Χρήστος Ρομπόλης

Ο Παναθηναϊκός έδειξε στην ΑΕΚ τι χρειάζεται για το μέλλον

Η υπεροχή του Παναθηναϊκού σε αθλητικότητα ήταν η ειδοποιός διαφορά της από την ΑΕΚ και ίσως ο βασικός λόγος που επιβίωσε σε ένα καταπληκτικό πλην όμως εξαντλητικό ντέρμπι. Γράφει ο Χρ. Ρομπόλης.

Μην περιμένετε να διαβάσετε εδώ για διαιτησίες… Δεν έχει, άλλωστε, κανένα νόημα, ειδικά για τις ομάδες που πρέπει να ασχολούνται ΜΟΝΟ στο πώς θα γίνουν καλύτερες στις τέσσερις γραμμές.

Η ΑΕΚ έβγαλε το λάδι του Παναθηναϊκού και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει κερδίσει, σε ένα ντέρμπι στο οποίο η ίδια είχε μικρότερο βαθμολογικό αλλά ισχυρότερο ψυχολογικό κίνητρο από τον αντίπαλό της. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε γιατί επικράτησε ο… σύγχρονος νόμος του μπάσκετ. Όχι γιατί υπερείχε πολύ περισσότερο σε εμπειρία ή ποιότητα, αλλά επειδή είχε τεράστιο πλεονέκτημα σε αθλητικότητα έναντι της ΑΕΚ.

Προερχόμενοι από δύο ματς Ευρωλίγκας και ταξίδι στη Βιτόρια, οι «πράσινοι» έπαιζαν το τρίτο τους παιχνίδι σε έξι ημέρες την ώρα που η ΑΕΚ είχε οκτώ μέρες ξεκούρασης από το προηγούμενο παιχνίδι πρωταθλήματος. Παρ’ όλα αυτά, οι μεν υπερείχαν ξεκάθαρα σε ενέργεια των δε στη δεύτερη παράταση, όταν οι «κιτρινόμαυροι» έμοιαζαν αποκαμωμένοι, πρώτα σωματικά και στο τέλος ψυχολογικά. Την ίδια ώρα ο Σίνγκλετον, ο Καλάθης, Ρίβερς, ο Τζέιμς, ο Γκιστ (και όχι μόνο) έμοιαζαν έτοιμοι να παίξουν και τρίτη και τέταρτη παράταση αν χρειαζόταν… Αν υπάρχει ένας δείκτης αθλητικότητας στη στατιστική, αυτός είναι τα επιθετικά ριμπάουντ. Και το «σκορ» εκεί ήταν 10-21.

Αυτό είναι και το κομμάτι στο οποίο πρέπει να εστιάσει η ΑΕΚ για το μέλλον: της αθλητικότητας… Η δωδεκάδα της στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είχε μόλις τρεις παίκτες κάτω των 30 ετών (Ντίξον, Λαρεντζάκης και Τσαλμπούρης) εκ των οποίων ο ένας δεν έπαιξε. Ο 32χρονος και ταλαιπωρημένος από πολλούς τραυματισμούς Ούκιτς έμεινε στο παρκέ 43 λεπτά, ενώ αντίστοιχες υπερωρίες «κατέγραψαν» οι Μαυροκεφαλίδης και Μαυροειδής, που επίσης κουβαλούν προβλήματα από το παρελθόν. Δεν είναι υπερβολή πως ο μοναδικός παίκτης της ΑΕΚ που μπορούσε να ματσάρει σε αθλητικότητα τους αντιπάλους ήταν ο Ελόνου.

Αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά φέτος. Η ΑΕΚ αποκλείστηκε από τη Μονακό έχοντας σαφέστατο μειονέκτημα απέναντι σε μια πολύ πιο αθλητική ομάδα, ενώ την τρέχουσα περίοδο έχει ταλαιπωρηθεί πολύ ακόμη και από άσημους πλην όμως αθλητικούς Αμερικανούς που παίζουν σε μικρομεσαίες ομάδες της Α1.

Ασφαλώς ο συνδυασμός αθλητικού και ποιοτικού παίκτη δεν είναι καθόλου φθηνός για να τον βρεις. Κοστίζει ακριβά και μια ματιά στο μπάτζετ του Παναθηναϊκού εν συγκρίσει με αυτού της ΑΕΚ θα καταδείξει τη διαφορά. Άλλωστε και οι ίδιοι οι «πράσινοι» πέρσι είχαν έλλειψη αθλητικότητας, τότε όμως λόγω της κακής στελέχωσης του ρόστερ από τον Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Το παρήγορο για την ΑΕΚ είναι πως ο Σωτήρης Μανωλόπουλος δείχνει να βάζει ήδη τη σφραγίδα του. Η ομάδα παρουσιάζεται πολύ πιο συμπαγής, με καλύτερη στόχευση, περισσότερες συνεργασίες και αποστάσεις στην επίθεση, ενώ στην άμυνα βγάζει περισσότερο πάθος και συγκέντρωση. Κι ένας προπονητής που ξέρει τι να παίρνει από το υπάρχον ρόστερ του είναι μάλλον ικανός να διακρίνει και τι χρειάζεται για να γίνει καλύτερο εν όψει της επόμενης σεζόν και των ετών που θα ακολουθήσουν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x