Χρήστος Ρομπόλης

Το σταυροδρόμι για ΑΕΚ και Αγγελόπουλο θα κρίνει και το μέλλον

Η μπασκετική ΑΕΚ καλείται να γιατρέψει τις πληγές της, να αποκαταστήσει το όνομά της και να πείσει πως δεν οδεύει σε μεγάλο πισωγύρισμα.

Πώς αλλάζουν οι εποχές… Πέρσι τέτοιες μέρες η ΑΕΚ άρχιζε τη σεζόν με μεγαλοστομίες για κατάκτηση πέντε ή και έξι τίτλων (!), έκανε όνειρα ακόμη και για δύο τίτλους BCL μέσα σε μια περίοδο ή και για εκθρόνιση του Παναθηναϊκού από την Basket League. Έναν χρόνο μετά, η ομάδα βρέθηκε με άδεια από κούπες χέρια, αλλά αυτό ήταν το μικρότερο κακό. Το ρόστερ διαλύθηκε, το κλαμπ διασύρθηκε και χρειάστηκε αγώνας για να εξασφαλίσει ακόμη κι αυτή τη συμμετοχή της στο νέο πρωτάθλημα.

Τα λάθη του Αγγελόπουλου

Ο Μάκης Αγγελόπουλος, όπως αξίζει να του πιστωθεί το μεγαλύτερο μερίδιο για την αναγέννηση της ομάδας και τη χρυσή διετία με τέσσερις τίτλους, χρεώνεται και τις στραβοτιμονιές. Η αδιαμφησβήτητη αγάπη του για την ΑΕΚ τον παρέσυρε σε σοβαρά λάθη που η ομάδα τα πλήρωσε και πληρώνει (και ο ίδιος) ακριβά. Πόνταρε σε έσοδα που δεν ήταν εξασφαλισμένα θεωρώντας εσφαλμένα δεδομένη την κατάκτηση του BCL στο άδειο ΟΑΚΑ ή την πρόκριση στους τελικούς του πρωταθλήματος (ζημιά συνολικά κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ), υπολόγιζε σε χρήματα από εισιτήρια και διαρκείας με είσοδο στο νέο γήπεδο που λόγω πανδημίας και γραφειοκρατίας δεν ήρθαν ποτέ, θυσίασε ένα εγγυημένο και μεγάλο τηλεοπτικό συμβόλαιο στην προσπάθεια να «σωθεί» η Basket League και σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις του… έπεσε έξω. Πολύ έξω! Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ομάδα να γίνει ασυνεπής προς παίκτες και άλλους πιστωτές, η αναταραχή να επηρεάσει το αγωνιστικό κομμάτι παρά τις προσπάθειες ανθρώπων γύρω από το τμήμα αλλά και το φιλότιμο των παικτών να μείνουν προσηλωμένοι και τελικά πέρα από όλους τους στόχους να χαθεί και ο συνεκτικός ιστός της ομάδας.

Το σταυροδρόμι για ΑΕΚ και Αγγελόπουλου

Το ρόστερ αποψιλώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, αποχώρησαν όχι μόνο παίκτες που δεδομένα δεν θα συνέχιζαν αλλά και πολλοί που θα άξιζαν θέση στο ρόστερ για το μέλλον (οι περισσότεροι με φοβερά παράπονα), ενώ οι επενδύσεις σε ελληνικό κορμό και νέα παιδιά «κάηκαν» νωρίς, την ώρα που τα ban συνεχίζουν να σκάνε και να φτάνουν διόλου αισίως τα 13.

