Γιώργος Χελάκης

Ξύλο και... κλοτσοσκούφι

SportDay

Οσο φιλότιμοι κι αν είναι οι παίκτες του Πανσερραϊκού, η δουλειά δύσκολα θα γίνει. Οσες κλοτσιές κι αν ρίξουν, δύσκολα μία από αυτές θα πετύχει σωστά την μπάλα για να τη στείλει στα δίχτυα του αντιπάλου. Με όλο τον σεβασμό στον πολύπειρο παράγοντα Πέτρο Θεοδωρίδη, η ομάδα του πρέπει να επιστρέψει στη Β' Εθνική. Κακό ποδόσφαιρο από μέτριους παίκτες. Περισσεύουν το φιλότιμο και η δύναμη, λείπουν η τεχνική και η ταχύτητα. Οσο κι αν «κοπανηθεί» στον πάγκο του ο Χιούγκο Μπρος, το ξίδι νερό δεν γίνεται.

Και να σκεφτεί κανείς ότι οι Σερραίοι έχασαν μόλις 1-0 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Τυχεροί ήταν. Μην πάει το μυαλό σας ότι ο Θρύλος μάγεψε στις Σέρρες? κάθε άλλο. Απέναντι στην «τρύπια» άμυνα των γηπεδούχων, που έκανε συνεχώς προσφορές, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να χάσουν ένα κάρο ευκαιρίες. Τέτοια σπατάλη μπορεί να εξηγηθεί μόνο από έλλειψη σοβαρότητας. Φαίνεται ότι οι φιλοξενούμενοι δεν εκτιμούν τις ευκαιρίες, όταν αντί να τις δημιουργούν με την αξία τους τις προσφέρει ο αντίπαλος. Κι όμως, ο Μπελούτσι, ο Τοροσίδης, ο Λέτο, ο Ντουντού και ο Πατσατζόγλου τις έχασαν όλες, πλην αυτής που αργοπόρησε ο Καλλιμάνης κι έκανε σωστά την προβολή.

Ο Ολυμπιακός μάταια θα έψαχνε κάτι για να περηφανευτεί στο χθεσινό παιχνίδι. Ο Νικοπολίδης ανησύχησε μία φορά από την κροτίδα που έσκασε ανάμεσα στα πόδια του...

Το σερί των μέτριων εμφανίσεων του πρωταθλητή συνεχίστηκε. Αναιμικό κέντρο με μισοτελειωμένες προσπάθειες και εξαφανισμένο Ντουντού. Ο Βραζιλιάνος συμπεριφερόταν σαν να μη γούσταρε την επαφή με την μπάλα. Την ακουμπούσε, όταν δεν γινόταν διαφορετικά! Με αναιμικό κέντρο και μέτρια άμυνα, ο Βαλβέρδε έβλεπε την ομάδα του να βολοδέρνει, χωρίς την παραμικρή διάθεση να τη βοηθήσει από τον πάγκο. Εκανε την πρώτη κίνηση στο 85', βάζοντας τον «Τζόλε» στη θέση του Γκαλέτι. Φαίνεται ότι θα σκέφτηκε πως ο... νεαρός έχει ανάγκη να πάρει λεπτά συμμετοχής, σε αντίθεση με τον «μπαρουτοκαπνισμένο» Γιαννάκη Παπαδόπουλο. Ο κόουτς ίσως δείχνει με τον τρόπο του ότι η ομάδα έχει ανάγκη ενίσχυσης στον παρόντα χρόνο κι όχι εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Η διαφορά των εννέα βαθμών λειτουργεί ως καταπραϋντικό στις ανοιχτές αγωνιστικές πληγές του Ολυμπιακού. Οι πληγές, όμως, για να κλείσουν χρειάζονται θεραπεία με... μεταγραφές. Τα καμένα λάδια κάνουν τη μηχανή να βγάζει καπνούς. Πυκνούς καπνούς, που αποκλείεται να μην τους βλέπει ο Σωκράτης Κόκκαλης. Απέναντι σε Θρασύβουλο, Λεβαδειακό και Πανσερραϊκό η «ερυθρόλευκη» μηχανή μπορεί έστω και σ' αυτή την κατάσταση να αντεπεξέρχεται. Με τη Σεντ Ετιέν –για παράδειγμα–, που θα χρειαστεί να ανεβάσει στροφές, τι θα γίνει;

Ωστε παίχτηκε και μπάλα στο Καυτανζόγλειο...

