Γιώργος Χελάκης

Eπαιζαν περισσότερο για τους... σκάουτερ

SportDay

Παίρνουμε την υποθετική περίπτωση ότι η παρούσα ομάδα των Νέων κατακτούσε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πάει να πει ότι σε τέσσερα-πέντε χρόνια θα είχαμε μια ακτύπητη ομάδα των Ανδρών; Οχι, είναι η απόλυτη απάντηση, βασισμένη στην εμπειρική παρατήρηση χρόνων. Μάλιστα, πολλές φορές συμβαίνει τα αστεράκια της ομάδας των Νέων να μη γίνονται αστέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από την προηγούμενη ομάδα των Νέων που έφτασε στα τελικά και ηττήθηκε στο «τσακ» από τους Ισπανούς ούτε ένας παίκτης δεν αξιώθηκε να μπει στην αποστολή του Ρεχάγκελ για το Euro. Σε γενικές γραμμές, τίποτα δεν άλλαξε από τότε μέχρι τώρα. Ξέραμε ότι η ομάδα είχε δύο παικταράδες. Το ίδιο ξέρουμε και τώρα. Νίνης, Παπασταθόπουλος και για όλους τους άλλους είμαστε στο «περίμενε». Ολοι προσπαθούν να γίνουν βασικοί στις ομάδες τους.

Εννοείται πως και σε αυτή τη διοργάνωση δημιουργήθηκαν προσδοκίες για διάκριση. Το συμπέρασμα είναι ότι οι προσδοκίες στηρίχτηκαν στα πόδια του Σωτήρη Νίνη. Ο νεαρός άσος βραχυκυκλώθηκε νωρίς, τα άφηνε όλα μισοτελειωμένα και στο κρίσιμο σημείο προδόθηκε από τα νεύρα του. Πιθανώς τα νεύρα να ήρθαν ως συνέπεια του φορτίου που δύσκολα μπορούσαν να αντέξουν οι πλάτες του. Η μεγάλη αξία του Νίνη δεν φάνηκε στα λεπτά που αγωνίστηκε.

Φάνηκε χθες που η ομάδα δυσκολευόταν να αλλάξει δεύτερη πάσα και να αναλάβει την πρωτοβουλία στο κέντρο. Γενικά η ομάδα «μύριζε» πολύ άμυνα και είχε από ελάχιστο έως καθόλου άρωμα επίθεσης. Μέσα σε δύο χρόνια χάθηκαν οι επιθετικοί προσανατολισμοί και το ποδόσφαιρο δύναμης και ομαδικότητας. Οι συγκεκριμένοι νεαροί διεθνείς –το 'βλεπες στις κινήσεις τους– είχαν στον νου να κάνουν μια περίτεχνη προσωπική ενέργεια για να εξασφαλίσουν ένα εγκωμιαστικό σχόλιο στην εφημερίδα, να «κινήσουν» την περιέργεια του σκάουτερ που καθόταν στην εξέδρα. Το πιο εύκολο για την κατάσταση είναι να επιρριφθούν κατηγορίες στον κόουτς Αλέξη Αλεξίου.

Σίγουρα έχει τις ευθύνες του για την εικόνα της ομάδας. Η εικόνα προβλημάτισε περισσότερο από τα αποτελέσματα. Οι νεαροί έχουν πολλά να μάθουν για να γίνουν αξιόμαχοι. Κυρίως να υποτάσσουν το ατομικό στο συλλογικό. Η βιασύνη τους για επαγγελματική αποκατάσταση απειλεί να τους βλάψει σοβαρά. Ειδικά εκείνους που οι ομάδες τους δεν βρίσκονται στην άγονη γραμμή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η διατύπωση αφορά κυρίως αυτούς που φορούν φανέλες μεγάλων ομάδων και έχουν την εντύπωση πως έφτασε γι' αυτούς το πλήρωμα του χρόνου. Κάποιος να τους πει με αγάπη ότι δεν αρκούν όσα πέτυχαν μέχρι τώρα, όπως δεν αρκούν οι χαζοχαρούμενες επαναλήψεις περί προώθησης των νέων παιδιών που δημοσιεύονται στον αθλητικό Τύπο...