Το καλοκαίρι αυτό είναι το πιο κρίσιμο σταυροδρόμι στη σύγχρονη ιστορία του τμήματος. Θα φανεί αν η ομάδα θα αρχίσει να οπισθοχωρεί σιγά-σιγά προς την προ-Αγγελόπουλου κατάσταση όπου φυτοζωούσε στην Α1 είτε έφτανε μέχρι και τη Β’ Εθνική ή θα κλείσει μια πολύ κακή παρένθεση και θα πάρει το μάθημα που της δίδαξε η περασμένη σεζόν συνεχίζοντας σε πιο υγιείς και ορθολογικές βάσεις. Ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν είναι ούτε λαμόγιο ούτε αλεξιπτωτιστής. Δεν είχε πρόθεση να «φεσώσει» κανέναν, ούτε φυσικά να βγάλει λεφτά από την ΑΕΚ. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε μόνο χρήμα χάνει. Όμως όπως συχνά συμβαίνει με όσους αγαπούν, έχασε το μέτρο. Πίστευε πως οι γρήγορες και μαζεμένες υπερβάσεις που έγιναν στην πρώτη του τετραετία στην ΚΑΕ θα γίνουν «κανόνας» και θα έρθουν ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες στο μέλλον, άπλωσε τα πόδια του πολύ πέρα από το πάπλωμα και όπως συμβαίνει συχνά με τους κάθε λογής Ικάρους, τα φτερά του έλιωσαν όταν πέταξε κοντά στον ήλιο.

Τα τρία στοιχήματα για τη νέα σεζόν

Για καλή τύχη της ΑΕΚ, σε αντίθεση με τον ελληνικό μύθο, δεν θαλασσοπνίγηκε. Ο Μάκης Αγγελόπουλος επέπλευσε, επιβίωσε και φαίνεται πως πήρε το μάθημά του. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που παραμένουν συνεχίζει την προσπάθειά του. Πρώτα να τακτοποιήσει τις αμαρτίες του παρελθόντος, εν συνεχεία να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα με λιγότερα χρήματα και τέλος να τη βάλει στο νέο της σύγχρονο σπίτι πείθοντας τον κόσμο πως αξίζει να στηρίξει.

Το πρώτο του μεγάλο στοίχημα είναι να ανακτήσει η ΚΑΕ την αξιοπιστία της. Κακά τα ψέματα, τα ban, οι δηλώσεις Ελλήνων και ξένων παικτών για οφειλόμενα και η κακή φήμη στην πιάτσα που αποκτά η ΑΕΚ πληγώνουν το προφίλ του κλαμπ και την ικανότητά του να προσελκύσει παίκτες. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης του ονόματος της ομάδας, αλλά θα χρειαστεί χρόνος και κυρίως χρήμα. Πάντως το γεγονός ότι έστω κι έτσι η ΚΑΕ έκλεισε deal με καλά ονόματα και με κορυφαίους μάνατζερ όπως οι Ραζνάτοβιτς και Σπανός είναι σίγουρα ενθαρρυντικό για τη συνέχεια.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία μιας δυνατής ομάδας από το… μηδέν. Η ομοιογένεια και ο κορμός που ήταν ένα κάποιο ατού της ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια θα χρειαστεί καιρός για να επιτευχθεί. Ο Στέφανος Δέδας θα έχει το δυσκολότερο έργο να δημιουργήσει ένα σύνολο με 12-13 νέους παίκτες και μοναδικό σημείο αναφοράς σε σχέση με πέρσι τον Μαυροειδή. Την ίδια ώρα, ο ανταγωνισμός (Προμηθέας, Περιστέρι, ΠΑΟΚ κλπ.) έχει ενισχυθεί με τους παίκτες που έφυγαν από την ίδια, ενώ όλα δείχνουν πως δίπλα στον Παναθηναϊκό θα υπάρχει ξανά και ο Ολυμπιακός δυσκολεύοντας κι άλλο το δρόμο προς τη διάκριση σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Το σταυροδρόμι για ΑΕΚ και Αγγελόπουλου

Το τρίτο στοίχημα έχει να κάνει με το νέο γήπεδο. Οι πρώτες εικόνες από τη μεταμόρφωση του κλειστού σε έδρα της ΑΕΚ είναι εντυπωσιακές, αλλά αυτό δεν εγγυάται τίποτα. Θα πρέπει η ομάδα που δημιουργείται να κερδίσει την παρουσία των φιλάθλων στο γήπεδο με το μπάσκετ που θα αποδίδει, όπως και να πειστεί ο κόσμος πως η νέα έδρα της ΑΕΚ είναι ελάχιστα πιο μακριά από το «κρύο» κι αφιλόξενο αλλά πιο εύκολα προσβάσιμο ΟΑΚΑ.

