Γιώργος Χελάκης

Αν νικήσει την Τσέλσι... πάει για πρωτάθλημα

SportDay

Ο Λεμονής διέταξε ΕΔΕ (ένορκη διοικητική εξέταση) για να διαπιστώσει ποιος φταίει για το «μαύρο χάλι». Αργησε. Το πράγμα «φώναζε» από νωρίς. Επρεπε νωρίτερα να απασχολήσει τον κόουτς γιατί οι παίκτες του παραπατάνε στο γήπεδο.

Kάνουμε υπόθεση εργασίας ότι τα ματς της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού δεν θα άλλαζαν τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για την αγωνιστική εικόνα τους. Ποιος να το πάρει, λοιπόν, το φετινό πρωτάθλημα; Αν τα βάλουμε όλα στη σούμα, δηλαδή και τις εμφανίσεις στην Ευρώπη, το παίρνει ο Ολυμπιακός. Αν περιοριστούμε σε όσα έδειξαν οι ομάδες στο πρωτάθλημα, η ΑΕΚ. Αν το περιορίσουμε στον βαθμολογικό πίνακα, που είναι η μόνη αντικειμενική αλήθεια, ο Παναθηναϊκός.

Η δυναμικότητα των ομάδων δεν είναι μια φωτογραφία σε κάδρο. Καλύτερος σπάνια είναι αυτός που η καλύτερη στιγμή του ήταν με διαφορά... καλύτερη από όλων των άλλων. Ο Ολυμπιακός με Λάτσιο και Βέρντερ ήταν εξαιρετικός. Στο Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό πέτυχε εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μην εντυπωσιάσει. Εξαιρούνται δύο ημίχρονα σε ματς πρωταθλήματος. Το πρώτο με την ΑΕΚ στο γήπεδό του και το πρώτο με τον Ολυμπιακό εκτός έδρας. Σπάνια συγκεντρώνει στη Λεωφόρο πάνω από 7.000 οπαδούς του. Σπάνια τους... χορταίνει με πολλά γκολ. Για να κλείσει ο λογαριασμός πρέπει να γράψουμε ότι σπάνια δέχεται γκολ. Εχει με διαφορά την καλύτερη άμυνα, την πιο αξιόπιστη αμυντική λειτουργία. Η επιμονή του Πεσέιρο να παίζει βρέξει-χιονίσει με δύο αμυντικούς χαφ τον κάνει να μιλάει με... ξύλινη γλώσσα στην επίθεση, αλλά να μιλάει με... ατσάλινη στην άμυνα. Τώρα το «βρέξει-χιονίσει» είναι μια κουβέντα. Μόλις ο Πεσέιρο έμαθε για το χιόνι, πήρε απόφαση να αφήσει μόνο του τον Τζιόλη και να βάλει τον Νίνη και τον Ιβανσιτς και τον Γκονζάλες. Χιόνισε πολύ και μείναμε με την περιέργεια. Ο Ολυμπιακός ξοδεύει τα περισσότερα, φέρνει σπουδαία ονόματα (Γκαλέτι, Λεντέσμα, Λούα Λούα) και νικάει με το ζόρι. Η ΑΕΚ παίρνει Ριβάλντο, πουλάει 25.000 εισιτήρια διαρκείας και ο Ντέμης ακούει τα... σχολιανά του από την εξέδρα επειδή η ομάδα έκανε δύο ήττες στη σειρά.

Ο Βαρδινογιάννης ξοδεύει συγκρατημένα, το γήπεδο αδειάζει, ο Βγενόπουλος του κάνει «σκληρή» αντιπολίτευση και ο Παναθηναϊκός τα «τουμπάρει» όλα σε λίγες εβδομάδες. Η ομάδα περνάει μπροστά στη βαθμολογία, έχει καλύτερο πρόγραμμα από τους άλλους και ο Τζίγκερ τα σκάει χοντρά για να πάρει τον Σπυρόπουλο από τον Πανιώνιο. Ανατροπή σκηνικού. Ο Λεμονής στου Ρέντη διέταξε ΕΔΕ (ένορκη διοικητική εξέταση) για να διαπιστώσει ποιος φταίει για το «μαύρο χάλι». Αργησε. Το πράγμα «φώναζε» από νωρίς. Επρεπε νωρίτερα να απασχολήσει τον κόουτς γιατί οι παίκτες του παραπατάνε στο γήπεδο. Γιατί δεν έχουν ανάσες, χάνουν τις προσωπικές μονομαχίες, αναγκάζεται ο Νικοπολίδης να δουλεύει υπερωριακά. Τώρα, σαράντα οκτώ ώρες πριν από το ματς με την Τσέλσι, ό,τι και να γράφει το πόρισμα τής... ΕΔΕ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Με τέτοια ευρωπαϊκή στέρηση που έχει ο Ολυμπιακός, δικαιολογείται νους και λογισμός να βρίσκονται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εκείνο που ξεχνούν οι οπαδοί στις κερκίδες και (δυστυχώς) οι ίδιοι οι παίκτες είναι ότι για να παίξεις την επόμενη χρονιά στο Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να πάρεις το πρωτάθλημα. Διαφορετικά έρχονται τα πλέι οφ, ποιος εγγυάται ότι έτσι όπως είναι ο Ολυμπιακός έχει στο «τσεπάκι» του τη δεύτερη θέση; Δικαιολογημένα επομένως κυριαρχεί η σκέψη ότι ορισμένοι από τους «επώνυμους» άσους του σκέφτονται μόνο την Ευρώπη και την επιστροφή τους σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της προκοπής. Πράγμα που, για να πούμε του στραβού το δίκιο, δεν απασχολούσε τόσο ούτε τον Ριβάλντο ούτε τον Ζιοβάνι ούτε τον Καρεμπέ. Ολοι αυτοί, έχοντας φάει τα ευρωπαϊκά ψωμιά τους, χόρταιναν μια χαρά με το εγχώριο παντεσπάνι...

Στους «γαύρους» τίθεται ήδη το ερώτημα: πρόκριση επί της Τσέλσι ή πρωτάθλημα; Εχω ακούσει εκατοντάδες οπαδούς του Ολυμπιακού να τοποθετούνται με σαφή προτίμηση στην πρόκριση. Τους φαντάζομαι όλους αυτούς να ζητούν την κεφαλή παικτών και προπονητή επί πίνακι, αν δεν είναι ο Τζόρτζεβιτς αυτός που θα σηκώνει το τρόπαιο του πρωταθλητή σε τρεις μήνες...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x