Γιώργος Χελάκης

Ηταν ζήτημα ατομικής κλάσης

SportDay

Στο καλύτερο παιχνίδι της φέτος η ΑΕΚ έχασε. Ειδικά το πρώτο ημίχρονο ήταν εξαιρετικό από την πλευρά της. Την έβλεπες και ούτε που πήγαινε το μυαλό σου στο ότι λίγο καιρό πριν τη... σιχτίριζαν ακόμα και οι οπαδοί της. Η «Ενωση» ήθελε τη νίκη για να μείνει στο κυνήγι του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός ακόμα κι αν έχανε χθες, δύσκολα θα ανησυχούσε. Κι όμως. Για μία φορά ακόμα έφυγε νικητής χάρη στην ατομική αξία ορισμένων παικτών που διαθέτει. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης από τη Nova ο Μανώλης Δράκος αναρωτήθηκε μήπως έχει μαγνήτη στα χέρια του ο πορτιέρο των πρωταθλητών. Δεν έχει στα σίγουρα. Παίζει, όμως, με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση, η οποία του επιτρέπει να κάνει τα δύσκολα εύκολα. Τέσσερις-πέντε φορές σταμάτησε τους επιθετικούς της «Ενωσης» και έριξε βαρείς στα καθίσματά τους τους «κιτρινόμαυρους» οπαδούς, οι οποίοι είχαν πεταχτεί όρθιοι για να πανηγυρίσουν.

Το κρύψιμο της μπάλας που κάνει ο Ντιόγο και η μπαλιά προς τον Γκαλέτι όσο κι αν αναζητηθούν, δεν θα βρεθούν σε άλλον επιθετικό της Σούπερ Λίγκας. Ούτε σουτ που σημαδεύει την κλειστή γωνία, και μάλιστα στην κίνηση, μπορεί να βρεθεί, παρά μόνο από τον Γκαλέτι. Εδώ είναι που ξεχαρβαλώνονται τα συστήματα των προπονητών και πάνε περίπατο οι θεωρίες τους στον πίνακα. Γιατί πρέπει να το αναγνωρίσουμε: ο Μπάγεβιτς είχε διαβάσει καλά το παιχνίδι και είχε πάρει όλα τα μέτρα για να το κερδίσει. Η ΑΕΚ άπλωσε το παιχνίδι, το «ώθησε» όσο πιο πολύ μπορούσε προς την πλευρά του Ντομί, ποντάροντας στις ανασταλτικές αδυναμίες του. Ο Τζεμπούρ και ο Σκόκο που πήγαιναν από εκεί δημιούργησαν ρήγματα, έβγαλαν σέντρες, αλλά... Το «αλλά» έχει να κάνει με τις καλές τοποθετήσεις του Αβραάμ Παπαδόπουλου και τους... μαγνήτες του Νικοπολίδη.

Βέβαια, τα όσα πήγε να πάθει από δυο-τρεις αντιπάλους του ο Ντομί, τα έπαθε ο δυστυχής Γεωργέας. Στο πρώτο ημίχρονο ο Λέτο τον δίδαξε λατινοαμερικανικούς χορούς. Τώρα, αν ο Λέτο τελείωνε τις φάσεις που ο ίδιος δημιουργεί, θα τον κρατούσε ο Μπενίτεθ δεμένο με συρματόσχοινο στο «Ανφιλντ». Στην ΑΕΚ δεν κόστισε τελικά η πρόωρη απόσυρση του Χουανφράν λόγω τραυματισμού. Οι δύο πύργοι της στην άμυνα λειτούργησαν ανασταλτικά και προσπάθησαν να κάνουν εκείνοι τη δουλειά των συναδέλφων τους επιθετικών. Τα πολλά φάουλ έφεραν πολλές «καμινάδες» και πολλές κεφαλιές, οι οποίες, όμως, πέρασαν μακριά από τα δοκάρια του Νικοπολίδη. Γράφαμε χθες ότι το ματς είναι τεστ για την ΑΕΚ σχετικά με την αγωνιστική ετοιμότητά της να κοντράρει τον Παναθηναϊκό.

Μια ήττα είναι πάντα ήττα και πονάει όταν έρχεται σε ντέρμπι. Συνδυάζεται, όμως, με δύο γεγονότα:

• Τη συνεχή αγωνιστική βελτίωση της «Ενωσης», που έκανε χθες εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο.

• Τη συνεχιζόμενη αγωνιστική κάμψη του Παναθηναϊκού, που επιβεβαιώθηκε χθες το απόγευμα στη Λιβαδειά.