Δυο λόγια για το ρόστερ

Με το διαθέσιμο (μειωμένο σε σχέση με πέρσι) μπάτζετ, που είναι πάνω από το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να σχηματίσει ένα πολύ πλούσιο και δίχως αδυναμίες ρόστερ. Ο Στέφανος Δέδας επιφορτίστηκε με όλες τις επιλογές και προσπαθεί να χτίσει μια ομάδα που να αποδίδει το αγαπημένο του μπάσκετ: χωρίς βαρύ σέντερ αλλά με ψηλούς που μπορούν να απειλήσουν από μακριά τραβώντας τους αντιπάλους μακριά από το καλάθι (Γέλοβατς-Γκρίφιν), καθώς και με παίκτες που είναι ικανοί στο ένας εναντίον ενός στην περιφέρεια, με διαρκή κίνηση και γρήγορο τέμπο. Παππάς, Χάρις και Ανγκόλα είναι τέτοιοι παίκτες, ενώ ο Κολόμ θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος στη δημιουργία (με ρεζέρβα τον Φλιώνη) και ο Βαουλέτ θα κληθεί να δώσει λύσεις παίζοντας αρκετά off ball ή στο ανοιχτό γήπεδο με τον Πετρόπουλο να προσφέρει κάποια λεπτά από τον πάγκο. Ο Μπόγρης θα βοηθήσει στην άμυνα του πικ εν ρολ και ο Μαυροειδής απέναντι σε πιο ογκώδεις σέντερ.

Το σταυροδρόμι για ΑΕΚ και Αγγελόπουλου

Με μια πρώτη ματιά, πέρα από το ζητούμενο της χημείας που θα χρειαστεί χρόνο, η ΑΕΚ ίσως αντιμετωπίσει κάποια θέματα στην πίεση πάνω στην μπάλα αλλά και στη σταθερότητα του μακρινού σουτ. Όμως διαθέτει αρκετή ποιότητα και εμπειρία στις περισσότερες θέσεις, ειδικά αν ο Κολόμ, ο Παππάς και ο Μπόγρης αφήσουν πίσω τους τη δύσκολη σεζόν που πέρασαν.

Συνοψίζοντας, η ΑΕΚ βαδίζει στην πιο κρίσιμη καμπή της νεότερης ιστορίας της. Τα στοιχήματα που έχει να κερδίσει είναι πολλά, η αβεβαιότητα που προκαλεί το περιβάλλον της πανδημίας είναι μεγάλη, αλλά το παρήγορο είναι πως το αφεντικό της δείχνει να έχει μάθει από τα λάθη του και να μην έχει απογοητευτεί ή ξενερώσει. Στη νέα προσπάθεια που γίνεται θα χρειαστούν πέρα από χρήματα από τον ιδιοκτήτη και ο ρεαλισμός αλλά και η στήριξη του κόσμου. Όπως ο Μάκης Αγγελόπουλος έσωσε την μπασκετική ΑΕΚ από τη με μαθηματική ακρίβεια επιστροφή στις μικρότερες κατηγορίες πριν λίγα χρόνια, έτσι και ο ίδιος χρειάζεται τώρα την εμπιστοσύνη του κόσμου για να αποδείξει πως η εφιαλτική χρονιά που πέρασε ήταν μια κακή παρένθεση και μόνο.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x