sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Σλούκας βγαλμένος απ' τα όνειρα των «πράσινων» & ένας Ολυμπιακός που δεν τον ξεγράφεις: Τα σημεία από το ντέρμπι αιωνίων

Το sport-fm.gr ξεχώρισε πέντε σημεία «κλειδιά» από το έβδομο φετινό ντέρμπι «αιωνίων» ανάμεσα στον Παναθηναϊκό AKTOR και τον Ολυμπιακό, που βρήκε νικητές τους «πράσινους».

Το έβδομο ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν κατέληξε σε «πράσινα» χέρια, με τον Παναθηναϊκό AKTOR να επικρατεί 77-71 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ για την 3η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League, με το «τριφύλλι» παράλληλα να παίρνει το τρίτο ντέρμπι «αιωνίων» στο πρωτάθλημα.

Με τη νίκη αυτή, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν «κλείδωσε» την πρώτη θέση του πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας μέχρι και τους τελικούς της Basket League.

To sport-fm.gr παρουσιάζει τα βασικά συμπεράσματα από το ντέρμπι «αιωνίων», κάνοντας ειδική αναφορά στα πέντε σημεία κλειδιά που έκριναν και ξεχώρισαν στο παιχνίδι.

Ο ηγέτης Σλούκας που μίλησε στο φινάλε και έψαχνε ένα τέτοιο σουτ κόντρα στην… πρώην

Αναμφίβολα, η μετακίνηση του Κωστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό AKTOR το περασμένο καλοκαίρι, ήταν η μεγαλύτερη «βόμβα» των τελευταίων ετών στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το γεγονός ότι έβγαλε τα «ερυθρόλευκα» και φόρεσε τα «πράσινα», αυτομάτως τον έβαλε κατευθείαν στην καρδιά των φίλων του «τριφυλλιού», με την ίδια την ομάδα να τον τιμάει με τον τίτλο του αρχηγού.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, έχει εκφράσει πολλάκις το όνειρό του πως θέλει να κριθεί ο φετινός τελικός της Ευρωλίγκας, με buzzer beater τρίποντο του Σλούκα!

Το τελευταίο διάστημα, ο 34χρονος Έλληνας γκαρντ πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις σε πρωτάθλημα και κυρίως στην Ευρώπη, τις οποίες και συνέχισε και απόψε το βράδυ. Μόνο που σήμερα, πέτυχε αυτό που τόσο οι φίλαθλοι, όσο και ο ίδιος ενδεχομένως, έψαχνε διακαώς στα φετινά ντέρμπι «αιωνίων». Να ήταν εκείνος που θα κρίνει το ματς, όπερ και εγένετο απόψε, με τον Σλούκα να πετυχαίνει ένα απίθανο τρίποντο 37 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε μπροστά στον Παπανικολάου, και εν συνεχεία, να «κλειδώνει» τη νίκη με δύο βολές στα 22’’ πριν το τέλος για το τελικό σκορ.

Άλλωστε, πολλές φορές έχει βγει μπροστά στα κρίσιμα φέτος για τον Παναθηναϊκό όταν η μπάλα «έκαιγε», όμως, πρώτη φορά απέναντι στον Ολυμπιακό. Να θυμίσουμε πως το είχε ψάξει ένα μεγάλο buzzer beater στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στην Ευρωλίγκα.
Για την ιστορία, πέρα από τους πέντε αυτούς κρίσιμους πόντους στο τέλος, ο Σλούκας τελείωσε το ματς με 10 πόντους και 7 ασίστ (5 στο πρώτο δεκάλεπτο), ενώ αν δεν είχε φορτωθεί με φάουλ από νωρίς, θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ομάδα του, η οποία με εκείνον παρόντα «ρόλαρε» εξαιρετικά.



Ο Χουάντσο που φώναξε «παρών» και νίκησε τη μάχη της φροντλάιν

Ο Χουάντσο Ερνανγκομεθ ήρθε μετά βαΐων και κλάδων το περασμένο καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό, με την αλήθεια να είναι πως λίγο ένας σοβαρός τραυματισμός, λίγο η αργή προσαρμογή του στην ομάδα, δεν του επέτρεψαν να βρει αγωνιστικό ρυθμό, μένοντας σχετικά πίσω στο ροτέισον του Ατάμαν.

Απόψε πάντως, ο Ισπανός πρώην ΝΒΑερ δήλωσε «παρών» για την ομάδα του και την κρίσιμη συνέχεια του «τριφυλλιού» σε Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα, όντας εξαιρετικός, βγαίνοντας μπροστά σε αρκετές περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, με τον Μπαλτσερόφσκι να μην παίζει λεπτό και τον Αντετοκούνμπο εκτός λόγω ίωσης, ο Χουάντσο πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής στο «4» και στο «5» κάποιες φορές (έπαιξε 34 λεπτά), βοηθώντας σημαντικά σε άμυνα και επίθεση.

