Εχει μπλέξει άσχημα ο Συνασπισμός με την ιστορία του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Η ευχή μου στον Αλέξη Τσίπρα κυρίως, αλλά και στον Αλέκο Αλαβάνο, που αναγκάστηκε να κάνει συνέντευξη Τύπου για να ξεκαθαρίσει (;) τη θέση του κόμματός του για το θέμα του Βοτανικού, είναι η ιστορία να τους γίνει μάθημα. Και να καταλάβουν ότι η πολιτική που περιορίζεται στη διαμαρτυρία είναι τόσο στείρα ώστε σου γυρνά κατάμουτρα. Κυρίως όταν σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχεις το σθένος να την υποστηρίξεις γιατί τη βάσισες σε μια συνθηματολογία, τις συνέπειες της οποίας δεν είχες υπολογίσει.

Χθες ο Τσίπρας επανέλαβε την πρόσφατη τοποθέτησή του ότι ο Συνασπισμός δεν είναι κατά του γηπέδου του ΠΑΟ. «Υπάρχει μια συντονισμένη επιχείρηση επικοινωνιακής λάσπης απέναντι στη στάση του Συνασπισμού», είπε και πρόσθεσε ότι απευθύνει έκκληση στους ιθύνοντες του ΠΑΟ να μην μπουν σε αυτή τη λογική, γιατί «ο Συνασπισμός δεν είναι κατά της κατασκευής του γηπέδου». Δεν χρειάζεται να βάλει και τα κλάματα: το καταλάβαμε. Προφανώς δεν είναι κατά της κατασκευής του γηπέδου, μόνο που αυτό το ανακάλυψε τώρα, όταν άρχισαν οι αντιδράσεις των οπαδών. Στις 2 Δεκεμβρίου π.χ., όταν συζητήθηκε στη Βουλή έπειτα από επερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα, ο Γρηγόρης Ψαριανός (που ελπίζω να είναι πιο συνεπής από τον Τσίπρα σε όσα υποστηρίζει) είχε δηλώσει επί λέξει ότι «εμείς (σ.σ.: δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ) λέμε τα γήπεδα να γίνουν εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλης» –σόρι, αλλά δεν άκουσα κάποιον από τους ηγέτες του Συνασπισμού να τον διορθώνει. Γιατί, άλλωστε να τον διορθώσει; Ο Γρηγόρης ήταν εντός γραμμής! Το κακό είναι ότι στο μεταξύ η γραμμή άλλαξε.

Ελπίδα

Στην Ελλάδα μπορείς να λες ό,τι θες με την ελπίδα ότι κανείς δεν θα θυμάται τίποτα. Ελα, όμως, που τα άτιμα τα γραπτά μένουν. Η δημοτική παράταξη από την οποία (για να μην ξεχνιόμαστε) ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του ο ίδιος ο Τσίπρας, η Ανοιχτή Πόλη, είναι ανοιχτά κατά του σχεδίου της διπλής ανάπλασης από το 2006! Και είναι όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις. Από τότε, όταν ο Βωβός δεν είχε αγοράσει στην περιοχή ούτε τετραγωνικό, με δελτίου Τύπου (!) ο ίδιος ο Τσίπρας και η παράταξή του μας πληροφορούσαν ότι «η τροπολογία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σε συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων και τον κ. Γ. Βαρδινογιάννη, σχετικά με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα και την αξιοποίηση του χώρου του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας, αποτελεί ένα ακόμα περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο».

Σε αυτό το δελτίο Τύπου εγώ τις λέξεις «Βωβός» και «mall» δεν τις βρήκα πουθενά γραμμένες! Τον Βαρδινογιάννη καταγγέλλει, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τον δήμο και την κυβέρνηση και μάλιστα παίρνει θέση και κατά της ανάπλασης της Λεωφόρου, διότι θα πειραχτούν, λέει, αν γίνει πράξη το σχέδιο, μερικά προσφυγικά σπίτια από αυτά που είναι δίπλα στον Αρειο Πάγο! Η Ανοιχτή Πόλη τη διαφωνία της με το σχέδιο για το γήπεδο την εξέφραζε διαρκώς και σε κάθε ευκαιρία. Τον Δεκέμβρη του 2007 π.χ. η Ανοιχτή Πόλη, πάλι με Δελτίο Τύπου, αναρωτιέται με ποιον τρόπο θα εισπράττει χρήματα ο δήμος από τον ΠΑΟ και για να κάνει κατανοητή τη διάσταση του σκανδάλου υποστηρίζει ότι αν τα εισιτήρια του γηπέδου πωλούνται μέσω εταιρείας (μέσω της Ticket Club π.χ.), δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πώς ο Δήμος θα πάρει τα χρήματά του. Διαβάζοντας τα δελτία Τύπου σχηματίζεις την εντύπωση ότι αυτό το γήπεδο είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Ελλάδας!

