Χρήστος Ρομπόλης

NBA trades: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Οι ανταλλαγές στο ΝΒΑ ολοκληρώθηκαν και αναδιαμορφώνουν σε έναν βαθμό το τοπίο του πρωταθλήματος. Ποιοι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι.

Παράπονο δεν έχουμε. Η περίοδος των ανταλλαγών στο ΝΒΑ ολοκληρώθηκε με μια-ως συνήθως-αρκετά έντονη τελευταία μέρα της σχετικής προθεσμίας. Τα μεγάλα deal δεν έλειψαν, με αυτό των Χάρντεν-Σίμονς να ξεχωρίζει, αλλά πολλά ακόμη να ταράζουν τα νερά και να… απειλούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο πρωτάθλημα. Ας δούμε όμως τους κερδισμένους και τους χαμένους.

Ανατολή: Win-win ή… lose-lose στο mega trade; Το ερωτηματικό για Μπακς

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή του χειμώνα ήταν αυτή που είδε τον Τζέιμς Χάρντεν να μετακομίζει στους Σίξερς, που… ξηλώθηκαν δίνοντας στους Νετς Μπεν Σίμονς, Σεθ Κάρι, Αντρέ Ντράμοντ και δύο πικ πρώτου γύρου ως αντάλλαγμα. Στην εποχή του player empowerment αποδείχτηκε πως οι κακομαθημένοι σταρ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα περάσουν το δικό τους. Ο «μούσιας» για πολλοστή φορά στην καριέρα του γκρίνιαξε για το περιβάλλον και την πλαισίωσή του. Με τον Κέβιν Ντουράντ λαβωμένο και τον Κάιρι Ίρβινγκ να επιμένει να μην εμβολιάζεται παίζοντας μόνο στα εκτός, έσπευσε να πηδήξει πρώτος από το καράβι επιστρέφοντας στην αγκαλιά του αγαπημένου του Ντάριλ Μόρεϊ. Και μολονότι τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, αν είναι συγκεντρωμένος, ταιριάζουν γάντι με αυτά του Τζοέλ Εμπίντ, είναι εξαιρετικά αμφίβολο πόσο θετικά θα επιδράσει η παρουσία του σε μια ομάδα με ξεκάθαρο πρώτο βιολί τον Καμερουνέζο, η οποία είχε βρει ρόλους και ρυθμό μέχρι την ανταλλαγή. Τουλάχιστον ο Χάρντεν δεσμεύτηκε πως θα κάνει opt-in το καλοκαίρι και θα μείνει (λέμε τώρα…) τουλάχιστον ως το 2023 στη Φιλαδέλφεια.

NBA trades: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Ίσως λιγότερο χαμένοι ή ακόμη και κερδισμένοι βγουν οι Νετς. Φυσικά η παραχώρηση του «μούσια» συνιστά μια παραδοχή αποτυχίας της σούπερ τριπλέτας Ντουράντ-Ίρβινγκ-Χάρντεν που έπαιξε ελάχιστα μαζί και αποσυντέθηκε για εξωαγωνιστικούς λόγους. Τουλάχιστον όμως ξεφορτώθηκαν τον Χάρντεν και τις ιδιοτροπίες του, ενώ απέκτησαν τον Μπεν Σίμονς που αν μη τι άλλο έχει κίνητρο να παίξει. Ο Αυστραλός, που πλήρωσε πάνω από 19 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα επειδή απείχε αδικαιολόγητα από τις προπονήσεις των Σίξερς, μπορεί να μην απειλεί πίσω από τα τρία μέτρα, μπορεί να έχει την ταμπέλα του λιγόψυχου στα playoffs, αλλά θα φέρει ισορροπία σε μια άμυνα του Μπρούκλιν που πονούσε. Ο δε Σεθ Κάρι θα δώσει περιφερειακό σκορ, ενώ ο Αντρέ Ντράμοντ (που αφήνει «τρύπα» στο back up του Εμπίντ στη Φιλαδέλφεια) μολονότι υπάρχει πληθώρα σέντερ δεν είναι καθόλου περιττός.