Οι μεταξύ τους αναμετρήσεις θα είναι αμφίρροπες. Η πληγωμένη από τα χίλια μύρια προβλήματα ΑΕΚ –αν δεν τη διαλύσουν τα διοικητικά– θα αποδειχθεί σκληρό καρύδι.

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός έχει τους λόγους του να προβληματίζεται. Μπροστά του υπάρχει σειρά σημαντικών παιχνιδιών, που πάει να τη βγάλει με την ίδια πάνω-κάτω ενδεκάδα. Τα περιθώρια που διαθέτει για αντικαταστάσεις είναι στενά. Ο Βαλβέρδε τα διαπιστώνει όλα αυτά και πονοκεφαλιάζει. Οι γιατροί τού λένε πως ο Στολτίδης θα είναι έτοιμος μέσα στον Μάρτιο. Ελα, όμως, που τα δύσκολα παιχνίδια βρίσκονται όλα μέσα στον Φεβρουάριο. Ο Ντουντού και ο Παπαδόπουλος φορτώθηκαν με κάρτες. Ο Ντιόγο έχει φορτωθεί με παιχνίδια και μοιάζει αναντικατάστατος. Τα γκολ που χάθηκαν προς το τέλος του παιχνιδιού μαρτυρούν κούραση. Η κούραση αυτή ξεπερνά τα όρια του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Αφορά την καταπόνηση από τα συνεχή παιχνίδια. Τώρα, που η ομάδα θα δίνει δύο κάθε εβδομάδα, θα δούμε αν μπορεί ο Βαλβέρδε να πάρει κάτι παραπάνω απ' όσα μέχρι σήμερα (δεν) του προσφέρουν ο Οσκαρ, ο Μήτρογλου, ο Γιαννάκης Παπαδόπουλος και ο Γκαλίτσιος.

Ο Παναθηναϊκός πήρε τρεις βαθμούς στη Λιβαδειά, αλλά μέχρις εκεί. Ούτε καλή μπάλα έπαιξε ούτε άνετα νίκησε για να του δικαιολογηθεί μια συντήρηση δυνάμεων. Στο τέλος του παιχνιδιού οι παίκτες του αναγκάστηκαν σε μαζική άμυνα. Μάλιστα, επιστρατεύτηκε η κλάση του Ζιλμπέρτο Σίλβα σε δυο-τρία κοψίματα για να μην έρθει η ισοφάριση. Για τον ΠΑΟΚ μία και μόνο παρατήρηση. Ακόμα και όταν δεν παίζει καλά βρίσκει τρόπους στην Τούμπα να καθαρίζει παιχνίδια απέναντι σε πιο αδύναμους αντιπάλους. Στα πλέι οφ τα πράγματα θα διαφοροποιηθούν αισθητά. Μένει να αποδείξει ο ΠΑΟΚ ότι μπορεί να καθαρίζει μεγάλα παιχνίδια.

Οσα του έτυχαν μέχρι τώρα δεν τα καθάρισε...

Για την κερκίδα

Χρειάζονται παίκτες και για τέτοιες δουλειές. Μπορεί πολλές φορές να αγανακτούν οι προπονητές και να δυσφορούν οι οπαδοί της ομάδας στις εξέδρες. Μια στιγμή τους μόνο φτάνει για να σε κάνει ευτυχή που ασχολείσαι και αγαπάς αυτό το άθλημα.

Ο Εστογιάνοφ είναι τέτοια περίπτωση. Βιρτουόζος, με απρόβλεπτες κινήσεις και αέρινες ενέργειες. Ενα γκολ είχε βάλει μέχρι χθες, αλλά του «έδωσε και κατάλαβε». Οι... μουστερήδες που θα φτάσουν το καλοκαίρι στην πλατεία πρέπει να έχουν φουσκωμένα τα πουγκιά τους.

Κι αν εγέρασε...

Παραμένει «μανούλα» στο να τρυπώνει στην αντίπαλη περιοχή. Προσέξτε: ούτε σηκώνεται στον ουρανό ούτε οι κεφαλιές του είναι θεαματικές. Ο Στέλιος απλώς βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να καρφώσει την μπάλα. Τώρα που πλησιάζει τα 35 μπορεί να έχει χάσει κάτι από τη σπιρτάδα του και τα πετάγματά του. Ισως γι' αυτόν τον λόγο αποφεύγει τις πολλές κούρσες στην πλάγια γραμμή. Ολες τις υπόλοιπες δουλειές τις κάνει μια χαρά. Η ΑΕΛ έβαλε ποιότητα στην ομάδα της. Τόσο πολύ που να φαντάζει επικρατέστερη για την πέμπτη θέση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x