Θέση

Δεν με πειράζει η θέση –ίσα ίσα. Συμφωνώ απόλυτα και με τον Φώτη τον Κουβέλη, που χθες είπε ότι δεν γίνεται να στοχοποιούνται πολίτες επειδή έχουν οικολογικές ευαισθησίες: έχει δίκιο. Δεν θες, κύριε, το γήπεδο; Δικαίωμά σου –το λες και εισπράττεις ή τα «μπράβο» όσων συντάσσονται με την ανησυχία σου ή τα αναθέματα από όσους ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ντροπή για την ίδια την πόλη της Αθήνας. Αλλά όποια κι αν είναι η θέση σου, πάρε τις ευθύνες που σου αναλογούν. Η θέση δεν με ενοχλεί, ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς για όλα διαμαρτύρεται. Αυτό που με ενοχλεί είναι οι πολιτικές κωλοτούμπες, κυρίως διότι δείχνουν ότι οι κατά καιρούς θέσεις παίρνονται χωρίς να εξεταστούν οι περαιτέρω συνέπειες. Αυτό που έγινε στην προκειμένη περίπτωση είναι μια πράξη πολιτικής επιπολαιότητας, που τώρα πληρώνεται από τον ίδιο τον Συνασπισμό. Πολύ φοβάμαι ότι άλλες πράξεις πολιτικής επιπολαιότητας του ίδιου χώρου πληρώνονται από τη χώρα και από όλους μας.

Απλό

Το τι έχει γίνει στη συγκεκριμένη ιστορία είναι απλό. Ο Συνασπισμός πήρε θέση κατά του έργου στο όνομα μιας οικολογικής ευαισθησίας. Η Ανοιχτή Πόλη πολέμησε το σχέδιο όχι για να το ματαιώσει, αλλά για να έχει να λέει –κυρίως για να μπορεί να καταγγέλλει τον δήμαρχο, τον Βαρδινογιάννη, τα ντόπια συμφέροντα, την κυβέρνηση κ.λπ. Κάποια στιγμή οι 130 πολίτες προσέφυγαν στο ΣΤΕ –η προσφυγή έγινε για να μπορεί ο χώρος να υποστηρίζει ότι δεν μένει στα λόγια, αλλά προχωράει και σε πράξεις. Προφανώς κάπου ο Αρης Βωβός μπορεί και να βιάστηκε, σίγουρα το αληθινά ευαίσθητο ΣτΕ θέλησε να δει κάποια πράγματα. Στον Συνασπισμό δεν περίμεναν ότι το ΣτΕ θα έχει οικολογικές ευαισθησίες –πιθανότατα είχαν έτοιμες και τις επερωτήσεις για να το καταγγείλουν κι αυτό. Και ήρθε ξαφνικά η απόφαση και μπλέξανε. Οπως είμαι βέβαιος ότι θα έμπλεκαν αν αύριο έμπαιναν σε μια κυβέρνηση και έπαιρναν το Υπουργείο Παιδείας π.χ. Τότε θα διαπίστωναν πόσο δύσκολο είναι να κάνεις πράγματα, ειδικά όταν απέναντί σου έχεις ανθρώπους στους οποίους λες ότι όλα είναι μαύρα κι άραχνα κι ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους πατεράδες τους!

Λαϊκισμός

Λένε ότι είναι θύματα λαϊκισμού. Δεν αντιλέγω. Από λαϊκισμό κάτι ξέρουν. Κυρίως από τον λαϊκισμό της ευαισθησίας…

