Χρήστος Ρομπόλης

O Γιάννης, ο Λέοναρντ και οι άλλοι

Μπακς και Ράπτορς ρίχνονται στη μάχη των τελικών της Ανατολής. Όμως η απόδοση των δύο ηγετών δεν θα κρίνει από μόνη της την πρόκριση.

Είναι οι δύο πολυτιμότεροι παίκτες των playoffs μέχρι τώρα. Είναι οι πιο επιδραστικοί σύγχρονοι ηγέτες του ΝΒΑ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Παίζουν πρώτα για την ομάδα και μετά για τους αριθμούς τους, ενώ δεν «κλέβουν» ποτέ στην άμυνα. Μοιραία όλα τα φώτα στους τελικούς της Ανατολής που αρχίζουν τα ξημερώματα στο Μιλγουόκι (3:30) πέφτουν στο matchup ανάμεσα σε Γιάννη Αντετοκούνμπο και Κογουάι Λέοναρντ. Όμως η συγκεκριμένη σειρά δεν θα κριθεί μόνο από την απόδοση των δύο. Ίσως εξαρτηθεί πολύ περισσότερο από τη δράση των υπολοίπων.

Ο «πονοκέφαλος» Γιάννης

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί άλυτο πρόβλημα για κάθε άμυνα. Αν αποφασίσεις να τον αντιμετωπίσεις με μονή κάλυψη, είσαι καταδικασμένος στο ένας εναντίον ενός. Αν στείλεις βοήθειες, έχει την οξυδέρκεια να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του. Μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι… Είναι ενδεικτικό πως οι Μπακς παίρνουν στα playoffs 34% των πόντων τους μέσα από τη restricted area (ουσιαστικά κάτω από το καλάθι) και από το τρίποντο 43,1% των επιθέσεών τους.

Ο Greek Freak έχει προσαρμοστεί άψογα στις δυσκολίες και τη σκληράδα των playoffs. Παρότι το ποσοστό των πόντων του μέσα από τη ρακέτα έχει πέσει αισθητά συγκριτικά με την κανονική περίοδο, από το 63,1% στο 55,1%, το σκοράρισμά του είναι στα ίδια επίπεδα, από 27,7 στη regular season σε 24,4 πόντους στα εννιά παιχνίδια των playoffs. Κι αυτό γιατί αναπληρώνει πηγαίνοντας πιο συχνά στη γραμμή των βολών και εκτελεί περισσότερα τρίποντα έχοντας βελτιωμένα ποσοστά από τη γραμμή (από 67% σε 73%) και πίσω από τα 7,25μ. (από 25,4% σε 32,4%). Πάντως παραμένει πρώτος στα playoffs σε σκοράρισμα μέσα από τη ρακέτα και σε fast break με 15,1 και 7,4 πόντους αντίστοιχα.

inner

Οι «φύλακες» του Αντετοκούνμπο

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό μαρκάρισμα του Αντετοκούνμπο, στα τρία φετινά ματς που τον αντιμετώπισαν (στο ένα απουσίαζε λόγω διάσεισης) κανείς δεν κατάφερε να τον περιορίσει αισθητά. Ο Πασκάλ Σιάκαμ τον αντιμετώπισε σε 93 κατοχές και σε αυτές ο Γιάννης είχε 41 πόντους με 15/27 σουτ, 5 ασίστ και 5 λάθη. Απέναντι στον Σερτζ Ιμπάκα, σε 26 κατοχές ο Greek Freak είχε 14 πόντους με 6/9 σουτ, χωρίς ασίστ και με 2 λάθη. Πιο αποτελεσματικός, αν υστερεί αρκετά σε μέγεθος, ήταν ο Κογουάι Λέοναρντ, που τον αντιμετώπισε σε 31 κατοχές και σε αυτές ο Αντετοκούνμπο είχε 4 πόντους με 2/3 σουτ και έκανε 3 ασίστ χωρίς λάθος. Πάνω στον Γιάννη έπεσε και ο Ανουνόμπι, που όμως θα χάσει την αρχή της σειράς λόγω τραυματισμού. Σε 24 κατοχές απέναντί του είχε 13 πόντους (4/5 σουτ), 3 ασίστ και 1 λάθος.

