Χρήστος Ρομπόλης

Στέφαν Γιόβιτς: Ένα ρίσκο που αξίζει να πάρει ο Παναθηναϊκός

Ο Στέφαν Γιόβιτς, με όσα ερωτηματικά συνοδεύουν την περίπτωσή του, αποτελεί ένα ρίσκο που άξιζε τον κόπο να πάρει ο Παναθηναϊκός και ό,τι πιο… πλέι μέικερ στη μετα-Καλάθη εποχή.

Ο Στέφαν Γιόβιτς έρχεται στον Παναθηναϊκό με πολλά ερωτηματικά, αλλά με αναμφισβήτητη αξία και υψηλό κίνητρο. Η περίπτωσή του έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή του Νεμάνια Νέντοβιτς, όχι αγωνιστικά αφού πρόκειται για τελείως διαφορετικούς παίκτες, αλλά… συγκυριακά. Αμφότεροι παίκτες που ανήκουν σε υψηλότερο επίπεδο από τον τωρινό Παναθηναϊκό, αμφότεροι είναι βασανισμένοι από την ευπάθειά τους σε τραυματισμούς που αναχαίτισε την καριέρα τους, αλλά επίσης αμφότεροι διαθέτουν τεράστια ποιότητα που-κακά τα ψέματα-η πράσινη ΚΑΕ του «έσοδα-έξοδα» δεν θα μπορούσε να πληρώσει υπό φυσιολογικές για τους ίδιους συνθήκες.

Τι μπορεί να προσφέρει ο Γιόβιτς στον Παναθηναϊκό;

-Επιτέλους… δημιουργία! Είναι ο ορισμός του πλέι μέικερ, αυτού δηλαδή που αποδεδειγμένα κάκιστα δεν αποκτήθηκε ποτέ το καλοκαίρι και ουσιαστικά δεν υπήρξε από τη μέρα που έφυγε για την Μπαρτσελόνα ο Νικ Καλάθης. Ο Σέρβος δεν έχει πρώτο μέλημα να επιτεθεί στο καλάθι ή να σουτάρει, όπως έχουν τα υπόλοιπα γκαρντ των «πράσινων», αλλά να δημιουργήσει. Δίχως να έχει τις μαγικές εμπνεύσεις του Νικ Καλάθη, διαθέτει την ικανότητα να οργανώνει σωστά τις επιθέσεις, να κατευθύνει τους συμπαίκτες του και να διαβάζει το παιχνίδι. Το γεγονός ότι μετρά 4,4 ασίστ ανά αγώνα στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα, αλλά και είναι κάτοχος του φοβερού ρεκόρ των 19 ασίστ στη διοργάνωση, τα λέει όλα. Οι μειωμένοι αριθμοί του σε τελικές πάσες την τελευταία διετία δεν οφείλονται στον ίδιο αλλά στο αναρχοαυτόνομο καθεστώς που επικρατούσε στη Χίμκι. Σίγουρα θα βοηθήσει πολύ την ομάδα που είναι προτελευταία σε ποσοστό πόντων από ασίστ στην Ευρωλίγκα.



-Μέγεθος στην περιφέρεια. Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα του Παναθηναϊκού είναι η έλλειψη μεγάλων κορμιών στα γκαρντ. Πέρι, Μέικον και Νέντοβιτς δεν διακρίνονται για το ύψος τους, ενώ ο Σαντ-Ρος δεν αρκεί για να μπαλώσει όλες τις τρύπες. Ο Γιόβιτς με ύψος 1,98μ. και μακριά χέρια μπορεί να καλύψει αυτή την αδυναμία, που θα καταστήσει τη νέα του ομάδα λιγότερο ευάλωτη σε αντίπαλα γκαρντ που έχουν μέγεθος και σε άμυνα με αλλαγές, ενώ θα προσφέρει και κάποια πολύτιμα ριμπάουντ, αλλά και κλεψίματα, deflections και όχι μόνο.

