεκέμβριο του 1979, μόλις στα 19 του, είχε βάλει το μοναδικό γκολ στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-1!

• Τέλος πάντων, ο Ελ Καμπί μπορεί να μη βγάζει μάτια, αλλά έχει αρχίσει και βάζει τα γκολάκια του με τα «ερυθρόλευκα»: Τέσσερα σε οκτώ παιχνίδια, εκ των οποίων βασικός στα έξι και αλλαγή στα δύο (ένα ημίχρονο και 20 λεπτά αντίστοιχα).

• Χθες το γκολ αυτό ήταν η κατάληξη μίας πραγματικά καλής επίθεσης του Ολυμπιακού, που ξετυλίχθηκε μέσα σε 34 δευτερόλεπτα: Ο Ρέτσος πήρε μία απόκρουση της άμυνας της ΑΕΚ, γύρισε την μπάλα στον Φρέιρε, αυτός την έδωσε στον Κίνι και εκείνος την πέταξε στην επίθεση. Από εκεί και πέρα, είχαμε πέντε παίκτες του Ολυμπιακού να ενεργούν ο ένας με καλύτερο τρόπο από τον άλλο:

Ολυμπιακός: Το κοινό σημείο Τζιοβάνι, Κρίστενσεν, Ελ Καάμπι

Ο Μασούρας βγήκε πρώτος στην μπάλα από τον άξονα και την έδωσε με τη μία στο Φορτούνη…

Ο Φορτούνης με προσωπική ενέργεια κινήθηκε από τα αριστερά προς τα δεξιά, περνώντας τρεις παίκτες της ΑΕΚ και αλλάζοντας το παιχνίδι προς τον δεξιό μπακ Ρόντινεϊ…

Ο Ρόντινεϊ με διαδοχικές προσποιήσεις μπούκαρε στην περιοχή και πέρασε στον Ποντένσε, που ακολουθούσε τη φάση…

Ο Ποντένσε πατώντας γερά, ντρίμπλαρε και σέντραρε με ακρίβεια προς το δεύτερο δοκάρι, όπου ήταν ο Ελ Καμπί και ο Μασούρας…

Ο Ελ Καμπί ευτυχώς προλαβαίνει τον Μασούρα που ήταν ένα μέτρο οφσάιντ και με κεφαλιά ψαράκι σκοράρει ο ίδιος…

• Παρεμπιπτόντως, μπορούμε να γυρίσουμε στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, πριν δηλαδή τη διακοπή λόγω Εθνικών ομάδων: Ο Ολυμπιακός έπαιζε με τη Λαμία στο Καραϊσκάκη και το σκορ ήταν 3-0 από το 62ο λεπτό. Ο Μαρτίνεθ είχε αλλάξει όλους τους επιθετικογενείς παίκτες, αλλά όχι τον Ελ Καμπί. Βλέπετε, ο Ολυμπιακός είχε συμπληρώσει τρεις νίκες με γκολ 10-0 (4-0 τον Ατρόμητο, 3-0 την Τσουκάριτσκι και 3-0 έως τότε τη Λαμία) χωρίς ο βασικός του σέντερ φορ να βάλει έστω ένα γκολ!

Ολυμπιακός: Το κοινό σημείο Τζιοβάνι, Κρίστενσεν, Ελ Καάμπι

• Έξυπνα ο Ισπανός προπονητής τον άφησε μέσα τον Μαροκινό φορ ως το τελευταίο λεπτό, ελπίζοντας να σκοράρει και να ξεμπλοκάρει, παίρνοντας ψυχολογία για τη συνέχεια. Όντως, ο Ελ Καμπί παίρνει την ασίστ του Φορτούνη και στο 95' γράφει το τελικό Ολυμπιακός-Λαμία 4-0. Στο 11ο σερί γκολ της ομάδας επέστρεψε στα γκολ. Νομίζω ότι ήταν μία κίνηση του προπονητή, που την βρήκε μπροστά του χθες. Το ποδόσφαιρο τού τη γύρισε πίσω, με ένα γκολ στο πρώτο του στην Ελλάδα ντέρμπι στον πάγκο του Ολυμπιακού…

Τελευταίο: Ένας νεαρός Ολλανδός, ο Άλαρντ Λίντχαουτ θα σφυρίξει το ματς με την Φράιμπουργκ. Με VAR τον συμπατριώτη του Κλάϊ Ρούπερτι και AVAR τον Έρβιν Μπλάνκ. Η σχετική είδηση προέκυψε από την Ολλανδία

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x