Χρήστος Ρομπόλης

Παπαπέτρου ή Χεζόνια: Ένα δίλημμα με εύκολη απάντηση

Η εύκολη απάντηση στο δίλημμα Παπαπέτρου ή Χεζόνια θα ήταν… «και οι δύο», αλλά ο Παναθηναϊκός ίσως αναγκαστεί να διαλέξει. Κι εκεί η απάντηση είναι προφανής.

Η σεζόν πιθανώς να ολοκληρώνεται για τον Παναθηναϊκό σήμερα και το καλοκαίρι προμηνύεται μακρύ και δύσκολο. Κι αυτό γιατί οι «πράσινοι» έχουν μπροστά τους την… αποστολή να κρατήσουν στην ομάδα τέσσερα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία με συμβόλαια που λήγουν. Ιωάννης Παπαπέτρου, Μάριο Χεζόνια, Ντίνος Μήτογλου και Νεμάνια Νέντοβιτς γίνονται free agents και τουλάχιστον με την οικονομική πολιτική της χρονιάς που τελειώνει η παραμονή, όλων μαζί με την απόκτηση (επιτέλους) ενός κανονικού και υψηλής κλάσης πλέι μέικερ, φαντάζει… mission impossible.

Ειδικά για τους δύο πρώτους, που έχουν πολλά κοινά αγωνιστικά χαρακτηριστικά (αλλά και ουσιώδεις διαφορές) η εύκολη απάντηση στο δίλημμα Παπαπέτρου ή Χεζόνια θα ήταν «να μείνουν και οι δύο». Όμως η ζωή και οι συνθήκες συχνά σε οδηγούν σε θέση που πρέπει να διαλέξεις. Και στην προκειμένη περίπτωση η απάντηση για τον υπογράφοντα είναι προφανής…

Παπαπέτρου ή Χεζόνια: Ένα δίλημμα με εύκολη απάντηση

Σε αυτόν τον Παναθηναϊκό, ο Ιωάννης Παπαπέτρου είναι πολυτιμότερος του Μάριο Χεζόνια. Για μια ομάδα με ελλείψεις και οικονομικούς περιορισμούς, ο ένας είναι αναγκαίος, ενώ ο άλλος μοιάζει πολυτέλεια. Ο ένας είναι η τούρτα και ο άλλος το κερασάκι. Προσέξτε, ουδείς μπορεί να υποτιμήσει την ποιότητα του Κροάτη, αλλά σε μια ομάδα με τα χαρακτηριστικά και ακόμη περισσότερο τις αδυναμίες που έχουν οι «πράσινοι», ο Έλληνας φόργουορντ είναι πιο απαραίτητος από τον σούπερ Μάριο. Κυρίως λόγω της ικανότητάς του στη δημιουργία, όπου ο φετινός Παναθηναϊκός υποφέρει, της μεγαλύτερης σταθερότητας και συνέπειας που τον διακρίνει, αλλά και κατ’ επέκταση λόγω του ότι είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμος από τον προπονητή του (coachable).

Σύμφωνοι, ο Χεζόνια έχει αναπτύξει άλλους δεσμούς με την κερκίδα, είναι πιο θεαματικός και ταυτόχρονα εμπορικός, στοιχείο που του δίνει πόντους εν όψει και μιας σεζόν στην οποία αναμένεται ο κόσμος να επιστρέψει σταδιακά στις κερκίδες. Όμως ο Παπαπέτρου είναι πολύ πιο επιδραστικός στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι φετινές αναμετρήσεις στις οποίες οι «πράσινοι» με κακό ή ακόμη και μέτριο τον αρχηγό τους κατάφεραν να κερδίσουν. Ο Κροάτης μπορεί στα οκτώ ματς Ευρωλίγκας που αγωνίστηκε (και στα έξι που συνυπήρξε με τον Παπαπέτρου) να είχε συνολικά καλύτερα νούμερα, αλλά τα παιχνίδια που κέρδισε το «τριφύλλι» ήταν αυτά στα οποία ο Έλληνας διεθνής στάθηκε στο ύψος του.

Παπαπέτρου ή Χεζόνια: Ένα δίλημμα με εύκολη απάντηση

Ο Όντεντ Κάτας φαίνεται πως αντιλήφθηκε νωρίς πως η συνύπαρξη των δύο δεν είναι εύκολη και πάντα αγωνιστικά συμβατή (παρότι οι σχέσεις τους είναι άριστες), γι’ αυτό και έδειξε προτίμηση στον Παπαπέτρου αντί του Χεζόνια, κάτι που αποτυπώνεται και στο χρόνο συμμετοχής τους. Προφανώς κι ο Ισραηλινός κρίνει τον Ιωάννη πιο αξιόπιστο από τον σούπερ Μάριο, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά ενίοτε καταφεύγει και σε υπερβολές.

Στα δε playoffs (με εξαίρεση το τρίτο ματς με την ΑΕΚ και το δεύτερο με το Λαύριο) και τον τελικό Κυπέλλου, ο Παπαπέτρου είχε από ελαφρώς ως πολύ καλύτερη παρουσία από τον Χεζόνια και συν τοις άλλοις υπήρξε καθοριστικός σε στιγμές που αγώνες έδειχναν να στραβώνουν (όπως ο τέταρτος τελικός με την ΑΕΚ και το Κύπελλο με τον Προμηθέα). Προσθέστε στα παραπάνω ότι ο Παπαπέτρου δεν πιάνει θέση ξένου, αλλά και ότι ο Χεζόνια πέρα από ένα μεγάλο συμβόλαιο για να μείνει θα χρειαστεί να αποζημιωθεί και η Μπαρτσελόνα με ένα ποσό που αντιστοιχεί σε έναν καλό παίκτη.

Για όλους αυτούς τους λόγους το δίλημμα Παπαπέτρου ή Χεζόνια, αν είσαι υποχρεωμένος να διαλέξεις και δεν υπάρχει η επιλογή «αμφότεροι», έχει προφανή απάντηση τον πρώτο. Το ιδεατό για τον Παναθηναϊκό, φυσικά, θα ήταν να μείνουν και οι δύο και να πλαισιωθούν από έναν floor general που θα τους απαλλάξει από το βάρος της δημιουργίας, θα περιορίσει το ένας εναντίον ενός στο οποίο συχνά αναγκάζονται να καταφύγουν και θα αξιοποιήσει τις αρετές τους κρύβοντας τις αδυναμίες τους. Αλλά, είπαμε, το ρεαλιστικό σενάριο θέλει το «τριφύλλι» να αντέχει οικονομικά μόνο το βάρος του ενός, αν θέλει ταυτόχρονα να λύσει το βασικότερο (αλλά όχι και μοναδικό) πρόβλημα που είχε φέτος, την έλλειψη «άσου».

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x