Θέλεις να δεις παιχνίδι της Σούπερ Λίγκας στην τηλεόραση; Κάθισε να το δεις και μετά απομακρύνσου από την οθόνη. Η NOVA δείχνει την ίδια μέρα παιχνίδια της Μάντσεστερ, της Αρσεναλ και της Μπαρτσελόνα. Τα βλέπεις, θυμάσαι τι είδες στη Σούπερ Λίγκα και σε πιάνει απογοήτευση. Ακόμα χειρότερα, σκέφτεσαι αν αξίζει να ασχολείσαι όταν σχεδόν κάθε Κυριακή έχουμε επεισόδια και υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν να χάσουν ή χάνουν τη ζωή τους. Το θλιβερό περιστατικό σχετίζεται με τα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς και Αστυνομία.

Εύκολο είναι να γράψουμε ότι όσα έγιναν στο Καυτανζόγλειο αποτελούν ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και λοιπόν; Μήπως το έχουμε γράψει λίγες φορές; Λύνει κανένα πρόβλημα η διαπίστωση, τη στιγμή που δεν γίνεται τίποτα για να αλλάξει η κατάσταση;

Χωρίς λόγο, οπαδοί και Αστυνομία βρέθηκαν να κοπανιούνται στις εξέδρες στη διάρκεια ενός ματς χωρίς εντάσεις. Το να τα βάλεις με τον εσμό των ανόητων οπαδών που έρχονται στο γήπεδο για να παίξουν ξύλο στερείται ουσιαστικής σημασίας. Tο να τα βάλεις με την Αστυνομική Διεύθυνση και τις οδηγίες που δίνει έχει νόημα. Τι δουλειά έχουν οι αστυνομικοί να ανεβαίνουν στις εξέδρες για να παίξουν ξύλο;

Αν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά από οπαδούς, το λογικό είναι να γίνουν συλλήψεις. Το να παίζουν ξύλο και μετά να πηγαίνουν όλοι σπίτια τους ή στο διανυκτερεύον νοσοκομείο δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά στην επανάληψη του ίδιου σκηνικού την επόμενη Κυριακή. Είτε μιλάμε για τη διοίκηση κάθε ΠΑΕ ξεχωριστά είτε για τη διοίκηση της Σούπερ Λίγκας, η αδυναμία για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πασιφανής. Οι ΠΑΕ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να τιθασεύσουν μεγάλες μερίδες των οργανωμένων οπαδών τους που ζουν κι αναπνέουν για να κοπανηθούν μεταξύ τους και με την Αστυνομία.

Πάρτε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Οι... τσαμπουκάδες οπαδοί τους μπουκάρουν στα ξένα γήπεδα, κάνουν κατάληψη στις θέσεις των οπαδών του γηπεδούχου και από πλευράς των διοικήσεων ούτε γάτα ούτε ζημιά. Κάνει δηλώσεις ο Σάββας Θεοδωρίδης και περίπου δικαιολογεί την κατάσταση. Οι νομικοί εκπρόσωποι των ομάδων δίνουν μάχες μπροστά στον αθλητικό δικαστή για να αποφύγουν την τιμωρία. Βασικό μέλημα να υποβαθμιστούν τα επεισόδια για να πέσουν οι ΠΑΕ στα μαλακά.

Αυτή είναι η λογική των μελών της Σούπερ Λίγκας με στόχο να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αντί να τα αντιμετωπίσουν θαρραλέα. Το τι ακριβώς συζήτησαν για τη βία στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι κύριοι Κόκκαλης και Βγενόπουλος δεν είναι γνωστό. Ολοι, όμως, γνωρίζουν ότι αν οι ΠΑΕ δεν θελήσουν να έρθουν σε πλήρη ρήξη με τον σκληρό πυρήνα των αφιονισμένων οπαδών τους, λύση στο πρόβλημα δεν θα υπάρξει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x