Γιώργος Χελάκης

Εφυγε ατσαλάκωτη

SportDay

Tα έχουν αυτά τα ντέρμπι. Σε γεμίζουν προσδοκίες για σπουδαία μπάλα, πολλές φάσεις και πλούσιο θέαμα. Μόλις σφυρίξει ο διαιτητής για τελευταία φορά μένουν μόνο η ένταση, το πάθος και κάποιες γερές προσωπικές μονομαχίες. Ο Φερνάντο Σάντος έχει να προβληματιστεί για την εξαφάνιση της ομάδας του την τελευταία μισή ώρα και ο Γιώργος Δώνης για την αδυναμία της δικής του να δημιουργήσει φάσεις στην αντίπαλη περιοχή. Η ψυχρή λογική λέει ότι ο Ελληνας τεχνικός εγκατέλειψε την Τούμπα ικανοποιημένος σε σύγκριση με τον Πορτογάλο συνάδελφό του. Η ΑΕΚ ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για δύο αποτελέσματα και έφυγε με ένα βαθμό. Η Τούμπα, που έβραζε, ζητούσε νίκη εδώ και τώρα. Ο Φερνάντο Σάντος, που έχει επίγνωση της κατάστασης, είχε δηλώσει ότι οι ομάδες δεν φτιάχνονται απ' τη μια στιγμή στην άλλη. Εύκολο να το λες, δύσκολο να δώσεις να το καταλάβουν οι στερημένοι από τίτλους και διακρίσεις οπαδοί του ΠΑΟΚ. Βλέπεις και το πρώτο εικοσάλεπτο του αγώνα και νομίζεις ότι να, έρχεται η μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ. Στο επόμενο εικοσάλεπτο αναρωτιέσαι μήπως τα πράγματα δεν είναι έτσι και ότι την ενέργεια την έδωσε τελικά η πυρακτωμένη εξέδρα. Γενικά στη Θεσσαλονίκη βλέπουν σπίθα και νομίζουν ότι είναι πυρκαγιά. Ερχεται στη συνέχεια κάποιος Εργοτέλης και κάνει τη σπίθα στάχτη...

