Γιώργος Χελάκης

Ο... κατηγορούμενος Λεμονής ζητεί αναβολή της δίκης

SportDay

Δεν αξίζει να ψάξω στο αρχείο ποια είναι η χρονική διαφορά ανάμεσα στο θριαμβευτικό 6-2 επί της Λεβερκούζεν και το ταπεινωτικό 3-0 από τη Μακάμπι. Κάποιες λίγες μέρες διαφορά. Ο Τάκης Λεμονής, που ήταν προπονητής εκείνο τον καιρό, μπορεί και να θυμάται...

Φέτος συζητούσαμε τόσο καιρό την... οβιδιακή μεταμόρφωση του Ολυμπιακού από αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ σε αγώνα πρωταθλήματος. Τότε η μεταμόρφωση -πολύ πιο τρανταχτή- αφορούσε αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ.

Τη διαδρομή παράδεισος-κόλαση την ξέρει καλά ο Λεμονής. Τότε τον δρόμο προς την κόλαση του είχε ανοίξει ο Γιώργος Λούβαρης με ένα απλό τηλεφώνημα. Τώρα; Τώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κόουτς έχει λόγους να αναμένει στο ακουστικό του. Ο Ολυμπιακός κάνει την καλύτερη πορεία του στο Τσάμπιονς Λιγκ και αμέσως μετά τον αποκλεισμό από την πανίσχυρη Τσέλσι ο κόουτς βρίσκεται με τη θηλιά περασμένη στον λαιμό.

Πάει πολύ να πιστέψουμε ότι παθαίνει τη ζημιά γιατί αποκλείστηκε η ομάδα. Πάει πολύ να πιστέψουμε ότι παθαίνει τη ζημιά επειδή επί μία ώρα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» η ομάδα είχε χάσει τα αυγά και τα καλάθια. Δεν πάει πολύ να αναρωτηθούμε μήπως αυτή η τελευταία μισή ώρα του ματς είναι που... πέρασε τη θηλιά.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν στερεότυπες λογικές από τις οποίες δύσκολα αποδεσμεύονται οι οπαδοί. Οταν οι ιδιοκτήτες τυχαίνει να λειτουργούν και ως οπαδοί, τότε το μείγμα γίνεται εκρηκτικό. Να δύο στερεότυπες λογικές:

•Οταν ο χρυσοπληρωμένος άσος παίζει και δεν αποδίδει, όλοι σκέφτονται τα... πεταμένα λεφτά.

•Οταν -επιτέλους- ο χρυσοπληρωμένος άσος μπαίνει και αποδίδει, όλοι τα βάζουν με τον... δειλό προπονητή που δεν τον είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα.

Χωρίς υπερβολή, ένας από τους βασικούς λόγους που ο Λεμονής ακούει τον πάγκο του να... τρίζει είναι το ημίωρο της διάθεσης του Μπελούτσι να απειλήσει μόνος του την Τσέλσι. Οσοι στέκονται σε αυτό το ημίωρο σβήνουν από τη μνήμη τους το εικοσάλεπτο του Μπελούτσι στο πρώτο ματς με την Τσέλσι, όταν δεν μπορούσε να συναντηθεί με την μπάλα. Ξεχνούν επίσης ότι αυτοί που βούλιαξαν στο Λονδίνο ήταν αυτοί που καταχειροκροτήθηκαν στη Βρέμη και στη Ρώμη. Γενικά στον Ολυμπιακό διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στην επιλεκτική μνήμη.

Πιθανόν ένας από τους όρους στο συμβόλαιο του Τάκη Λεμονή να προβλέπει απανωτές προκρίσεις και σπουδαίες εμφανίσεις. Ετσι μπορεί να εξηγηθούν ορισμένα πράγματα. Ο Μπελούτσι ήταν μία εξαιρετική αφορμή. Η αιτία βρίσκεται αλλού. Στην αδυναμία του Ολυμπιακού να παίξει καλή μπάλα και να πάρει αποτελέσματα στο πρωτάθλημα. Εκεί ο Λεμονής πρέπει να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του και πρώτα απ' όλα να τις αναλάβει. Κρίνοντας απ' όσα λέει έπειτα από τις γκέλες, μάλλον κάτι δεν είχε καταλάβει καλά. Αν το είχε καταλάβει, θα έπρεπε να το αντιμετώπιζε, να το διόρθωνε. Εδώ εμετρήθη, εζυγίσθη και εφάνη ελλιπής. Για την εξέδρα και τον πρόεδρο μπορεί η κατάκτηση του πρωταθλήματος να είναι κανονική ψύχωση. Να... κατηγορηθούν γι' αυτό. Οταν ο Νικοπολίδης κάνει καθυστέρηση στην Τούμπα για να «τσιμεντώσει» την ισοπαλία και ο Αστέρας περνάει με δέκα παίκτες από το Καραϊσκάκη, υπάρχει κατηγορία και απαγγέλλεται προσωπικά στον Λεμονή.

Η κατηγορία είναι σοβαρή και αξίζει να τύχει δικαστικής διερεύνησης. Η υπόθεση Μπελούτσι, στην οποία αρχικά αναφερθήκαμε, πρέπει να πάει με βούλευμα στο αρχείο. Ωστόσο, όταν συγκληθεί το δικαστήριο για να δικάσει τη σοβαρή υπόθεση, ο Τάκης Λεμονής δικαιούται να σηκωθεί και να ζητήσει αναβολή εκδίκασης μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Αν -παραδόξως- το δικαστήριο την αρνηθεί και προχωρήσει στη διαδικασία, ο κατηγορούμενος Τάκης Λεμονής μπορεί να αρχίσει την απολογία του μιλώντας για το σχέδιο δημιουργίας μιας διαφορετικής ομάδας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x