Παλαιότερες

Οι σκέψεις των μονομάχων του ντέρμπι (Sportday / Μιχάλης Τσόχος)

Πώς σκέφτονται να παρατάξουν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι τις ομάδες τους
στο μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής. Ποια τα διλήμματα, οι προβληματισμοί και οι ενδοιασμοί τους


Αν κάποιος από τους δύο προπονητές του μεγάλου ντέρμπι της Κυριακής, είτε ο Μπάγεβιτς είτε ο Μαλεζάνι, γνώριζαν σήμερα τον τρόπο και το σύστημα με το οποίο θα αγωνιστεί ο αντίπαλός τους, τότε θα μπορούσαν ευκολότερα να καταλήξουν και στο δικό τους αρχικό σχήμα. Με λίγα λόγια, όπως προκύπτει τόσο από το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, όσο και από αυτό του Παναθηναϊκού, φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη.
Η «SportDay», όχι ασφαλώς για να διευκολύνει το έργο των δύο προπονητών, αλλά για να ενημερώσει τους αναγνώστες της έγκαιρα, ρώτησε, έψαξε και προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις σκέψεις του Μαλεζάνι και του Μπάγεβιτς.
Πάμε να δούμε λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να παρατάξουν τις ομάδες τους οι δύο τεχνικοί. Ας ξεκινήσουμε από τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό και τον Μαλεζάνι. Ο Ιταλός, με βάση όσα αναφέρει και στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού ο Τάσος Νικολογιάννης, φαίνεται ότι δεν έχει καταλήξει στα πρόσωπα, αλλά μόνο στο σύστημα. Το 3-4-3 είναι το επικρατέστερο, αφού ο Μαλεζάνι πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης μπορεί να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό με όποιον τρόπο και αν αγωνιστεί. Είτε αυτός παίξει 3-5-2 είτε παίξει 4-4-2, όπως έκανε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τον Ιωνικό, είτε ακόμη και αν ξεκινήσει με 4-3-3, όπως έκανε στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Ιωνικό.
Ο Ιταλός σκέφτεται να παίξει δηλαδή με ανάλογο σχήμα και παρόμοια λογική με αυτήν που είχε αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός στο νικηφόρο παιχνίδι εναντίον της Σεβίλλης στη Λεωφόρο. Οι τρεις της άμυνας θα είναι πιθανότατα οι Μόρις, Γκούμας και Κώτσιος (αν συνέλθει από την ίωση που τον ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες), ενώ στα άκρα θα παίξουν ο Βύντρα με τον Μινχ. Οι άλλοι δύο του κέντρου θα είναι ο Μπασινάς και ο Γκονζάλες. Οσο για τους δύο της επίθεσης, ο Κωνσταντίνου και ο Γκέκας είναι τα σούπερ φαβορί ενώ για την τρίτη θέση υποψήφιοι είναι ο Μάριτς, ο Σανμαρτεάν και ο Χαραλαμπίδης με τον Ρουμάνο να είναι επικρατέστερος.
Την ίδια ώρα, ο Μπάγεβιτς αναζητεί το τελικό σχήμα. 3-5-2 ή μήπως 4-4-2; Η πιθανότερη επιλογή για τον Μπάγεβιτς είναι η δεύτερη. Με Πάντο και Μαυρογενίδη στα άκρα. Με τους Ανατολάκη, Κωστούλα στο κέντρο της άμυνας. Τζόρτζεβιτς, Στολτίδη, Μάριτς και Γεωργάτο στα χαφ και τον Ριβάλντο με τον Οκκά στην επίθεση. Στην περίπτωση δε που προτιμήσει το σαφώς πιο αμυντικογενές 3-5-2, τότε ο Βάλλας θα πάρει τη θέση του Πάντου και ο Γεωργάτος θα παίξει σε όλη την αριστερή πλευρά.
Είναι φανερό, από τις σκέψεις αμφότερων των τεχνικών, ότι και οι δύο θέλουν να προφυλάξουν κατά το δυνατόν τα νώτα τους. Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ρισκάρουν και προέχει για αυτούς να κοντρολάρουν το ρυθμό. Αλλωστε, ο καθένας τους έχει τον πονοκέφαλό του. Ο μεν Μαλεζάνι σκέπτεται πώς θα σταματήσει τον Ριβάλντο και για αυτό το λόγο πιθανότατα θα δώσει εντολή στον Κώτσιο να ανεβαίνει από την άμυνα για να μαρκάρει τον Βραζιλιάνο αστέρα του Ολυμπιακού, ενώ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στην αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού. Ο Βύντρα θα παίξει δεξιά και ο Γκέκας λογικά θα βγαίνει και αυτός δεξιά όταν αμύνεται ο Παναθηναϊκός, ώστε να μην είναι πολύ συχνές οι επελάσεις του Γεωργάτου. Την ίδια ώρα, ο Μπάγεβιτς προβληματίζεται για το ρόλο που θα έχει ο Γκονζάλες μέσα στο γήπεδο. Θα παίξει δίπλα στον Μπασινά, όπως τον χρησιμοποιεί στα τελευταία ματς ο Μαλεζάνι ή μήπως θα ανέβει πιο ψηλά, ώστε να παίξει πίσω από τους δύο κυνηγούς; Οπως και να έχει, ο Στολτίδης θα... πέσει επάνω στον Αργεντινό. Οσο για τον έτερο προβληματισμό του Ντούσκο, αυτός είναι ασφαλώς το μαρκάρισμα των Κωσταντίνου και Γκέκα. Για αυτό το λόγο άλλωστε σκέπτεται μήπως πρέπει να χρησιμοποιήσει το 3-5-2, προκειμένου να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια στα μετόπισθεν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x