Ο διεθνής φόργουορντ τελείωσε το ματς με 11 πόντους, 8 ριμπαόυντ (3 επιθετικά), 3 κλεψίματα, 1 μπλοκ και μία ασίστ, «σβήνοντας» σε μεγάλο βαθμό τον Άλεκ Πίτερς, αλλά και την υπόλοιπη φροντ λάιν του Ολυμπιακού που δεν… τράβηξε απόψε.

Μαζί με τον Ντίνο Μήτογλου βοήθησαν πάρα πολύ τον Παναθηναϊκό να κερδίσει εύκολους πόντους, «φωνάζοντας» στον Εργκίν Αταμάν πως πλέον έχει ανεβάσει «στροφές» και πως αξίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ομάδα.

Το κάκιστο πρώτο ημίχρονο του Ολυμπιακού και η αντίδραση στο δεύτερο

Αγνώριστοι εμφανίστηκαν στο παρκέ οι «ερυθρόλευκοι» στο πρώτο ημίχρονο και ειδικότερα στα τέλη του πρώτου δεκαλέπτου μέχρι και το 16’-17’. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν πνευματικά κάκιστοι και εκτός κλίματος, κάνοντας 9 λάθη από τα οποία ο Παναθηναϊκός βρήκε 19 πόντους.

Μάλιστα, με μόλις ένα καλάθι εντός πεδιάς για 9 αγωνιστικά λεπτά - από το 9' μέχρι το 18' - και έχοντας βρει σκορ μόνο με 6 βολές, οι «ερυθρόλευκοι» από το υπέρ τους 15-16, βρέθηκαν πίσω ακόμα και με 17 πόντους (34-17). Παρ' όλα αυτά, κατάφεραν στο φινάλε με όπλο την άμυνα να κλείσουν το ημίχρονο στο -5 (38-33).

Στο δεύτερο μέρος, το σύνολο του Μπαρτζώκα έβγαλε αντίδραση. Μείωσε τα λάθη, πήγε σε πιο ορθολογικές και στοχευμένες επιθέσεις και με τον Γουίλιαμς-Γκος στο σκοράρισμα και τον Φαλ στην άμυνα και στα επιθετικά ριμπάουντ, κατάφερε και ισορρόπησε το ματς διεκδικώντας το μέχρι το φινάλε.

Τα στατιστικά που έκαναν τη διαφορά


Για να μιλήσουμε και με την «γλώσσα» των αριθμών, τρία ήταν τα στοιχεία που ξεχώρισαν κατά πολύ. Το πρώτο αφορά τον Παναθηναϊκό και την πίεσή του πάνω στην μπάλα και στην άμυνα. Συγκεκριμένα, από τα 14 λάθη των «ερυθρόλευκων», οι «πράσινοι» βρήκαν 30 πόντους από τέτοιες καταστάσεις, την ίδια ώρα όπου ο Ολυμπιακός τα 6 λάθη των αντιπάλων του τα μετέτρεψε σε μόλις 5 πόντους!

Η σχέση ασίστ λαθών (21-6 για τον Παναθηναϊκό και 20-14 για τον Ολυμπιακό), ήταν ένας τομέας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα.

Εκεί όπου κυριάρχησαν οι Πειραιώτες και μέσω αυτού γύρισαν στο ματς και το διεκδίκησαν μέχρι το τέλος, ήταν ο τομέας των ριμπάουντ. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός είχε 38 ριμπάουντ - εκ των οποίων 11 επιθετικά - με τον Παναθηναϊκό από την πλευρά του να έχει 27 (6 επιθετικά).


Την έβγαλαν χωρίς… απρόοπτα και προβλήματα

Το τελευταίο σημείο που κρατήσαμε, μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με το αγωνιστικό σκέλος του ντέρμπι, ωστόσο, έχει τη δική του και μάλιστα σημαντική σημασία. Και αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός πως αμφότεροι οι δύο «αιώνιοι» δεν αντιμετώπισαν κανένα… απρόοπτο και πρόβλημα με τραυματισμό.

Το γεγονός πως τόσο ο Παναθηναϊκός AKTOR, όσο και ο Ολυμπιακός μπαίνουν σε καλή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση στην κρίσιμη ευθεία των playoffsτης Ευρωλίγκας, κάθε τραυματισμός και κάθε απουσία μετράει.


Μην ξεχνάμε, πως στο πρόσφατο παιχνίδι των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα, στα τέλη Ιανουαρίου, οι Κώστας Σλούκας και Νίκολα Μιλουτίνοφ υπέστησαν τραυματισμούς. Ειδικά ο Σέρβος ταλαιπωρήθηκε πολύ, μένοντας εκτός για 2 μήνες.


Έτσι λοιπόν, ένεκα και της έναρξης των playoffsτης Ευρωλίγκας την επόμενη εβδομάδα, το γεγονός πως δεν προέκυψε κάτι… απρόοπτο είναι άκρως θετικό και για τους δύο. Άλλωστε, για αυτό προστατεύθηκαν οι Γκραντ και Πετρούσεφ στο αποψινό ματς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x