Χρήστος Ρομπόλης

Περί Δίπλαρου…

Ο Χρήστος Ρομπόλης γράφει στο sport-fm.gr για το νεανικό λάθος του Νίκου Δίπλαρου και τη σκληρή πλην όμως ρεαλιστική απόφαση καρατόμησής του από την ΑΕΚ.

Ας είμαστε ρεαλιστές… Όποιος οπαδός πιστεύει πως οι παίκτες της αγαπημένης του ομάδας, ουσιαστικά οι Έλληνες γιατί οι ξένοι είναι δύσκολο να ανήκουν στην ΠΕΦΟ, τη Θύρα 13 ή την Original του… Βελιγραδίου, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης ή του Μπουένος Άιρες, είναι απαραίτητα και ομοϊδεάτες του, πλανάται πλάνην οικτρά.

Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα παικτών που ήταν ακόμη και φανατικοί οπαδοί μιας ομάδας και στην πορεία βρέθηκαν να φορούν άλλη φανέλα. Και μπορεί να το έκαναν στην αρχή με πόνο ψυχής, αλλά τιμώντας το σύλλογο που τους πρόσφερε μια ευκαιρία και ένα συμβόλαιο φέρθηκαν επαγγελματικά και ορισμένοι εξ αυτών στη διαδρομή έγιναν μάλιστα και οπαδοί της ομάδας αυτής. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια παραδείγματα, που αν τα μάθει ο κόσμος μπορεί και να σοκαριστεί.

Ο Νίκος Δίπλαρος έκανε ένα λάθος. Φαίνεται πως ο αυθορμητισμός και η λειτουργία περισσότερο με το ένστικτο παρά με τη σκέψη δεν χαρακτηρίζουν μόνο το παιχνίδι του, αλλά αποτελούν προέκταση του ίδιου του χαρακτήρα του. Ουδείς μπορεί να του απαγορεύσει να είναι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Άρης ή οτιδήποτε άλλο και να φορά τη φανέλα της ΑΕΚ. Όμως δεν είναι σωστό να το δηλώνει και κυρίως να προσθέτει πως αντιμετωπίζει την ομάδα που επένδυσε στο ταλέντο του και του έδωσε την ευκαιρία να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο σαν σκαλοπάτι. Ακόμη κι αν μέσα του το νιώθει και το σκέφτεται έτσι, ΔΕΝ πρέπει να το πει, γιατί δεν θα τον ωφελήσει σε τίποτα και απεναντίας μόνο κακό και μπελάδες μπορεί να του φέρει. Ειδικά, δε, στην προκειμένη περίπτωση, που η ομάδα την οποία αντιμετωπίζει ως εφαλτήριο για «μεγαλύτερα πράγματα» έχει τεράστια ιστορία και πολύ μεγάλη λαϊκή βάση.

Πολλοί θα πουν πως η απόφαση της ΑΕΚ είναι από βιαστική, μέχρι σκληρή ή άδικη. Σκληρή είναι σίγουρα, για τα άλλα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα. Μπορεί κάποιοι να κατηγορήσουν την «Ένωση» για… ψωροπερηφάνια, αλλά ας σκεφτούν πρώτα πώς θα αντιμετώπιζαν έναν παίκτη που θα έλεγε πως βλέπει την ομάδα τους σαν… audition για να παίξει στο ΝΒΑ, στη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα ή-ακόμη χειρότερα-σε μια αντίπαλη ομάδα εντός των τειχών. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα είχε αποτέλεσμα μια εντολή της ομάδας στον Δίπλαρο να… αναδιπλωθεί μέσω μιας νέας τοποθέτησης και ο παίκτης παρέμενε στην ομάδα.

Η διοίκηση της ΚΑΕ σε συνεργασία με τον Ντράγκαν Σάκοτα φαίνεται πως τον καρατόμησαν σκεπτόμενοι αρκετά πράγματα. Αφενός το πρεστίζ του συλλόγου, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται-τουλάχιστον όχι ανοιχτά-από οποιονδήποτε παίκτη ως βήμα για τους «αιώνιους» τη στιγμή που οι άνθρωποι της ομάδας δηλώνουν ότι φιλοδοξούν στο εγγύς μέλλον να σπάσουν το δίπολό τους. Αφετέρου αποφεύγουν αντιδράσεις οπαδών προς τους ίδιους, αλλά και τον παίκτη, που είναι δεδομένο πως θα τύγχανε σκληρής αντιμετώπισης από μεγάλη μερίδα του κόσμου, με αποδοκιμασίες και ίσως όχι μόνο αυτές. Και μπορεί αρκετοί παίκτες να έχουν βρεθεί σε ανάλογη θέση, ωστόσο ένας 18χρονος θα ήταν πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί αυτό.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί επί της παρούσης να πλήττει και τις δύο πλευρές, αφού η μεν ΑΕΚ χάνει έναν πολύ εξελίξιμο παίκτη, ο δε Δίπλαρος-παιδί από πολύτεκνη οικογένεια με έξι αδέρφια που δεν ζούσε ασφαλώς μέσα στα πλούτη-μια πρώτη μεγάλη ευκαιρία να παίξει σε τοπ επίπεδο. Μπορεί όμως να αποδειχτεί κρυμμένη ευλογία. Σίγουρα μια ομάδα του βεληνεκούς της «Ένωσης» θα βρει πολλούς Δίπλαρους, ίσως καλύτερους ίσως χειρότερους, που θα αποφύγουν τις κακοτοπιές. Και ο ίδιος ο 18χρονος γκαρντ θα αποφύγει την ανώμαλη προσγείωση από την αποθέωση ως πρωταθλητής Ευρώπης με τους Έφηβους στην κατακραυγή από μια μερίδα κόσμου που δεν συγχωρεί.

Το μόνο βέβαιο είναι πως θα είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ λάθος να «κρεμάσουμε» για μια στιγμιαία απερισκεψία ένα παιδί που ενηλικιώθηκε πριν ενάμιση μήνα. Γιατί όποιος ισχυριστεί πως δεν έκανε γκάφες, μικρές ή μεγάλες, στα… ατίθασα νιάτα του θα είναι απλώς ψεύτης. Εφόσον μάθει από όλη αυτή την περιπέτεια κι αν φυσικά συνεχίσει να δουλεύει σαν αθλητής θα έχει άλλες ευκαιρίες, ίσως και πολύ σύντομα. Ούτε ο Νίκος Δίπλαρος θα χαθεί ούτε η καριέρα του που μόλις αρχίζει θα καταστραφεί. Μπορεί ακόμη και να τον κάνει καλύτερο παίκτη, αλλά και άνθρωπο...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x