Γιώργος Χελάκης

Πέντε συγγνώμες που έπεσαν βαριές

SportDay

Το στιγμιαίο αδίκημα της προδοσίας συντελέστηκε πριν από δώδεκα ολόκληρα χρόνια και έχει παραγραφεί με βάση τον ποινικό νόμο

Και ο πιο καλοπληρωμένος επικοινωνιολόγος την ίδια απλή συμβουλή θα έδινε: «Ζήτα μια συγγνώμη να ξεμπερδεύεις». Ο Μπάγεβιτς το παρατράβηξε. Ζήτησε συγγνώμη πέντε φορές. Αυτόπτες μάρτυρες βεβαιώνουν ότι τον είδαν συγκινημένο και βαθύτατα ΑΕΚτσή. Μπορεί να είναι κι έτσι. Ο «Οριτζινάλας» στην εξέδρα είναι περισσότερο ΑΕΚτσής και από τον Μπάγεβιτς και από τον Τάκη Κανελλόπουλο, αλλά προφανώς τελείως ακατάλληλος για τον πάγκο της ομάδας.

Αν κάποιοι στο πρόσωπο του Μπάγεβιτς βλέπουν έναν ορκισμένο οπαδό της «Ενωσης», κάνουν λάθος τόσο μεγάλο όσο κι αυτοί που βλέπουν έναν προδότη. Για τους δεύτερους υπάρχουν οι πέντε συγγνώμες ώστε να βολευτούν. Για τους πρώτους υπάρχει... στραβομάρα. Μαζί με αυτήν και ο κίνδυνος να ξαναλατρευτεί ο Μπάγεβιτς, όπως είχε γίνει εκείνα τα χρόνια. Κάπου εδώ βρίσκεται το πρόβλημα με τον Ντούσκο. Χιλιάδες κόσμου τον αγάπησαν περισσότερο και από την ΑΕΚ. Ηταν πρώτα με τον Μπάγεβιτς και μετά με όλους τους άλλους που συναποτελούσαν την ομάδα. Γι' αυτό και ανακάλυψαν προδοσίες. Το φταίξιμο πρέπει να μοιραστεί. Το μισό, παρακαλώ, σε όσους... αποθέωναν και το άλλο μισό σε εκείνον που το απολάμβανε χωρίς περίσκεψη, χωρίς αντίληψη ότι έχει ο καιρός γυρίσματα.

Στον πάγκο της ΑΕΚ βρίσκεται ένας επιτυχημένος προπονητής με πλήρη αντίληψη της καθ' ημάς πραγματικότητας. Στατιστικές αλλά και απλή παρατήρηση των όσων βλέπαμε από τις ομάδες του μέσα στο γήπεδο δεν αφήνουν αμφιβολία. Είναι ο καλύτερος τα τελευταία τριάντα χρόνια. Τώρα, στας δυσμάς του προπονητικού βίου του, επιστρέφει στον πάγκο που πρωτοκάθισε όταν άρχισε να ασκεί στην Ελλάδα το επάγγελμα του προπονητή. Να δεχθούμε ότι κάπως έχει ξεθυμάνει, να δεχθούμε ότι τα έτσι κι τα αλλιώς αργά αντανακλαστικά του την ώρα του αγώνα θα έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο. Κάτι άλλο για να του καταλογιστεί δεν υπάρχει. Μένουν κάποια αμετανόητα «Οριτζινάλια» που ζουν με τις αναμνήσεις της «προδοσίας». Μισό λεπτό. Το στιγμιαίο αυτό αδίκημα συντελέστηκε πριν από δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Με βάση τον ποινικό νόμο έχει ήδη παραγραφεί. Πάνω στην παραγραφή έπεσαν σαν ταφόπλακα οι πέντε συγγνώμες. Ο Μπάγεβιτς ίσως είναι πρόθυμος να πουλήσει οπαδιλίκι για να κάμψει τις τελευταίες αντιδράσεις των οργανωμένων.

Επειτα από δώδεκα χρόνια είναι καιρός να κριθεί από το έργο του και μόνο από αυτό. Ολα τα άλλα είναι είτε γεροντικά πείσματα είτε νεανικοί ενθουσιασμοί. Μένει μόνος κάποιος –παρατηρητής πια των γεγονότων– να αναλογίζεται πόσο δίκιο κρύβει μέσα του το αρχαίο γνωμικό «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x