Παλαιότερες

Ε-mail από το Πεκίνο

SportDay

Γράφει η Ρούλα Βλασσοπούλου

Δεν υπάρχει κηδεία χωρίς γέλιο και γάμος χωρίς κλάμα. Το λέει πολύς κόσμος και μάλλον θα έχει δίκιο. Προχθές το βράδυ, για τους Ελληνες δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Πεκίνο, ήταν μία καλή ευκαιρία να διαπιστώσουν το πρώτο. Η είδηση πως η Φανή Χαλκιά βρέθηκε θετική σε απαγορευμένες ουσίες αποτέλεσε σαφώς μία «βόμβα». Και μόλις έπεσε, έπρεπε όλοι να αρχίσουν να τρέχουν. Οχι για να σωθούν, αλλά για να συναντήσουν την πρωταγωνίστρια του νέου δράματος του ελληνικού αθλητισμού, που είχε ανακοινώσει πως θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Περισσότεροι από 20 Ελληνες δημοσιογράφοι προσπαθούσαν από τη μια έως την άλλη άκρη του Πεκίνου να εντοπίσουν το σωστό ξενοδοχείο. Οσοι Κινέζοι είχαν την ατυχία να… πέσουν επάνω τους, θα έχουν χρόνια να το λένε. Ανθρωποι να μπαίνουν τρέχοντας σε ξενοδοχεία, αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ψάχνοντας τριγύρω κάτι που οι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν. Και ταξιτζήδες με βλέμματα απορίας να αναρωτιούνται ποιοι είναι όλοι αυτοί που βρέθηκαν νυχτιάτικα στον δρόμο τους. Η εικόνα τριών ταξί γεμάτων βιαστικούς ανθρώπους, σταματημένα μέσα στη μέση του δρόμου και με κάποιους να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να συνεννοηθούν μαζί τους, είναι σίγουρα μία ανάμνηση που θα τους μείνει αξέχαστη. Συμπέρασμα από όλη αυτή την κούρσα για τις πρώτες δηλώσεις της Χαλκιά μετά το θετικό της δείγμα; Πως οι Κινέζοι όχι μόνο δεν ξέρουν αγγλικά, αλλά σίγουρα δεν έχουν ιδέα πώς να διαβάσουν ένα χάρτη και, ακόμη χειρότερα, δεν γνωρίζουν την ίδια τους την πόλη. Εμαθαν όμως καλά ποιες είναι οι συνέπειες ενός θετικού δείγματος στον ελληνικό αθλητισμό.

Σπασμωδικές κινήσεις

Αυτός που δεν λέει να μάθει πώς χειρίζονται αυτές τις καταστάσεις είναι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου, Βασίλης Σεβαστής. Και δυστυχώς για εκείνον, αλλά κυρίως για τον ελληνικό αθλητισμό, του έχουν δοθεί αρκετές ευκαιρίες. Τρεις… μαζεμένες τον τελευταίο καιρό, αφού του κρούσματος της Χαλκιά είχαν προηγηθεί αυτά του Τάσου Γκούση και του Δημήτρη Ρέγα. Αφού λοιπόν έγινε αυτό που φοβόταν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ -μήπως του πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, ως άλλος αρχηγός γαλατικού χωριού- αποφάσισε να θυμηθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αγαπημένο σπορ; Η αποποίηση ευθυνών και ο εντοπισμός τους σε ένα πρόσωπο. Πολύ απλά, όπως στην περίπτωση του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου στο πρόσωπο του Χρήστου Τζέκου βρέθηκε ο ιδανικός για να τιμωρηθεί και έδειξε η ομοσπονδία πως… πατάσσει την παρανομία, κάπως έτσι τώρα ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος -και ο προπονητής όποιου άλλου έχει ή θα βρεθεί θετικός- θα τιμωρείται με ισόβιο αποκλεισμό. Ποιος φταίει λοιπόν; Ο ίδιος ο προπονητής, του οποίου οι ευθύνες είναι «προφανείς και αδιαμφισβήτητες» σύμφωνα με την ανακοίνωση. Τόσο προφανείς, που ο ίδιος ο Σεβαστής δεν ήθελε να τον «αγγίξει» όταν προέκυψε το θετικό δείγμα του Ρέγα, επίσης αθλητή του, και διαλαλούσε μέχρι προχθές το βράδυ πως δεν θα γίνει εισαγγελέας για κανέναν. Λίγες ώρες αργότερα εμφανιζόταν ως ο… σκληρός τιμωρός που θα επιβάλει ισόβια διακοπή κάθε σχέσης της ομοσπονδίας με προπονητή που έχει κρούσμα ντόπινγκ στο γκρουπ του. Στο άλλο άκρο δηλαδή. Αλλά ο Σεβαστής είναι… εξπέρ στις σπασμωδικές κινήσεις, όπως και στα μεγάλα λόγια. Πριν από δύο χρόνια σε δηλώσεις του είχε πει «τέρμα στα κουμπαριλίκια και τα γαμπριλίκια» αναφερόμενος σε προπονητές που έκαναν ό,τι ήθελαν στην ομοσπονδία. Εκεί το είπε και εκεί έμεινε. Τώρα αυτό πληρώνει.

