Γιώργος Χελάκης

Οι Τούρκοι νίκησαν τα στερεότυπά μας

SportDay

Mία φορά προηγήθηκε σε ματς του Euro η Τουρκία κι έχασε το παιχνίδι. Οι Γερμανοί πάνε στον τελικό της Κυριακής, είναι πιθανό να το πάρουν, αλλά... Οπως θα έλεγαν σύσσωμοι οι οπαδοί της ΑΕΚ, ηθική τροπαιούχος είναι η Τουρκία. Στα δικά μου μάτια οι... εναπομείναντες εκλεκτοί του Τερίμ δικαιούνται να πανηγυρίζουν για την ποιότητα της μπάλας που έπαιξαν χθες το βράδυ στο γήπεδο της Βασιλείας. Δεν λέω, σπουδαίος παίκτης ο Λαμ, μεγάλος σκόρερ ο Κλόζε. Από πού κι ως πού ο Χακάν Τοπάλ και ο Σεμίν Σεντούρκ είναι μικρότερης κλάσης; Επειδή μέχρι σήμερα δεν τους ξέραμε, προφανώς.

Ο Φατίχ Τερίμ πόνταρε στο φιλότιμο και τον εγωισμό των παικτών του. Αγνόησε την... ορφάνια του πάγκου κι αντί να ταμπουρωθεί, βγήκε μπροστά. Η Τουρκία έπαιξε περήφανο ποδόσφαιρο. Εδειξε τα δόντια της στους Γερμανούς και για είκοσι λεπτά στο πρώτο ημίχρονο τους «ζάλισε». Η υπεροχή των Τούρκων στο γήπεδο ήταν φανερή, όπως και ο αιφνιδιασμός των αντιπάλων τους.

Ο Τερίμ προδόθηκε από την υπερβολική διάθεσή του να παίξει επιθετικά και από τη νέα άστοχη έξοδο του Ρουστού στο γκολ του Κλόζε. Πιθανότατα αν μάζευε τους δικούς του έξω από τη μεγάλη περιοχή και άφηνε τον Σεντούρκ να... φοβερίζει τους δύο σέντερ μπακ, να γραφόταν αλλιώς η ιστορία του Euro.

Οι Τούρκοι φεύγουν από τη διοργάνωση αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Φεύγουν πληρωμένοι με το νόμισμα που πλήρωναν τους αντιπάλους τους. Με γκολ λίγο πριν από τη λήξη. Οι οπαδοί τους αψεγάδιαστοι, οι παίκτες μαχητές, ο προπονητής σόουμαν. Μόνο συμπάθειες και φιλίες απέσπασαν οι Τούρκοι με τη γενικότερη ευρωπαϊκή συμπεριφορά τους. Πολλά από τα στερεότυπα που έχουμε γι' αυτούς ίσως διαλύθηκαν.

Οι Γερμανοί απείλησαν τέσσερις φορές και έβαλαν τρία γκολ. Συνηθισμένα πράγματα. Κάπου μέσα μας όλοι πιστεύαμε ότι θα βρουν τον τρόπο να αντιδράσουν. Τον βρήκαν χάρη στον καλύτερο αριστερό μπακ της διοργάνωσης που παίζει με το δεξί πόδι. Μ' αυτό σημάδεψε το κεφάλι του Κλόζε, μ' αυτό πλάσαρε τον Ρουστού ύστερα από έξοχη επιθετική προσπάθεια. Οι ειδικοί του ποδοσφαίρου αξίζει να αναλύσουν διεξοδικά τον τρόπο που κινείται ο Φίλιπ Λαμ.

Εμείς, οι λιγότερο ειδικοί, αξίζει να κρατήσουμε στη μνήμη μας την ποδοσφαιρική μαγκιά και την υπερηφάνεια των Τούρκων, ξέροντας ότι αυτά τα δύο δεν αποτελούν προνόμιο ενός μόνο έθνους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x