Γιώργος Χελάκης

Μήπως έχουν παραδοθεί στη μοίρα τους;

SportDay

Οι διοικήσεις των μεγάλων δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν κάτι τρανταχτό για να αλλάξουν την παρούσα αγωνιστική εικόνα των ομάδων.

H αυλαία στη νέα χρονιά μπορεί να κρίνει κατά πολύ την έκβαση του πρωταθλήματος. Για να μην το κουράζουμε, με νίκη του Ολυμπιακού στην Τρίπολη και νίκη της ΑΕΚ στο ντέρμπι, θεωρητικά μόνον ο ΠΑΟΚ έχει το δικαίωμα να αποκαλείται διεκδικητής του πρωταθλήματος. Μια τέτοια εξέλιξη βλάπτει σοβαρά την υγεία της διοργάνωσης και μειώνει σημαντικά το ενδιαφέρον των φιλάθλων γι' αυτή. Ας επιχειρήσουμε ένα φρεσκάρισμα της μνήμης: μια ανάποδη κεφαλιά του Τζόρτζεβιτς έδωσε πέρυσι την ευκαιρία στον Φιλόμενο να εκτελέσει τον Νικοπολίδη και στον Αστέρα τη δυνατότητα να πανηγυρίσει μια μεγάλη νίκη. Από το παιχνίδι εκείνο ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κρατήσει όχι την ήττα, αλλά την άθλια εμφάνιση.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μεγάλα προβλήματα στη μεσαία γραμμή, όπου ο Καρντόσο κυριάρχησε και έκανε τους αντίστοιχους χαφ του Ολυμπιακού να φαίνονται πολύ μικροί μπροστά του. Σε γήπεδα μικρά οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πάντα πρόβλημα να παίξουν δημιουργικό ποδόσφαιρο και να αναλάβουν την πρωτοβουλία του ματς. Ο Αστέρας του Κωστένογλου «καίγεται» για βαθμούς, έχει παίκτες που μπορούν να παίξουν σκληρό ποδόσφαιρο και επομένως έχει τα περιθώρια να κάνει νέο χουνέρι στον Ολυμπιακό. Ο Βαλβέρδε έχει να ποντάρει στην καλή κατάσταση του Ντουντού και μπορεί να εύχεται ότι όσα είπε τετ α τετ στον Λουτσιάνο Γκαλέτι δεν θα μπουν από το ένα αυτί και θα βγουν από το άλλο.
Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος το θεωρητικό φαβορί στο ντέρμπι ήταν ο Παναθηναϊκός. Το αμφισβητούμενο πέναλτι του Βασσάρα και η γκολάρα του Εντίνιο έστειλαν τους «πράσινους» αδιάβαστους και τις προβλέψεις στον κουβά. Το σημειώνουμε διότι και τώρα οι προβλέψεις κλίνουν προς την πλευρά του Παναθηναϊκού.

Ομως η «πληγωμένη» ΑΕΚ έχει σημαντικά κίνητρα για να χτυπήσει το ματς και από την άλλη δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται τον αντίπαλό της, έτσι όπως αυτός παρουσιάζεται στην εγχώρια διοργάνωση. Μπορεί οι πειραματισμοί του Μπάγεβιτς στα εσωτερικά διπλά των Θρακομακεδόνων να στέλνουν τον Μπασινά πάνω στον Καραγκούνη και τον Χουανφράν έτοιμο να παραδοθεί στην ταχύτητα είτε του Γκάμπριελ είτε του Σαλπιγγίδη, δεν παρέχεται όμως καμία εγγύηση ότι η άμυνα του Παναθηναϊκού είναι αδύνατο να «ξεχαρβαλωθεί» από μια προσωπική ενέργεια είτε του φορμαρισμένου Τζεμπούρ είτε του χαρισματικού Σκόκο.

Οπως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί, τα δύο παιχνίδια είναι ανοικτά σε κάθε αποτέλεσμα. Η μεταγραφική ακινησία των τριών του κέντρου, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έρχεται να μας πείσει όχι μόνο για την οικονομική στενότητα των ταμείων αλλά και για το ότι οι διοικήσεις των ομάδων βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με τις διαθέσεις των προπονητών. Ο Βαλβέρδε πολύ θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του έναν αμυντικό χαφ της προκοπής και έναν επιθετικό για να μην τρέμει το φυλλοκάρδι του σε ενδεχόμενο τραυματισμό ή αγωνιστική κόπωση του Ντιόγο. Ο Τεν Κάτε δεν «καίγεται» τόσο για στόπερ όσο για ενίσχυση στην αριστερή πλευρά της ομάδας για να μπορεί να «απλώνει» το παιχνίδι καλύτερα. Ο Μπάγεβιτς έχει... πάρει φωτιά ζητώντας ακραίους μπακ κι έναν ακραίο χαφ για να μπορεί η ομάδα του να επιτίθεται από τα άκρα, όπως κάθε ομάδα που μέχρι τώρα είχε τον Ντούσκο στη δούλεψή της.

Ακόμα και τώρα, όμως, οι τιμές στην ποδοσφαιρική αγορά έχουν πάρει την κατηφόρα και οι διοικήσεις αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις λογικές απαιτήσεις των προπονητών. Εάν για την ΑΕΚ υπάρχει μια δικαιολογία, για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που έχουν μπροστά τους ματς στην Ευρώπη, οι δικαιολογίες λιγοστεύουν.Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι οι «πράσινοι» σκέφτονται να πάρουν δανεικό αριστερό μπακ χαφ σε ηλικία 28 ετών που είναι αναπληρωματικός στην Αϊντχόφεν και οι «κόκκινοι», μολονότι ξέρουν ότι η Ρόζενμποργκ ζητεί τρία εκατομμύρια, η πρόταση που κάνουν στους Νορβηγούς είναι 1,5 εκατομμύριο και προϋποθέτει μάλιστα ευκολίες πληρωμής... Κάθε σχολιαστής οφείλει να αντιμετωπίσει με σεβασμό τη δήλωση του Τεν Κάτε, ότι μία νίκη επί της ΑΕΚ θα φέρει άλλες δεκατρείς συνεχόμενες. Οφείλει, όμως, και να μην τη συμμεριστεί. Διότι ο φετινός Παναθηναϊκός κάθε άλλο παρά έχει πείσει ότι μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Ούτε για τον Ολυμπιακό μπορούμε να θεωρήσουμε μεταγραφική ενίσχυση το... αυτί που τράβηξε ο Βαλβέρδε στον Γκαλέτι επειδή «εξαφανίζεται» στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Υστερα από όλα αυτά δικαιολογημένα μοιάζει αναπόφευκτη η εντύπωση που σχηματίζουν πολλοί, ότι οι τρεις μεγάλοι (οι διοικήσεις τους) μοιάζουν να έχουν παραδεχτεί την υπάρχουσα αγωνιστική κατάσταση των ομάδων τους και δεν φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τρανταχτό για να την αλλάξουν.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x