Τι ψάχνει

Τι ακριβώς ψάχνει ο ΠΑΟ στις μεταγραφές του Ιανουαρίου; Τρεις αριστεροπόδαρους, έναν για κάθε γραμμή, όπως είπε ο Τεν Κάτε; Εναν επιτελικό χαφ πρώτα απ' όλα, όπως είχε κυκλοφορήσει μετά την πρώτη σύσκεψη για τα μεταγραφικά, που έγινε μεταξύ του προπονητή, του Αντωνίου και του Πατέρα; Ενα φορ γιατί έφυγε ο Σόουζα; Δύο στόπερ που έπρεπε ήδη να έχει πάρει το καλοκαίρι, όπως για μήνες γράφουν οι εφημερίδες; Εναν μεγάλο κεντρικό αμυντικό να κατευθύνει την άμυνα, όπως είχε πει ο αντιπρόεδρος Αντώνης Αντωνιάδης; Ολα αυτά μαζί; Τίποτε από όλα αυτά; Δεν ξέρω, έχω μπερδευτεί. Επειδή το ποδόσφαιρο δεν είναι Αστροφυσική, κοιτώντας τον ΠΑΟ μέχρι τώρα καταλαβαίνει κανείς τα εξής απλά:

1) ο Τεν Κάτε δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην άμυνα και γι' αυτό εδώ και καιρό έχει καθιερώσει το σχήμα με τους τρεις αμυντικούς μέσους. Αν θέλει να συνεχίσει να παίζει με τρεις κόφτες στη μέση, η ομάδα πρέπει να βρει έναν ποδοσφαιριστή πιο δημιουργικό για τη θέση του Τζιόλη, που είναι πάντως χρήσιμος.

2) Αν ο Ολλανδός δεν έχει εμπιστοσύνη στους αμυντικούς του, έναν κεντρικό αμυντικό πρέπει να τον πάρει. Το αν θα είναι αριστεροπόδαρος μικρή σημασία έχει. Ο σκοπός είναι να είναι τουλάχιστον ψηλός, γιατί αυτοί που υπάρχουν στο ψηλό παιχνίδι έχουν πρόβλημα.

3) Αν ο Σόουζα επιλέχτηκε το καλοκαίρι για να γίνει ο βασικός φορ, ένας φορ πρέπει να αποκτηθεί, γιατί ο Σόουζα φεύγει, ο Πετρόπουλος είναι εξελίξιμος αλλά μικρός και ο Σαλπιγγίδης δεν χρησιμοποιείται πλέον στον χώρο της περιοχής, μια και παίζει πιο έξω.

Οπως το βλέπω εγώ το πράγμα, οι επιλογές πρέπει να είναι πρώτα ένας δημιουργικός κόφτης, μετά ένας στόπερ και μετά ένα φορ.

Κι αν μπορεί να βρεθεί ένας αμυντικός, ακόμα καλύτερα. Ομως προσοχή, αυτή είναι η δική μου λογική. Στη δική μου λογική δεν χρειαζόταν κι ο Χριστοδουλόπουλος από τη στιγμή που είχε εντοπιστεί ο Ρουκάβινα, δεν χρειαζόταν κι ο μη κοινοτικός Μουν από τη στιγμή που υπήρχε ο Γκάμπριελ και δεν χρειαζόταν κι ο Μελίσσης από τη στιγμή που δεν λογιζόταν ως βασικός. Αυτά για να καταλάβετε ότι στην προκειμένη περίπτωση οι λογικές εκτιμήσεις δεν έχουν και μεγάλο νόημα. Μπορεί και τον Ιανουάριο ο ΠΑΟ να ψάξει παίκτες που θα κάνουν μεγάλη φασαρία στα πρωτοσέλιδα, τίποτα δεν αποκλείω…

Super deal;

Προκαλεί εντύπωση το ότι είναι χαμένος ο Κώστας Μπότος ενώ ετοιμαζόμαστε για μεταγραφική περίοδο και αρκετοί συνάδελφοί του έχουν στρώσει τραπεζομάντιλο κι έχουν βγάλει τα χρυσά κουτάλια. Ρώτησα κι έμαθα, λοιπόν, ότι ο λόγος της εξαφάνισής του δεν είναι ότι προσπαθεί να πουλήσει τον Μουν ή τον Τοροσίδη, αλλά ότι ετοιμάζει ένα αληθινό super deal, δηλαδή την πώληση του Λούσιο από την Μπάγερν Μονάχου στη Μάντσεστερ Σίτι! «Ο Μπότος», μου εξήγησε συνάδελφός του που ζει στην Αγγλία, «ποντάρει στην προσωπική του σχέση με τον Βίκτωρα Ρέστη και τον Πέτρο Στάθη και αν του κάτσει η δουλειά, οι υπόλοιποι Ελληνες αντζέντηδες θα τον βλέπουν με κιάλια!».

(Σύμφωνα με άλλες πηγές, έχει χαθεί διότι απλώς τον κυνηγάει κάποιος από τη Λιβαδειά…)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube