Γιώργος Χελάκης

Η θυσία του Αβραάμ

SportDay

Eνα αργό κι ατάλαντο κεντρικό αμυντικό δίδυμο δέχτηκε μόλις ένα γκολ. Ο πιο φορμαρισμένος Ελληνας κεντρικός αμυντικός έκανε δύο λάθη και έδωσε τη νίκη στους Ελβετούς. Τέτοια παιχνίδια μεταξύ αγχωμένων ομάδων κρίνονται από τέτοιου είδους απρόβλεπτους παράγοντες. Γιατί κατά τα άλλα η Εθνική ομάδα δεν άξιζε να φύγει ηττημένη από το φαληρικό γήπεδο. Οχι ότι έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο, όχι ότι κατατρόπωσε αγωνιστικά τους Ελβετούς, αλλά δεν ήταν για να ηττηθεί απ' αυτούς.

Οι Ελβετοί μπήκαν με φούρια στο γήπεδο, επί 20 λεπτά είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και ασκούσαν πίεση χωρίς να δημιουργούν σπουδαίες ευκαιρίες. Μόλις η Εθνική ισορρόπησε το παιχνίδι και άρχισε να δείχνει τα δόντια της οι Ελβετοί έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την άμυνά τους και ευτύχησαν να προηγηθούν από μια στιγμιαία αδράνεια της δικής μας άμυνας. Η είσοδος του Πατσατζόγλου στη θέση του τραυματισμένου Κυργιάκου μας έδωσε περισσότερες δυνατότητες στο κατέβασμα της μπάλας και ομόρφυνε το παιχνίδι μας.

Ελα, όμως, που στο ποδόσφαιρο δεν μετράει η ομορφιά, αλλά η αποτελεσματικότητα. Ποιος μας λέει τώρα ότι αν ο Κυργιάκος ήταν στη θέση του θα πέρναγε τόσο άνετα ο Μπεχράμι στην περιοχή του Χαλκιά. Πολύ δε περισσότερο ποιος μας λέει ότι δεν θα έπεφτε πάνω στον Γιακίν ώστε να μην του επιτρέψει να βγάλει την μπαλιά-ξυραφιά, που οδήγησε τον Παπαδόπουλο στο μοιραίο λάθος. Η ιστορία των παιχνιδιών όμως δεν γράφεται με υποθέσεις. Ο Ρεχάγκελ πάλεψε το παιχνίδι με τα μέσα που διέθετε.

Ο Παπασταθόπουλος ήταν εκτός δεκαοκτάδας και πλην του «μουντού» Γκέκα δεν υπήρχε άλλος να παίξει με ταχύτητα ανάμεσα στους αργοκίνητους κεντρικούς αμυντικούς της Ελβετίας. Μια σκέψη να παίξει στην κορυφή ο διεμβολιστής Σαμαράς φαίνεται ότι δεν απασχόλησε τον κόουτς. Μοιραία η είσοδος του Καραγκούνη σήμαινε την εφαρμογή του κλασικού συστήματος «οι ψηλοί μέσα στην περιοχή και οι κοντοί απ' έξω να "γεμίζουν"». Οι διεθνείς έπαιξαν με ηρωισμό αλλά αυτό δεν έφτανε.

Οι Ελβετοί πήραν μια νίκη χωρίς να την αξίζουν. Δημιουργούμε μια παράδοση να χάνουμε κρίσιμα παιχνίδια μέσα στην έδρα μας. Το κάναμε με τα προκριματικά του προηγούμενου Μουντιάλ, όταν χάσαμε από τους Ουκρανούς. Το κάναμε και με τους Τούρκους στα πρόσφατα προκριματικά του Euro. Τώρα έχουμε μπροστά μας τα δύο διαδοχικά ματς με το Ισραήλ.

Οι αντίπαλοί μας έχουν πετάξει και αυτοί μπόλικο γάλα από την καρδάρα. Εφόσον προκύψει θετικό ισοζύγιο όταν λύσουμε τους μεταξύ μας λογαριασμούς, το χθεσινό μπλέξιμο θα ξεχαστεί. Μέχρι τότε έχουμε έναν ολόκληρο χειμώνα μπροστά μας να επουλώσουμε τις πληγές μας και να διορθώσουμε τα λάθη μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x