Γιώργος Χελάκης

Υπάρχει καλύτερος σέντερ φορ από τον Κόκε; (SportDay / Γιώργος Χελάκης)

Ο Σέρχιο Κόκε ξεκίνησε «άσφαιρος» στο φετινό πρωτάθλημα. Η αφλογιστία του στοίχισε βαθμούς στον Αρη. Η εγχείρηση στους κοιλιακούς ήταν απίθανο να αφήσει ανεπηρέαστο τον σέντερ φορ του Αρη, τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου. Ο Κόκε δεν έχει τα χαρακτηριστικά του κλασικού σέντερ φορ. Στηρίζεται κυρίως στην αίσθηση του κενού χώρου, την προσποίηση που κάνει πριν καν φτάσει η μπάλα
στα πόδια του και στα ψύχραιμα πλασέ του.


Ανάλογα με την περίσταση, μπορεί να παίξει δεύτερος επιθετικός ή και στην κορυφή της επίθεσης. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να παίξει και πίσω από τους δύο επιθετικούς. Στον Αρη παίζει διότι κάποιες ομάδες στην Ισπανία υπολόγισαν λάθος. Τον να μην πιάσει ο ποδοσφαιριστής στη Μαρσέιγ μοιάζει λογικό. Τον να μη βρίσκει θέση στο ρόστερ σε κάποια ομάδα της χώρας του αγγίζει το παράλογο. Κάπως έτσι βρέθηκε πέρυσι στον Αρη. Τη χρονιά που πέρασε ο Κόκε ήταν από τους καλύτερους σέντερ φορ της Σούπερ Λίγκας. Η διοίκηση του Αρη τον κοστολόγησε ακριβά, περιμένοντας ότι η αξία του θα ανέβει κι άλλο τη φετινή χρονιά. Το μέτριο ξεκίνημα του Κόκε, απόρροια του τραυματισμού του προφανώς, θόλωσε λίγο τα νερά και τον έβγαλε από τη σκέψη εκείνων που τον θεωρούσαν το σπουδαιότερο επιθετικό εργαλείο του Αρη. Ηταν τότε που άρχιζε να γίνεται κουβέντα για τον Φελίπε και τον Σιστόν, τις νέες μεταγραφές της ομάδας. Η επάνοδος του Κόκε στο σκοράρισμα –και μάλιστα κατά του «αιώνιου» αντιπάλου, ΠΑΟΚ– αποκαθιστά την τάξη των πραγμάτων. Ο Κόκε ομορφαίνει το παιχνίδι του Αρη. Απλοποιεί τις κινήσεις των επιθετικών και δίνει τη λύση στο σκοράρισμα. Απελευθερώνει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και του δίνει τη δυνατότητα να επανέλθει στο αγαπημένο του 4-4-2 και να επιλέξει να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες από τα πλάγια. Ο Σέρχιο Κόκε, είτε στην κορυφή της επίθεσης είτε ως δεύτερος επιθετικός, είναι ιδανικός για να κάνει υποδοχή της μπάλας στις παράλληλες πάσες. Του αρκεί ένα απλό πλασέ ή –εάν τα πράγματα είναι πιο σκούρα– το σουτ του έξω από τη μεγάλη περιοχή. Γνωστά πράγματα, που τα επιβεβαιώσαμε και σήμερα.

Ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί να διανύσει μεγάλη απόσταση για να γίνει... Αρης. Οσοι ψάχνουν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες στα συστήματα και τις επιλογές των προπονητών, ας ψάξουν να βρουν γωνία στο δεκάρικο. Οι διαφορές υπάρχουν και αφορούν αυτή καθ' αυτή την ποιότητα των παικτών των δύο ομάδων. Για να μην το πολυσκοτίζουμε, στον ΠΑΟΚ σέντερ φορ παίζουν ο Βρύζας και ο Σάλμον, στον Αρη παίζει ο Κόκε. Ο Νέτο και ο Αουρέλιο είναι ίσως από τα καλύτερα φουλ μπακ στο πρωτάθλημα. Ρονάλντο και Αβραάμ Παπαδόπουλος, από τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα. Εκτός αν νομίζει κανείς ότι Κάλβο και Χαβίτο μπορούν να συγκριθούν με τους Γεωργιάδη και Λάκη, στην κατάσταση που βρίσκονται τώρα πια.

Ο Αντρέας Ιβανσιτς είναι από τους ελάχιστους παίκτες του Παναθηναϊκού που μπορούν να γιατρέψουν τη μεγάλη ποδοσφαιρική αναπηρία της ομάδας: την αδυναμία της να παίξει από τα άκρα. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν υπάρχει άλλη ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα που οι μπακ της χάνουν το μισό της αξιοπιστίας τους όταν περνάνε τη σέντρα. Ο Παναθηναϊκός επιτίθεται σαν αγριογούρουνο όταν νιώθει τον κίνδυνο. Μόνο κατά μέτωπο, δηλαδή. Ο Ιβανσιτς είναι ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού (απόντος του Νίνη) που μπορεί να κινηθεί πάνω στην πλάγια γραμμή και να σεντράρει χωρίς προηγούμενως να τραβήξει χειρόφρενο. Η μη χρησιμοποίησή του από τον Πεσέιρο είναι ένα από τα αίτια –μέχρις ενός σημείου– των βαθμολογικών δεινών της ομάδας. Στον βαθμό που ο Πορτογάλος τεχνικός σταματήσει να αγνοεί την Αλφαβήτα του ποδοσφαίρου, ο Παναθηναϊκός μπορεί να γίνει αποτελεσματικός και –ποιος ξέρει;– ίσως και ελκυστικός. Η βαθμολογική επιτυχία απέναντι στην αδύναμη Βέροια δεν γιατρεύει τις πληγές. Προσφέρει χρόνο, αλλά για να γίνουν η σωστή διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία. Αρκεί ο κόουτς να καταφύγει στην αναγνωρισμένη προπονητική ιατρική και όχι σε ματζούνια του τύπου «ο Καραγκούνης αριστερός χαφ και ο Ν'Ντόι δεξιός χαφ». Οσο ο Παναθηναϊκός βρίσκει αξιόπιστες λύσεις για να παίζει από τα άκρα τόσο περισσότερο θα μοιάζει με ομάδα που μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x