Οι Μπακς φαίνεται πως έκαναν την κίνηση που χρειάζονταν για την ενίσχυση στη front line με την απόκτηση του Σερτζ Ιμπάκα, δίχως να χάσουν κανέναν από τους παίκτες του κορμού τους. Με τον Μπρουκ Λόπεζ καθηλωμένο από την αρχή της σεζόν μετά από χειρουργείο στη μέση, έψαχναν ένα back up για να μην πέφτει όλο το βάρος στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Μπόμπι Πόρτινς. Κάζινς και Μονρό που επιστρατεύτηκαν μέσα στη σεζόν ήταν απλά μπαλώματα, αλλά ο Ιμπάκα ίσως είναι η λύση. Ο Κονγκολέζος μπορεί να ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς μετά το πρωτάθλημα με τους Ράπτορς το 2018 και οι τελευταίες του σεζόν να ήταν κουτσουρεμένες, αλλά δείχνει ικανός-έστω και στα 33 του-να προσφέρει στην άμυνα και στο μακρινό σουτ, έστω και για κάποια λεπτά από τον πάγκο.

NBA trades: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Το Μαϊάμι δεν είχε λόγο να παρέμβει σε μια ομάδα που πάει… τρένο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι Μπουλς μάλλον δεν είχαν τα ανταλλάγματα για ένα καλό back up του Νίκολα Βούτσεβιτς και περιμένουν την επιστροφή των τραυματιών για να επιστρέψουν στις ράγες. Οι Ράπτορς ξεφορτώθηκαν το βαρύ συμβόλαιο του ανενεργού Γκόραν Ντράγκιτς αποκτώντας τον Θαντ Γιανγκ που μπορεί να προσφέρει κάποια πράγματα από τον πάγκο, παρότι πάντως είχαν ανάγκη για περισσότερες εφεδρείες.

Κερδισμένοι μοιάζουν οι Σέλτικς, που επανέφεραν τον πολύτιμο Ντάνιελ Τάις στο δυναμικό τους καλύπτοντας μια μεγάλη τρύπα στο «5», ενώ πρόσθεσαν τον Ντέρικ Γουάιτ που θα δώσει λύσεις στην περιφέρεια. Ντένις Σρέντερ και Τζος Ρίτσαρντσον που αποχώρησαν είναι καλές μονάδες, αλλά όχι αναγκαίοι στη λειτουργία της ομάδας που συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από Τέιτουμ και Μπράουν. Θετικότατο πρόσημο παίρνουν και οι Πέισερς, που έχασαν μεν τον All Star Ντομάντας Σαμπόνις, αλλά πήραν έναν εξαιρετικά ελπιδοφόρο γκαρντ στο πρόσωπο του Ταϊρίς Χαλιμπέρτον, μαζί με τους χρήσιμους Μπάντι Χιλντ και Τρίσταν Τόμπσον.

Οι εξαιρετικοί Καβαλίερς έκαναν τη μοναδική κίνηση που είχαν ανάγκη, αυτή του Κάρις ΛεΒέρτ που θα καλύψει τα κενά που άφησαν στα γκαρντ οι τραυματισμοί Σέξτον και Ρούμπιο. Winners στις ανταλλαγές μπορούν να χαρακτηριστούν και οι Γουίζαρντς με την έλευση του Κρίσταπς Πορζίνγκις χωρίς να χάσουν τίποτα… σπέσιαλ σε ανταλλάγματα, αλλά το μέλλον τους ορίζεται από την απόφαση του Μπράντλεϊ Μπιλ το καλοκαίρι.

Ο Μοντρέζλ Χάρελ πήγε ως ένα καλό «γέμισμα» στους Χόρνετς, ο Μάρβιν Μπάγκλεϊ μπορεί να βρει στο Ντιτρόιτ περισσότερες ευκαιρίες να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και το Ορλάντο συνεχίζει το γκρέμισμα και χτίσιμο από το μηδέν από πέρσι.

Στους losers συγκαταλέγονται σίγουρα οι Χοκς και οι Νικς, που μετά την εξαιρετική περσινή τους σεζόν έμειναν αδρανείς μέχρι το φινάλε των ανταλλαγών, μολονότι έκανε «μπαμ» ότι είχαν ανάγκη προσθαφαιρέσεων στα ρόστερ τους.

Δύση: Κέρδισαν μένοντας… άπραγοι Σανς και Γουόριορς

Όλοι περίμεναν κάποια κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στη Δύση, αλλά… εις μάτην. Σανς και Γουόριορς δεν είχαν λόγους να πειράξουν τα ρόστερ τους, με τους πρώτους να είναι με διαφορά η καλύτερη και πιο συνεπής ομάδα της regular season και τους δεύτερους να εστιάζουν περισσότερο στην ομαλή προσαρμογή του Κλέι Τόμπσον και την ανακατανομή ρόλων και χρόνων που έφερε η επιστροφή του. Την ίδια ώρα, ο ανταγωνισμός που «καιγόταν» για ενίσχυση δεν έκανε το παραμικρό.

Οι Λέικερς που «φωνάζουν» για αλλαγές έμειναν ως είχαν, με το κάκιστο fit του Ράσελ Γουέστμπρουκ να ξεμένει και τον Λεμπρόν Τζέιμς που στα 37 του οργιάζει να αδικεί τον εαυτό του με τις κινήσεις ως άτυπου τζένεραλ μάνατζερ.

NBA trades: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Οι σε διαρκή άνοδο Μάβερικς προχώρησαν στην ανεξήγητη παραχώρηση του καλού φέτος (πλην εύθραυστου κάθε χρόνο) Κρίσταπς Πορζίνγκις στους Γουίζαρντς με αντάλλαγμα δύο βαριά συμβόλαια, του Μπέρτανς που ξέρει μόνο να σουτάρει αλλά φέτος έχει μόνο 31,9% στα τρίποντα και του Ντινγουίντι που είναι σε ραγδαία πτώση μετά από δύο χιαστούς και θα «τρακάρει» με τον τιμιότατο Μπράνσον.

Οι Γκρίζλις δεν είχαν λόγο να παρέμβουν σε ένα ρόστερ που σφύζει από ταλέντο και φρεσκάδα και που αν όχι φέτος δείχνει ικανό να διαπρέψει στο εγγύς μέλλον, οι Νάγκετς μάλλον ελπίζουν πως η επιστροφή του Τζαμάλ Μάρεϊ από σοβαρό τραυματισμό θα τους δώσει ώθηση και ένα στήριγμα στον συγκινητικό Νίκολα Γιόκιτς, ενώ οι Τζαζ περιορίστηκαν στην προσθήκη του Νικέιλ Αλεξάντερ-Γουόκερ που μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμος αλλά είναι αμφίβολο αν θα τους ανεβάσει επίπεδο εν όψει playoffs.

Καλές κρίνονται οι προσθήκες των Νόρμαν Πάουελ και Ρόμπερτ Κόβινγκτον για τους Κλίπερς, αλλά η σεζόν τους θα κριθεί από το αν και σε τι κατάσταση θα επιστρέψουν Πολ Τζορτζ και Κογουάι Λέοναρντ. Στους κερδισμένους των trades μπαίνουν και οι Πέλικανς, που πρόσθεσαν τον Σι Τζέι ΜακΚόλουμ σε ένα ρόστερ που διαθέτει πλέον πλούσιο επιθετικό ταλέντο αλλά εξακολουθεί να βασανίζεται από τα κιλά και τους τραυματισμούς του Ζάιον Γουίλιαμσον.

Ειδική μνεία αξίζουν και οι Σπερς που με τις κινήσεις τους έδειξαν σαφή πρόθεση να συνεχίσουν το rebuilding με τον 73χρονο Πόποβιτς να ετοιμάζει την παρακαταθήκη του πριν-αργά ή γρήγορα-αποσυρθεί. Όσο για Θάντερ και Ρόκετς, δεν ενισχύθηκαν πρακτικά καθόλου (Σρέντερ και Καντέρ αποχωρούν άμεσα από το Χιούστον) συνεχίζοντας να ποντάρουν στα νιάτα αλλά με αποτελέσματα να μην αναμένονται σε κοντινό ορίζοντα.

NBA trades: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Στους μεγάλους χαμένους μιας ακόμη… μεταγραφικής περιόδου μπήκαν οι Κινγκς. Μπορεί στο πρόσωπο του Ντομάντας Σαμπόνις να απέκτησαν έναν All Star που θα έχει άμεση επίδραση στην προσπάθεια της ομάδας να μπει στα play in, αλλά η παραχώρηση του Ταϊρίς Χαλιμπέρτον, του μεγαλύτερου asset της ομάδας και με λαμπρό μέλλον μπροστά του, μοιάζει ακατανόητη. Αν πάντως μία ομάδα αξίζει το χρυσό βατόμουρο των ανταλλαγών στη Δύση, αυτοί είναι οι Μπλέιζερς, που έχασαν ΜακΚόλουμ, Πάουελ και Κόβινγκτον μέσα σε λίγους μήνες παίρνοντας… ψίχουλα και ξενερώνοντας ακόμη περισσότερο τον Ντέμιαν Λίλαρντ ο οποίος μοιάζει αναπόφευκτο να ψάξει να φύγει για να «σωθεί».

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x