Aμυντικά χαφ υπάρχουν, για λεφτά δεν ξέρουμε... *

Η δήλωση του Γιώργου Δώνη ότι η ΑΕΚ θα πάρει αμυντικό χαφ μόνο στην περίπτωση που καλύπτει ακριβώς τις προδιαγραφές, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνει. Ειδικά όταν... συνοδεύεται από τα θαυμαστά έργα και ημέρες του Αντώνη Ρίκκα στην προετοιμασία.

Θέλει αρετή και τόλμη, ανακατεμένες με μπόλικη σκοπιμότητα, για να πειστεί ο οπαδός της «Ενωσης» ότι η απουσία του Ακη Ζήκου μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον νεαρό άσο. Μπορεί και να γίνει. Αύριο το πρωί είναι απίθανο να συμβεί. Οσο για τις προδιαγραφές που θέτει ο Δώνης, αποκλείεται να μην υπάρχουν αμυντικά χαφ που να τις καλύπτουν. Λεφτά για να αγοραστούν τέτοιοι αμυντικοί χαφ ίσως λείπουν. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να επαινεθεί η φιλοτιμία του Δώνη να καλύψει τη διοίκηση, αλλά πέραν τούτου ουδέν.

Υποθέτουμε όλοι ότι στην ΑΕΚ κανείς δεν θέλει τα δεκατέσσερα χρόνια να γίνουν δεκαπέντε. Κατά συνέπεια, η ομάδα πάει για πρωτάθλημα. Η επάνοδος του υγιούς Αλεξόπουλου και η μεταγραφή του αξιόπιστου Μαϊστόροβιτς ισχυροποιούν την άμυνα. Το ίδιο λογικά συμβαίνει με τη μεταγραφή του Σάχα, αντί του ασταθούς Μορέτο.

Στην επίθεση ο ερχομός του Σκόκο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ομάδα θα γίνει πιο θεαματική και πιο αποτελεσματική.

Στη ραχοκοκαλιά, ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα. Εδώ αφαιρούμε τον Ζήκο και τον Τόζερ για να προσθέσουμε τον Ρίκκα. Κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει καλά. Στον δρόμο για τον τίτλο η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει έναν ενισχυμένο –σημαντικά– Παναθηναϊκό, πέραν του πρωταθλητή Ολυμπιακού. Μέσα στο μυαλό του φιλόδοξου και ικανού Γιώργου Δώνη δεν είναι κανένας.

Τα αποκαλυπτήρια της νέας «δικής τους» ΑΕΚ θα γίνουν το αργότερο στις 8 Αυγούστου με την Μπόλτον στο ΟΑΚΑ. Ο,τι δούμε τότε θα είναι, εκτός απροόπτου, το καλύτερο δυνατόν.

Στην περίπτωση που δεν έρθει ο επώνυμος αμυντικός χαφ ο κόουτς ρισκάρει. Φέτος ήρθε ο Βάλνερ και το πρωτάθλημα στα χαρτιά. Παρ' όλα αυτά, ο μέσος ΑΕΚτσής δεν πείστηκε ότι όλα τα υπόλοιπα ήταν καλώς καμωμένα. Σε περίπτωση αποτυχίας, του χρόνου η μπάλα θα πάρει πρώτο πρώτο τον κόουτς, διότι δέχτηκε να μείνει η ομάδα χωρίς επιπλέον ενίσχυση στη θέση του αμυντικού χαφ. Και εκκρεμεί η υπόθεση του αριστερού μπακ...

• Ο τίτλος του κομματιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ίδιος και απαράλλαχτος σε κείμενο που θα αφορά τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x