Γιώργος Χελάκης

Πάμε σαν άλλοτε

SportDay

Εξω από το στούντιο του Super Σπορ fm στο «Europark». Σε ένα από τα πολλά πηγαδάκια ο οπαδός της Εθνικής που είχε ταξιδέψει από τη Δράμα κατέθεσε την άποψή του: «Σ' αυτό το τουρνουά θα καταλάβουμε τι είχαμε καταφέρει πριν από 4 χρόνια». Η άποψή του μοιάζει με τους χρησμούς της Πυθίας που επιδέχονται διαφορετικές εξηγήσεις. Χωρίς να μασήσω δαφνόφυλλο καταλήγω στην άποψη ότι ο οπαδός της Εθνικής δεν θα θεωρούσε συγκυριακό γεγονός την κατάκτηση του Euro 2004, αν και φέτος η Εθνική καταφέρει να προκριθεί στην επόμενη φάση των νοκ άουτ παιχνιδιών.

Στη συνέχεια, συζήτηση και θόρυβος από τις μουσικές έγιναν ένα, χωρίς να μπορώ να ξεχωρίσω κουβέντες. Μόνο τα συναισθήματα ήταν πλέον σαφή. Ο Ελληνας οπαδός που ταξίδεψε στο Σάλτσμουργκ ψάχνει μετά μανίας λόγους για να πανηγυρίσει. Να χαρεί, να ξεσπάσει, να ξεχάσει. Αυτό το τελευταίο το έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Δυστυχώς στη χώρα μας ευκαιρίες για ευχάριστα ξεσπάσματα είναι λίγες. Ζούμε κάτω από ένα βαρύ σύννεφο που το δημιούργησαν η τρομακτική ακρίβεια, η δυσοσμία των σκανδάλων, ο πρόσφατος σεισμός.

Ο μέσος Ελληνας οπαδός που βρίσκεται στο Σάλτσμπουργκ επιβάρυνε σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό του για να φτάσει μέχρι εδώ. Το έκανε γιατί αγαπά την Εθνική ομάδα και γιατί έχει ανάγκη από ένα συλλογικό πανηγύρι. Πρέπει να τα λάβει όλα αυτά υπόψη του ο καθένας από τους έντεκα που θα πάρει σήμερα εντολή από τον Ρεχάγκελ να μπει στο γήπεδο; Οχι, σε κάθε περίπτωση. Ομως κι ο Ελληνας ποδοσφαιριστής δεν ζει εκτός κοινωνίας, στον περίγυρό του υπάρχουν άνθρωποι με τα χαρακτηριστικά αυτών που περιγράψαμε προηγουμένως.

Εστω και διαισθητικά έχει διαμορφώσει πάνω-κάτω αυτή την εικόνα. Η Εθνική ομάδα είναι σε μεγάλο βαθμό το συλλογικό αναλγητικό μας. Η Εθνική ομάδα δεν μας χρωστά τίποτα. Απλώς πέσαμε σε μια δύσκολη στιγμή και υπάρχει ανάγκη από κάτι να πιαστούμε. Σήμερα το βράδυ ψάχνουμε όλοι μαζί μια νότα δροσιάς και αισιοδοξίας. Η ελληνική μοναξιά μας γίνεται αφόρητη όταν δεν υπάρχουν γεγονότα που να μας ανακουφίζουν και να μας κάνουν αισιόδοξους. Οι χαμογελαστοί και μόνιμα κεφάτοι Σουηδοί, που έχουν καταφτάσει στο Σάλτσμπουργκ ντυμένοι στα κίτρινα, θα 'χουν ασφαλώς δικούς τους λόγους να θέλουν τη νίκη. Εχω την εντύπωση ότι εμείς έχουμε περισσότερους. Στον αθλητισμό πολλές φορές κερδίζει εκείνος που το θέλει πιο πολύ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x