Ο Γιώργος Δώνης έχει υποχρέωση να εκτιμήσει τη γενναιοδωρία του Μάρκος Αντόνιο και του Κώστα Χαλκιά. Χωρίς αυτήν θα πήγαινε ηττημένος στα αποδυτήρια. Θα πρέπει να του αναγνωριστεί, όμως, ότι διαπίστωσε έγκαιρα το ξεφούσκωμα του ΠΑΟΚ και, αντί να βολευτεί με τα κεκτημένα, έκανε αλλαγές υψηλού ρίσκου και ζήτησε τη νίκη. Αλλο πράγμα είναι, όμως, να θες να νικήσεις και άλλο να έχεις βρει τρόπους για να το κάνεις. Η ΑΕΚ θέλει πολλή δουλειά στον παραγωγικό τομέα. Εάν ο Σκόκο, όπως συνέβη χθες, εμφανιστεί αντιπαραγωγικός, τότε αναζητούνται κάποια τραγικά λάθη των αντιπάλων για να σκοράρει η ομάδα. Με τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής (Πελετιέρι, Τζεμπούρ) ο κόουτς έχει περισσότερες και αξιόπιστες επιλογές στη διάθεσή του. Αργότερα, όταν θα έχει στη διάθεσή του και έναν φορμαρισμένο Μπασινά, θα διευκολυνθεί περισσότερο. Τώρα ποντάρει κυρίως στο δέσιμο της άμυνας με την παρουσία του Κυργιάκου και στο αξιόπιστο παιχνίδι του Μαϊστόροβιτς και του Σάχα.
Ο ΠΑΟΚ στην παρούσα φάση με Κονσεϊσάο και Βιεϊρίνια στα άκρα μπορεί να παίξει πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο από αυτό που παρουσίασε χθες το βράδυ. Η ομάδα του έχει περιθώρια θεαματικής βελτίωσης, στον βαθμό που ο Πάμπλο Γκαρσία θα επιστρέψει απολύτως υγιής και ο Μάρκος Αντόνιο και ο Μπιζέρα θα μπορέσουν να συναγωνιστούν σε αξιοπιστία τον Κοντρέρας. Για τον Μουσλίμοβιτς δεν γίνεται λόγος, θα είναι ένα από τα καλύτερα σέντερ φορ της διοργάνωσης.
Ο,τι και να ειπωθεί για τη δυναμικότητα των ομάδων μετά και τη δεύτερη αγωνιστική είναι παρακινδυνευμένο. Οι ομάδες ακόμα φτιάχνονται και η απόδοσή τους αλλάζει από ημίχρονο σε ημίχρονο. Οι περισσότεροι προπονητές συνεχίζουν να πειραματίζονται και οι μεταγραφές της τελευταίας στιγμής δίνουν και παίρνουν. Μόνο ο Παναθηναϊκός, παρά την ήττα του από την ΑΕΚ, μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι μέσα σε όλους τους στόχους του. Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν ήδη υποστεί τα πρώτα στραπάτσα. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία-τέσσερα παιχνίδια ακόμα για να διαμορφωθούν οι αγωνιστικές εικόνες των ομάδων. Μέχρι τότε ας αφήσουμε τον κύριο Παπουτσάκη να χαϊδεύει τα μουστάκια του από ικανοποίηση για τον προπορευόμενο Εργοτέλη και για τη δυνατότητα κάποια στιγμή να μοσχοπουλήσει τον νεαρό Κουτσιανικούλη και τον σκόρερ Ογκουνσότο. Ας αφήσουμε, επίσης, τον Λάμπρο Σκόρδα να τρίβει τα μάτια του για την κατραπακιά που έφαγε στο Παγκρήτιο.

Ο Ριέρα των... φτωχών

Υπάρχει και πλούσιος Ριέρα. Είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του που πρόσφατα μεταγράφηκε από την Εσπανιόλ στη Λίβερπουλ. Ο μικρός Λορέντζο Σίτο Ριέρα ήρθε φέτος δανεικός από τη δεύτερη ομάδα της Εσπανιόλ στον Πανθρακικό. Το μαλλί του είναι βαμμένο ξανθό, αλλά η ποδοσφαιρική του ποιότητα είναι αυθεντική. Παίζει πίσω από τον φουνταριστό, μπορεί να επιτίθεται κάθετα και να σεντράρει επιτυχημένα. Καλό είναι να τον θυμόμαστε διότι μπορεί με τις επινοήσεις του να απασχολήσει ομάδες μεγαλύτερες από τον Πανθρακικό. Επί του παρόντος, όσοι δεν τον είδατε αναζητήστε τον στις τηλεοπτικές μεταδόσεις με παιχνίδια της ομάδας της Κομοτηνής.

Θαυμάστε στην κίνηση

Φεύγει στην ίδια ευθεία με τον Κατσιαμπή. Κοντρολάρει την μπάλα στην κίνηση και δεν χάνει την ισορροπία και τον ρυθμό του από τη μάχη σώμα με σώμα με τον κεντρικό αμυντικό του Ηρακλή. Ο Ντάμε Ν'Ντόι σπρώχνει την μπάλα μπροστά, σπριντάρει γρηγορότερα από τον αντίπαλό του και πλασάρει στην κλειστή γωνία του τερματοφύλακα. Από πέρυσι ισχυριζόμασταν ότι είναι σέντερ φορ και όχι οτιδήποτε άλλο. Τώρα έχουμε να αναρωτηθούμε από πού προκύπτει ότι ο Μάντζιος και ο Πετρόπουλος είναι καλύτεροι σέντερ φορ από τον νεαρό Σενεγαλέζο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x