-Αξιοπρεπέστατο μακρινό σουτ. Μπορεί να μην αποτελεί το βασικό του προσόν, αλλά είναι ένα μάλλον υποτιμημένο στοιχείο του ρεπερτορίου του. Σπανίως θα σουτάρει από ντρίμπλα, ωστόσο έχει την ικανότητα, συνήθως εν στάση, να αποτελεί μια συνεπή απειλή για τον αντίπαλο. Φαίνεται και από το αξιόλογο 38,4% που έχει στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα, μολονότι παίρνει μόλις περίπου δύο τρίποντα ανά αγώνα.

-Εμπειρία και παραστάσεις από υψηλό επίπεδο. Στα 31 του ο Γιόβιτς θα έχει λιγότερες συμμετοχές στην Ευρωλίγκα μόνο από Παπαπέτρου και Νέντοβιτς. Γνωρίζει άριστα τη διοργάνωση και συν τοις άλλοις έχει κερδίσει πλούσιες εμπειρίες και ως παίκτης της εθνικής Σερβίας, με μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Κύπελλο και Ευρωμπάσκετ. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια προσωπικότητα θα είναι χρήσιμη στον Παναθηναϊκό.

-Υψηλό κίνητρο. Ο Γιόβιτς δεν έρχεται στον Παναθηναϊκό ως μισθοφόρος, αλλά αποφασισμένος να δείξει ότι δεν ξόφλησε και ότι παραμένει επιδραστικός σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Παρότι οι «πράσινοι» δεν έχουν ουσιαστικό στόχο στη διοργάνωση, ο Σέρβος μόνο «αγγαρεία» δεν θα κάνει και ίσως η δική του σπίθα να είναι μεταδοτική και για τους υπόλοιπους.

Γιόβιτς: Ένα ρίσκο που αξίζει να πάρει ο Παναθηναϊκός

Ασφαλώς και είναι εύλογα τα ερωτηματικά για την αγωνιστική του κατάσταση. Έχει να παίξει από τα τέλη Ιουνίου, όταν και είχε τραυματιστεί στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Βελιγραδίου, ενώ με τη Χίμκι είχε παίξει για τελευταία φορά στην Ευρωλίγκα στις 21 Ιανουαρίου απέναντι στον Παναθηναϊκό (!) και για τελευταία φορά στις 12 Φεβρουαρίου κόντρα στην Αστάνα για την VTB League. Και πριν από αυτό το πρόβλημα, πότε η μέση και πότε άλλα προβλήματα αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα στην καριέρα του.

Ο ίδιος, ωστόσο, διαβεβαιώνει πως είναι απολύτως καλά, έχει αφήσει πίσω του τον σοβαρό τραυματισμό του και προπονείται για πάνω από έναν μήνα χωρίς πρόβλημα. Αν ήθελε να «κοροϊδέψει», θα είχε αποδεχτεί το φθινόπωρο την πρόταση του Ερυθρού Αστέρα, αλλά γνωρίζοντας πως τότε δεν ήταν έτοιμος είπε «όχι». Τώρα όμως νιώθει δυνατός και έτοιμος να παρουσιάσει αποδείξεις επ’ αυτού. Δεδομένα θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο, αλλά μοιάζει ότι αν φτάσει έστω και στο 60-70% της… κανονικότητάς του, θα είναι πολύ περισσότερο πλέι μέικερ από όλους τους Τζάκσον, Σάικς, Μακ, Πέρι και Φέρελ μαζί που πέρασαν, ζυγίστηκαν και αποδείχτηκαν «λίγοι».

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το προσιτό (για την αξία και την καριέρα του) κασέ καθιστούν τον Γιόβιτς ένα ρίσκο που αξίζει να πάρει ο Παναθηναϊκός. Mε ελάχιστο πιθανό κόστος και με τεράστιο πιθανό κέρδος, ειδικά αν αποδειχτεί «ταύρος» και παραμείνει και μετά το καλοκαίρι.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x