Γιώργος Χελάκης

«Τα γεγονότα, κύριε πρόεδρε...»

SportDay

Xτυπώντας ελαφρά τη μάλλον άδεια δερμάτινη τσάντα του, ο Γιώργος Πάντζας επαναλάμβανε απευθυνόμενος στην Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Τα γεγονότα, κυρία μου, τα γεγονότα...». H ταινία ήταν της δεκαετίας του '60. Είχε τον τίτλο «Η σοφερίνα». Η φράση χρησιμοποιείται έκτοτε για να καταδείξει ότι η σημασία ορισμένων τετελεσμένων δεν μπορεί να σχετικοποιηθεί. Τι «λένε» λοιπόν στην περίπτωσή μας «τα γεγονότα». Λένε ότι τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είναι στη διεκδίκηση και των τριών στόχων, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ περιορίζουν τις φιλοδοξίες τους στη διεκδίκηση μόλις ενός.

Κάθε μεγάλη ελληνική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της στην αρχή της ποδοσφαιρικής χρονιάς έχει τρεις στόχους: πρωτάθλημα, Κύπελλο και «πορεία στην Ευρώπη». Τα γεγονότα μαρτυρούν ότι «καλή πορεία» και Κύπελλο δεν αφορούν πια την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Μόνο ο Ολυμπιακός δίνει τη δυνατότητα στους οπαδούς του να περηφανεύονται ότι είναι μέσα σε όλα. Τις περισσότερες φορές τέτοιον καιρό η Ευρώπη αποτελεί παρελθόν. Ο Ολυμπιακός, έχοντας αντικειμενικά πιο δύσκολο έργο απ' όλους, συνεχίζει έστω για δέκα μέρες ακόμα. Στο Κύπελλο ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έμειναν προ πολλού έξω. Η ΑΕΚ από την Ξάνθη και ο Παναθηναϊκός με νέα ξεγυρισμένη «τεσσάρα» από τον «αιώνιο». Η ανοικτή μάχη αφορά το πρωτάθλημα. Για την ΑΕΚ η παραπάνω φράση έχει σχετική σημασία.

Βρίσκεται πίσω βαθμολογικά, τόσο που δεν είναι στο χέρι της να αντιστρέψει την κατάσταση. Οι φίλοι της γνωρίζουν ότι σχεδόν από την αρχή της χρονιάς δηλωνόταν πως φέτος ο βασικός στόχος είναι -επιτέλους- το πρωτάθλημα. Πριν βγει ο Φεβρουάριος, βρίσκεται σε αγωνιστική αναστάτωση, με υπηρεσιακό προπονητή και διοίκηση που βάλλεται για τις επιλογές της. Ο Παναθηναϊκός, αν και επούλωσε γρήγορα τις πληγές του από τον αποκλεισμό στο Κύπελλο, δεν μπόρεσε να κρατήσει ψηλά τον διαφαινόμενο ενθουσιασμό των οπαδών του. Από δική του κουταμάρα αποκλείστηκε στο ΟΥΕΦΑ. Τώρα βλέπει το είδωλό του αντεστραμμένο. Ακόμα και η διάκριση στην Ευρώπη, το φετίχ που... συντήρησε μια γενιά Παναθηναϊκών, γίνεται πια σημαία στα χέρια του «αιώνιου αντιπάλου». Τα εκατό χρόνια από την ίδρυση πρέπει να γιορταστούν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Σε διαφορετική περίπτωση περνάμε σε μια νέα γενιά Παναθηναϊκών, που δεν θα έχουν καν φετίχ, παρά μόνο την προσμονή του νέου γηπέδου και ίσως τα... λεφτά που απειλεί ότι θα βάλει ο Βγενόπουλος. Ο Ολυμπιακός πρόλαβε να κάνει τα περισσότερα από όσα του ήταν αναγκαία. Πήρε το πρωτάθλημα και αποφάσισε να επισκευάσει το οικοδόμημα. Αγόρασε νέα υλικά και άλλαξε την αρχιτεκτονική του. Αφού χόρτασε την... παρατεταμένη δίψα του για εγχώρια επικράτηση, άλλαξε αρχιτεκτονική. Διαγράφει πορεία ομάδας που ενδιαφέρεται να γίνει αξιόπιστος αντίπαλος των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ. Τέτοια πράγματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη ούτε γίνονται χωρίς σκαμπανεβάσματα.

Σε ένα τέτοιο σκαμπανέβασμα, ο Ολυμπιακός μπορεί να χάσει φέτος το πρωτάθλημα. Στον βαθμό που δεν εμφανιστούν στου Ρέντη έντονα φαινόμενα ψύχωσης και αποφευχθεί η επανεμφάνιση του Σάββα Θεοδωρίδη και του Γιώργου Λούβαρη, τότε ο Ολυμπιακός θα ξεφύγει κατά πολύ των ελληνικών δεδομένων. Την ώρα που στον Παναθηναϊκό θα περιμένουν τις μπουλντόζες στον Ελαιώνα και στην ΑΕΚ ο Θανόπουλος θα μπαινοβγαίνει στα γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x