Πήρε τον δρόμο της

Πίσω από όλα αυτά βέβαια υπάρχει και η ουσία της υπόθεσης. Αυτή πήρε τον δρόμο της, όπως και η Φανή Χαλκιά, που αναμενόταν χθες το βράδυ να φτάσει στην Αθήνα. Η διαδικασία προκαθορισμένη. Αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το αποτέλεσμα του δεύτερου δείγματος, αλλά όπως είχε πει ακόμη και η ίδια η αθλήτρια προχθές, θεωρείται απίθανο να δείξει άλλο αποτέλεσμα πέρα από το θετικό. Η περίπτωσή της θα εξεταστεί σήμερα από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ -μια και ο έλεγχος έγινε μέσα στην Ολυμπιακή περίοδο- και αύριο θα πάρει τον δρόμο για την Εκτελεστική Επιτροπή. Οσο για την υπόλοιπη ομάδα στίβου, τα περισσότερα μέλη της ξύπνησαν σήμερα το πρωί για να μάθουν τι είχε συμβεί αργά το προηγούμενο βράδυ και πως έμειναν ένας λιγότερος.

Κάθετος ο Κυριακού

Δεν συμμερίστηκε τις εικασίες για δολιοφθορά, παρά μόνο δέχθηκε την ενοχή. Με δηλώσεις του στο Reuters, ο Μίνωας Κυριακού ήταν ξεκάθαρος για το θέμα της Χαλκιά, της οποίας το όνομα δεν πρόφερε καν: «Θα ήταν καλύτερα να έμενε σπίτι της, παρά να διασύρει το όνομα της χώρας της στη λάσπη. Εάν θέλεις να "αυτοκτονήσεις", είναι δικό σου θέμα, δεν έχεις όμως το δικαίωμα να "σκοτώσεις" τη χώρα σου. Είναι τόσο λυπηρό, που το "χρυσό" κορίτσι της Αθήνας πιάστηκε ντοπέ», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΟΕ και συμπλήρωσε: «Δεν θα υποχωρήσω ποτέ. Δεν θέλουμε βρόμικα μετάλλια και αν δεν μπορούμε να έχουμε καθαρά τότε θα αγωνιζόμαστε μόνο για διασκέδαση. Δεν θεωρώ αυτή την υπόθεση ως ήττα, αλλά ως νίκη κατά του ντόπινγκ. Το Σάββατο βγήκαν τα αποτελέσματα του τεστ και την επόμενη μέρα κιόλας έφυγε από το Ολυμπιακό Χωριό και επιστρέφει στην Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι τους βάζουν κάτι στο ποτό ή στις βιταμίνες τους. Πάντα έχουν την ίδια δικαιολογία. Αλλά κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να τιμωρούνται μόνο οι αθλητές. Πρέπει να τιμωρείται οποιοσδήποτε εμπλέκεται στην υπόθεση, είτε προπονητής είτε παράγοντας, πρέπει να διώκονται, να τιμωρούνται και να μένουν εκτός του αθλητικού συστήματος ισόβια».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x