Γιώργος Χελάκης

Στο μάθημα επίθεση μείναμε μετεξεταστέοι

SportDay

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις περισσεύουν οι αφορισμοί και βασιλεύει η ισοπέδωση. Από την άλλη, όταν προσπαθείς να αποφύγεις μια τέτοια κατάσταση, η κριτική καταντάει νερόβραστη και ευτελίζεται σε ένα παιχνίδι δημοσίων σχέσεων με την «επίσημη αγαπημένη».

Η Εθνική ομάδα (παίκτες και προπονητής) εμφανίστηκε ντεφορμέ στην πρεμιέρα. Ο Ρεχάγκελ αφήνει εκ των υστέρων να εννοηθεί ότι ήταν πρωτοβουλία των παικτών του να αλλάζουν την μπάλα με πολλές παράλληλες πάσες κάτω από τη μεσαία γραμμή και να επισύρουν τη γιούχα των Σουηδών οπαδών και τη δυσαρέσκειά των Ελλήνων. Και άλλες φορές έχει γίνει αυτό το πράγμα, ποτέ στον βαθμό που έγινε χθες. Και άλλες φορές η ανάπτυξή μας ήταν αργή, ποτέ όμως τόσο αργή όσο ήταν χθες. Πώς δικαιολογείται λοιπόν να βγαίνει από το παιχνίδι ο πιο γρήγορος επιθετικός (Γκέκας) και να μπαίνει ένας από τους πιο αργούς (Σαμαράς);

Οι παίκτες άφησαν καθαρά να φανεί πως έχουν διαφορετική άποψη από τον προπονητή τους σχετικά με την ανάπτυξη του παιχνιδιού. Θα ήθελαν να παίζουν με μεγαλύτερο ρίσκο, με καθαρόαιμους επιθετικούς. Προχθές πολλοί από αυτούς ήταν σε μέτρια αγωνιστική κατάσταση. Τρία σέντερ μπακ σημαίνει ότι οι ακραίοι αμυντικοί έχουν τη δυνατότητα να πάρουν επιθετικές πρωτοβουλίες και να απειλήσουν τον αντίπαλο. Μόνο ο Τοροσίδης λίγο πριν σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη κατάφερε να μπει στην περιοχή του Ιζακσον. Ούτε μία φορά οι ακραίοι μπακ δεν μπόρεσαν να στείλουν με σέντρα την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Εδώ δεν έχουμε να συζητήσουμε για λάθος σύστημα, αλλά για προσωπική αδυναμία του καθενός.

Κι όμως, αυτή η προβληματική ομάδα, με τις εσφαλμένες επιλογές του προπονητή, θα μπορούσε και πάλι να είχε πάρει το παιχνίδι στις λεπτομέρειες. Ομως ο Καραγκούνης δεν είδε τον ξεμαρκάριστο Κατσουράνη... Το ντεφορμάρισμα του Ρεχάγκελ συνεχίστηκε και μετά τον αγώνα. Είναι λάθος να είσαι πρωταθλητής Ευρώπης και να ισχυρίζεσαι δημόσια ότι, αν επέλεγες άλλο αγωνιστικό σύστημα, η ομάδα σου θα έτρωγε πέντε γκολ από τους Σουηδούς. Σιγά την ποδοσφαιρική υπερδύναμη. Ο ίδιος ο κόουτς καλείται να μας απαντήσει πώς είναι δυνατόν να τερματίζουμε πρώτοι στον όμιλό μας με 31 βαθμούς, να νικάμε τους Πορτογάλους στο φιλικό πριν από λίγες εβδομάδες και ξαφνικά να παίζουμε με τρία υψηλόσωμα σέντερ μπακ, για να μη μας... ξεφτιλίσουν οι Σουηδοί. Αν ο κόουτς εννοεί αυτά που λέει, τότε το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τους Ρώσους για να μην εισπράξουμε «πεντάρα». Εκτός αν ξαφνικά οι Σουηδοί είναι το πρώτο φαβορί για να πάρουν το τρόπαιο και κανείς άλλος από μας δεν το έχει πάρει χαμπάρι. Τα πράγματα είναι πιο απλά: όταν είσαι πρωταθλήτρια Ευρώπης πρέπει να συμπεριφέρεσαι με μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αυτοπεποίθηση, να τηρείς κάποια προσχήματα. Και ο Πιτούρκα φοβήθηκε δικαιολογημένα τους Γάλλους, αλλά αντί να τους περιμένει έξω από την περιοχή του, προσπάθησε να τους σταματήσει στο κέντρο, βάζοντας 3 αμυντικά χαφ. Ο προπονητής των Σουηδών, άσχετα με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί όλη την προηγούμενη εβδομάδα, μας είχε μάθει χαρτί και καλαμάρι. Στήθηκε και αυτός αμυντικά και στην ουσία μάς εξέθεσε πανευρωπαϊκά, διότι φανέρωσε την αμηχανία μας όταν χρειάζεται να πάρουμε την μπάλα και να δημιουργήσουμε εμείς παιχνίδι. Φαίνεται ότι η ομάδα έχει μάθει τρόπους να αμύνεται, αλλά μένει μετεξεταστέα όταν πρέπει να επιτεθεί. Επί του παρόντος, χρειάζεται παίκτες και προπονητής –αν είναι δυνατόν– να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τι είδους ποδόσφαιρο θα παίξουμε με τους Ρώσους. Χρειάζεται επίσης ορισμένοι ποδοσφαιριστές να συνέλθουν αγωνιστικά. Πρέπει να γίνουν και τα δύο έτσι ώστε να έχουμε ελπίδες το Σάββατο. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πάρουμε το σφουγγάρι για να σβήσουμε όσα πετύχαμε, αλλά δεν θα καθίσουμε να μοιρολογούμε πάνω από το χυμένο γάλα χωρίς να ψάξουμε να βρούμε ποιοι φταίνε και γιατί, ώστε κάποια στιγμή να διορθώσουμε την κατάσταση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x