Γιώργος Χελάκης

Ξέρει τι θέλει και πώς θα το πετύχει

SportDay

Ο απολογισμός έχει ως εξής:

Ολυμπιακός - Ερνέστο Βαλβέρδε: τέσσερα γκολ είναι καλός λογαριασμός. Το ένα ήταν καλύτερο απ' το άλλο και ο κόσμος το ευχαριστήθηκε. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν επιθετικά, με διάθεση να στριμώξουν τον αντίπαλο και να τον χορτάσουν γκολ. Ο Βαλβέρδε ζήτησε επιθέσεις και από τα άκρα και κάθετα. Οι παίκτες του το προσπάθησαν με σχετική επιτυχία. Αν ο Ντιόγο και ο Κοβάσεβιτς ήταν σε καλύτερη μέρα, θα ήταν και το θέαμα καλύτερο. Ωστόσο, τι να πεις όταν οι δύο φορ σου είναι μέτριοι κι όμως βάζουν από μία γκολάρα ο καθένας; Με παίκτες ποιότητας, όπως ο Ντουντού, ο Γκαλέτι, ο Λέτο και ο Ντιόγο, το έργο του κάθε προπονητή διευκολύνεται αφάνταστα. Ετσι, για μια φορά ακόμα δεν μπορέσαμε να διαπιστώσουμε τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει με αυτούς τους σπουδαίους παίκτες ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Τέτοιοι παίκτες με δύο εμπνεύσεις τους (θυμηθείτε πώς έβαλε το δεύτερο γκολ ο Γκαλέτι) δημιουργούν αγωνιστική ταυτότητα σε μια ομάδα ακόμα και «καταργώντας» τον προπονητή τους. Υπάρχει, όμως, μια δουλειά που πρέπει να κάνει ο κόουτς: να καταλάβει γιατί η κακή εικόνα του πρώτου ημιχρόνου μετακόμισε αυτή τη φορά στο πρώτο ημίωρο του δευτέρου...

ΑΕΚ - Γιώργος Δώνης: πάλι καλά που οι «κιτρινόμαυροι» νίκησαν. Από την ώρα που έβαλαν το γκολ και μετά ο Ηρακλής ισορρόπησε και έπαιζε την ΑΕΚ στα ίσα. Δεν ξέρω τι ψάχνει ο Γιώργος Δώνης, ξέρω ότι δεν το βρήκε ούτε αυτή τη φορά. Είτε 4-4-2 το πούμε είτε 4-3-3, η ΑΕΚ εξακολουθεί να μη συναρπάζει, να μην προσφέρει θέαμα. Από όσους χρησιμοποιεί ο κόουτς μόνο ο Σκόκο έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει αντίπαλό του στο ένας εναντίον ενός. Για να βγουν επιθέσεις και φάσεις στην αντίπαλη περιοχή χρειάζεται δουλειά στην προπόνηση ώστε να δημιουργηθούν αυτοματισμοί, δηλαδή κινήσεις των παικτών χωρίς την μπάλα. Μπορεί να τα σχεδιάζει όλα αυτά, μπορεί να τα διδάσκει στους παίκτες ο Δώνης, αλλά στην καλύτερη περίπτωση η ΑΕΚ βρίσκεται σε μακρά περίοδο εκμαθήσεως. Επί του παρόντος την ανακουφίζουν οι σωτήριες επεμβάσεις του Σάχα και το αποτελεσματικό αμυντικό παιχνίδι του Σωτήρη Κυργιάκου.

Αυτός που μέχρι τώρα φαίνεται να έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του μέχρι πού μπορεί να πάει η ομάδα του και με ποιον τρόπο είναι ο Φερνάντο Σάντος. Μας είπε απ' την αρχή ότι ο ΠΑΟΚ στοχεύει στην έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Απ' την αρχή παίζει 4-5-1 με τον χαρισματικό Μουσλίμοβιτς στην κορυφή, τον Βλάνταν Ιβιτς πίσω του και ακραίους χαφ τους Κονσεϊσάο και Βιεϊρίνια. Οι παίκτες του το ξέρουν, οι φίλαθλοι το κατάλαβαν, η διοίκηση τον στηρίζει. Υστερα από μια χρονιά έντονης αμφισβήτησης και απογοητεύσεων, ο Σάντος, που στηρίχθηκε από τη διοίκηση, βρίσκει τον δρόμο του και τρεις-τέσσερις καλούς παίκτες (όχι «σαρδέλες») για να κάνει τη δουλειά του.

Δανεικά που δεν γυρίζουν

Τον βλέπεις και τον ξεχνάς μέχρι που αρχίζει να τρέχει. Σβέλτος, με γρήγορη πάσα, ανεξάντλητες δυνάμεις και καλό άλμα. Τον λένε Αμπουμπακαρί και παίζει στον Πανσερραϊκό δανεικός από τη Φέγενορντ. «Οργώνει» το γήπεδο και προσπαθεί να τα κάνει όλα. Προφανώς συμφέρει τον Πανσερραϊκό να κρατήσει κι άλλη χρονιά στην ομάδα τον 22χρονο Γκανέζο. Το θέμα είναι να συμφωνήσει η Φέγενορντ. Αφήστε που και να συμφωνήσει, όλο και κάποια μεγαλύτερη ελληνική ομάδα θα ενδιαφερθεί γι' αυτό το εργαλείο.

Λεβεντόπαιδο Αρίστο...

Είπαν ότι είναι ανακάλυψη του Ηλία Πουρσανίδη. Παίζει αμυντικό χαφ, αλλά πασάρει με την ακρίβεια «δεκαριού» παλαιάς κοπής. Ο Αρίστο Ντιέ είναι μεγαλούτσικος. Εφτασε στα 31 κι είναι γυρολόγος στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Από τη γαλλική Αζαξιό ήρθε στο Καυτανζόγλειο και από το πρώτο ματς ξεχώρισε. Πασάρει σωστά, είναι φινετσάτος γιατί είναι αριστεροπόδαρος και μαρκάρει αποτελεσματικά στον χώρο. Μπορεί ο Σάχα να έβγαλε σίγουρο γκολ και ο Σκόκο να έβαλε γκολάρα, αλλά ο Γάλλος Ντιέ ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου.

Πώς το σκέφτηκε το... θηρίο;

Ο Κίκε Ερνάντεθ αγνόησε τον Νέτο κι έβαλε δύο κλασικά σέντερ μπακ να παίξουν ως ακραία μπακ! Μάλιστα, ολοκλήρωσε το έγκλημα κατά της ομάδας του βάζοντας και τρία αμυντικά χαφ. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή των οπαδών του Αρη. Δικαιολογημένα, διότι στο δεύτερο ημίχρονο, που ο κόουτς διόρθωσε τα πράγματα, ο Αρης πάτησε τον Παναθηναϊκό. Ο Ερνάντεθ έχει μόνο υποστηρικτή –πια– τον Λάμπρο Σκόρδα, που έχει το κακό συνήθειο να αλλάζει προπονητές σαν τα πουκάμισα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x