Γιώργος Χελάκης

Η πρόθεση του Κωστένογλου να απλουστεύσει τα πράγματα

SportDay

H εποχή του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα φαντάζει πια κάπως μακρινή. Για τους νεότερους πέρασε στην ιστορία ως «τσούκου - τσούκου μπολ». Τω καιρώ εκείνω, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός σού έβγαζε την πίστη ανάποδα, κυκλοφορώντας ασκόπως την μπάλα μέχρι τη στιγμή που θα έβαζε το γκολ και θα έπαιρνε το παιχνίδι. 'Η δεν θα δεχόταν το γκολ και θα έπαιρνε το αποτέλεσμα.

Αυτός ο Παναθηναϊκός αναβιώνει στις μέρες μας. Με μία διαφορά. Ο Κυράστας αυτή την μπάλα ήθελε να παίξει κι αυτή έπαιζε. Με τον Πεσέιρο δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Τη μία σού δημιουργείται η εντύπωση ότι έτσι θέλει να παίζει, την άλλη ότι έτσι καταλήγει να παίζει παρά τη θέλησή του.

Ο,τι κι αν συμβαίνει από τα δύο, η ουσία παραμένει: Ο Παναθηναϊκός βασίζει το παιχνίδι του στην καλή κυκλοφορία της μπάλας στο κέντρο του γηπέδου. Δύσκολα θα βρεθεί ομάδα με τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις μάχες της μεσαίας γραμμής.

Ισως ο Νίκος Κωστένογλου να έχει κατά νου τη σχετική διαπίστωση. Εγκυροι παρατηρητές του προπονητικού κέντρου των Θρακομακεδόνων επέμεναν χθες το απόγευμα ότι ο... φωτισμένος τεχνικός θα θελήσει να μεταφέρει το παιχνίδι της ΑΕΚ γύρω από την «πράσινη» περιοχή. Το δίκιο του βουνό. Ο Παναθηναϊκός μπορεί μεν να διαθέτει την καλύτερη άμυνα, αλλά μόνο του το γεγονός ίσως οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Το προσόν της αμυντικής γραμμής των «πρασίνων» οφείλεται λιγότερο στην αυξημένη αντοχή τους στην πίεση και πολύ περισσότερο στο ότι εξαλείφουν την πίεση πριν αυτή εκδηλωθεί στα μετόπισθεν.

Ο Κωστένογλου, βάζοντας έναν καθαρόαιμο αμυντικό χαφ (Ζήκος) και δύο κλασικούς επιθετικούς (Λυμπερόπουλο, Μπλάνκο), θα επιδιώξει να μεταφέρει χωρίς χρονοτριβή το παιχνίδι μέσα κι έξω από τη μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού.

Η ΑΕΚ άλλωστε ζητεί μόνο ένα αποτέλεσμα στο ντέρμπι της Κυριακής. Το ρίσκο δεν είναι τόσο θέμα επιλογής όσο αναγκαιότητας. Ο νεόκοπος τεχνικός των «κιτρινόμαυρων» έχει σωστή αντίληψη του παιχνιδιού, κρίνοντας από όσα δοκιμάζει στους Θρακομακεδόνες. Το τι θα καταφέρει εξαρτάται από τους παίκτες του πιο πολύ και λιγότερο από τον ίδιο. Απλώς με τις επιλογές του πείθει ότι τελικά το ποδόσφαιρο είναι πιο απλό από την... αεροναυπηγική, όπως περίπου προσπαθούσε να μας πείσει με τις επιλογές του ο Φερέρ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x