Χρήστος Ρομπόλης

Παναθηναϊκός ρεαλισμός, δεν γίνεται αλλιώς!

Ο Παναθηναϊκός της νέας δύσκολης εποχής έδειξε πως θα επενδύσει σε ειλικρίνεια, συναίσθημα, τεχνογνωσία και συσπείρωση, αφού τα μεγάλα μπάτζετ τελείωσαν.

Οι υποσχέσεις από Final Four μέχρι και… έβδομο αστέρι σίγουρα θρέφουν τα οπαδικά όνειρα. Όμως η καλλιέργεια υπέρμετρων προσδοκιών είναι ο ευκολότερος τρόπος για να απογοητεύσεις τον άλλο, όταν σχεδόν μονίμως τα τελευταία χρόνια περνάς κάτω από τον πήχη στην Ευρωλίγκα. Αντίθετα, όταν πατάς στη γη και αποφεύγεις τις μεγαλοστομίες όντας προετοιμασμένος ακόμη και για το χειρότερο, καθετί περισσότερο εκλαμβάνεται ως κέρδος και επιτυχία.

Το νέο σχήμα που θα «τρέξει» τον Παναθηναϊκό φρόντισε εγκαίρως να προϊδεάσει το κοινό για την επόμενη μέρα. Οι οικονομικές υπερβάσεις από τον Γιαννακόπουλο σίγουρα θα λείψουν, αλλά ο ρεαλισμός που συχνά απουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια (με ευθύνη των πρωταγωνιστών αλλά και του Τύπου) είναι πλέον περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαίος. Τριαντόπουλος, Αλβέρτης, Διαμαντίδης και Βόβορας μίλησαν με «ωμή» ειλικρίνεια για τη νέα πραγματικότητα, που δεν είναι δυνατό να περιλαμβάνει επταψήφια συμβόλαια και ανεδαφικές εξαγγελίες.

Ο Παναθηναϊκός της νέας δύσκολης από κάθε άποψη εποχής περισσότερο και τα εκατομμύρια ευρώ που θα στερηθεί έχει άλλες αναγκαιότητες. Πρώτον την συσπείρωση, που φαίνεται να επιτυγχάνεται με την παρουσία «τοτέμ» όπως ο Αλβέρτης και ο Διαμαντίδης σε επιτελικούς ρόλους στην ΚΑΕ. Δεύτερον την ηρεμία, που με τις διαμάχες πότε με την Ευρωλίγκα, πότε με τους οργανωμένους, πότε με τον Ολυμπιακό ή οποιονδήποτε άλλο, τα τελευταία χρόνια έφερνε τον οργανισμό αντιμέτωπο με αχρείαστες κρίσεις που αποπροσανατόλιζαν από τον στόχο. Τρίτον, τον ρεαλισμό πως η ισχυροποίηση του ανταγωνισμού, η πανδημία και η αποστασιοποίηση του Γιαννακόπουλου διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στην οποία η προσαρμογή θα είναι δύσκολη, ίσως και βίαια, για έναν φίλαθλο κόσμο που είχε καλομάθει σε άλλα δεδομένα.

Η «επένδυση» σε μπάτζετ πολλών εκατομμυρίων ευρώ ανήκει πλέον στη σφαίρα των περασμένων μεγαλείων. Ο Παναθηναϊκός της νέας εποχής καλείται να επενδύσει στην ομοψυχία, την ηρεμία, την ειλικρίνεια και την τεχνογνωσία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το κλαμπ, αρχικά για να επιβιώσει, εν συνεχεία να σταθεί στα πόδια του, να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και σταδιακά να προοδεύσει. Το αισιόδοξο μήνυμα που βγήκε από τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, είναι ότι οι άνθρωποι που θα αναλάβουν να «τρέξουν» την ομάδα, διοικητικά, οικονομικά και αγωνιστικά, έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Δεν είπαν ψέματα στον κόσμο, ούτε θέλησαν να χαϊδέψουν αυτιά. Κι ο φίλαθλος τελικά (θα πρέπει να) προτιμά μια άβολη αλήθεια από ένα ευχάριστο ψέμα.

ΥΓ1: Η απόφαση να μη συνεχίσει ο Νίκος Παππάς στον Παναθηναϊκό δείχνει εμπράκτως πως κάποια πράγματα αλλάζουν στην ομάδα.

ΥΓ2: Το συμβόλαιο του Τζίμερ Φρεντέτ εξελίσσεται σε μεγαλύτερο βραχνά και από την… άμυνα που (δεν) έπαιζε. Τα 1,7 εκατ. που έχει λαμβάνειν αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/4 του μπάτζετ της νέας σεζόν.

ΥΓ3: Οι ενστάσεις του Παναθηναϊκού για την Ευρωλίγκα παραμένουν. Όμως έχει περισσότερη τύχη να ακουστεί μέσω διαλόγου και όχι κραυγών. Συχνά δεν φτάνει να έχεις δίκιο, αλλά θα πρέπει να το διεκδικείς με τον δέοντα τρόπο.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x