Γιώργος Χελάκης

Πανέμορφες βραδιές στου... Καραϊσκάκη

SportDay

Υστερα λες ότι η ομάδα μπορεί να αλλάξει πρόσωπο από το ένα παιχνίδι στο άλλο! Γίνεται να αλλάξει πρόσωπο και από το ένα ημίχρονο στο άλλο! Να λες «πάλι καλά που δεν πάθαμε και τίποτα», με το τέλος του ημιχρόνου. Να λες «τι μπαλάρα ήταν αυτή», με το σφύριγμα της λήξης.

Ο Ολυμπιακός μπόρεσε να ξεπεράσει σε αξία τη σπουδαία εμφάνιση με την Μπενφίκα. Σε ένα ημίχρονο έριξε τέσσερα γκολ στη Χέρτα κι έκανε τους φίλους του να παραληρούν στις εξέδρες. Τους χόρτασε μπάλα και γκολ. Τους έστειλε σπίτι τους με ένα βαθύ αίσθημα ικανοποίησης και τη βεβαιότητα ότι η ομάδα που υποστηρίζουν παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Οχι, είναι άδικο η σύγκριση να γίνεται με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.

Σε αυτό το επίπεδο η σύγκριση στερείται νοήματος. Ο Ολυμπιακός κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων του απέναντι στην Μπενφίκα και τη Χέρτα. Βεβαίως όλα τούτα γίνονται μόνο στο γήπεδό του. Να το παραδεχτούμε. Προηγουμένως να παραδεχτούμε επίσης ότι τέτοια μπάλα μόνο οι παίκτες του Ολυμπιακού προσφέρουν στους οπαδούς τους...

Ο Βαλβέρδε άφησε στο δεύτερο τους ίδιους που αγκομαχούσαν στο πρώτο ημίχρονο. Κι αυτοί, σαν να ξύπνησαν από λήθαργο, άρχισαν με τη σέντρα να πολιορκούν τα καρέ των Γερμανών κυριαρχώντας στη μεσαία γραμμή. Φάνηκε πάλι καθαρά ότι η νέα ατμομηχανή του Θρύλου λέγεται Ντουντού. Είναι απορίας άξιο πόσο θα αντέξει σε τέτοιο ρυθμό ο Βραζιλιάνος αμυντικός χαφ. Οσο αντέχει να κόβει, να πασάρει, να επιτίθεται κατά μέτωπο και να σκοράρει, όλα τα προβλήματα θα λύνονται. Αν απουσιάζει ή για οποιονδήποτε λόγο υστερεί, ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται και στην ανάπτυξη και στην αμυντική λειτουργία. Αντε στην επίθεση η κλάση του Ντιόγο και του Μπελούτσι μπορεί να βγάλει φάσεις άσχετα από συστήματα και προπονητικές οδηγίες. Στην άμυνα όμως οι επιθέσεις «φτάνουν» άνετα πάνω στον Νικοπολίδη. Ο σπουδαίος Βραζιλιάνος μπορεί μόνος του να ταρακουνήσει την ομάδα του πρωταθλητή.

Η κατακόρυφη άνοδος της απόδοσής του καταγράφεται ως η βασική αιτία για την «τεσσάρα» με την οποία φορτώθηκε στο ταξίδι της για το Βερολίνο η Χέρτα. Τώρα, όπως και να το κάνουμε, η «τεσσάρα» πάει δίπλα στην «πεντάρα». Αυτό το ελκυστικό πακέτο θα συζητηθεί στην Ευρώπη. Η σούμα κάνει εννέα γκολ απέναντι σε δύο καλές ευρωπαϊκές ομάδες. Κάνει επίσης πιο έντονη την περιέργεια, ίσως και το ενδιαφέρον, για ονόματα όπως «Μπελούτσι», «Ντιόγο». Αυτά δίπλα στα γνωστά του Ντουντού και του Γκαλέτι εξηγούν στα μάτια των Ευρωπαίων πώς έγινε και προέκυψε η «εννιάρα».

Το ΟΥΕΦΑ δεν είναι Τσάμπιονς Λιγκ κι ούτε πρόκειται να γίνει όσο κι αν προχωρήσουν οι «ερυθρόλευκοι» στη διοργάνωση. Οταν σκορπάς τους αντιπάλους σου και πας από «πεντάρα» σε «τεσσάρα», δεν μπορεί, κάτι ωραίο συμβαίνει τις ευρωπαϊκές βραδιές στου Καραϊσκάκη...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x