Οι Μπακς έχασαν με… υπερηχητικό Γιάννη

Οι Μπακς είχαν τρεις νίκες σε τέσσερα ματς φέτος απέναντι στους Ράπτορς. Στο πρώτο της σεζόν δεν είχε αγωνιστεί λόγω διάσεισης, όπως και ο Κογουάι Λέοναρντ, αλλά οι Μπακς είχαν κερδίσει 124-109. Στα υπόλοιπα τρία το παράδοξο είναι πως στο μοναδικό ματς που ο Greek Freak ήταν ασταμάτητος, η ομάδα του έχασε. Συγκεκριμένα, στα δύο ματς στο Τορόντο το Μιλγουόκι κέρδισε, 104-99 και 105-92, με τον ηγέτη τους να έχει ανά αγώνα… μόλις 19 πόντους (53,6% στα σουτ), αλλά πληθωρική παρουσία στους άλλους τομείς με 14 ριμπάουντ, 5,5 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1,5 τάπες σε 32,6 λεπτά. Στο ματς του Μιλγουόκι, όπου οι Μπακς έχασαν 123-116, ο Αντετοκούνμπο είχε 43 πόντους (13/20 δίποντα, 3/5 τρίποντα), 18 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 κλέψιμο. Άρα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως περιορίζοντας τον Γιάννη οι Ράπτορς θα κερδίσουν ή αν δεν τον περιορίσουν, θα χάσουν.

Ο παράγοντας Λέοναρντ και το «κρυφό όπλο»

Ο Κογουάι Λέοναρντ είναι αναμφίβολα ο μεγάλος πρωταγωνιστής στα playoffs. Μετρά 31,8 πόντους με 53,9% στα σουτ, 40,8% στα τρίποντα και 86,8% στις βολές, καθώς επίσης 8,5 ριμπάουντ, 3,6 ασίστ και 1,3 κλεψίματα σε 37,3 λεπτά ανά αγώνα. Πάντως οι Μπακς φέτος έχουν βρει το κουμπί του, αν και είναι προφανές πως ο ηγέτης των Ράπτορς κρατούσε δυνάμεις για τα playoffs. Στα τρία ματς που ο Λέοναρντ αντιμετώπισε το Μιλγουόκι φέτος, είχε 22 πόντους με μόλις 42,6% στα σουτ. Ουσιαστικά ξεχώρισε μόνο στη (μία και μοναδική) νίκη των Ράπτορς, όταν είχε 30 πόντους (8/16 σουτ), 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 5 κλεψίματα σε 38 λεπτά. Στα άλλα δύο παιχνίδια, έμεινε στους 18 πόντους ανά αγώνα με 39,5% στα σουτ.

inner

Παραδόξως εξαιρετική δουλειά στην αντιμετώπιση του Λέοναρντ έκανε ο Κρις Μίντλετον, παρότι δεν έχει την ταμπέλα του «εξολοθρευτή». Στα τρία ματς και σε όσες κατοχές τον αντιμετώπισε κράτησε τον κορυφαίο παίκτη των Ράπτορς στους 36 πόντους συνολικά με μόλις 11/27 σουτ.

Ερωτηματικό το supporting cast του Λέοναρντ

Οι Ράπτορς έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον Λέοναρντ από ό,τι οι Μπακς τον Αντετοκούνμπο. Κι αυτό γιατί ο Greek Freak έχει πάρει μέχρι τώρα στα playoffs πολύτιμες βοήθειες από τους βασικούς συμπαραστάτες του, Μίντλετον, Μπλέντσο, Κόνατον, Χιλ, Μίροτιτς και με εξαίρεση μόνο τον Μπρουκ Λόπεζ.

Ο πρώην άσος των Σπερς «κουβάλησε» το Τορόντο στις πλάτες του μέχρι τώρα στα playoffs. Στο Game 7 απέναντι στους Σίξερς είχε 41 από τους 92 πόντους της ομάδας του, ενώ όλοι οι υπόλοιποι παίκτες είχαν 18/50 σουτ. Ειδικότερα, σκιά του εαυτού του στα περισσότερα ματς των playoffs είναι ο Κάιλ Λάουρι, που μετρά μόλις 12,4 πόντους με 41,5% στα σουτ και 28,1% στα τρίποντα. Σιάκαμ, Γκασόλ και Ιμπάκα κατά πρώτο λόγο θα κληθούν επίσης να βγουν μπροστά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x