Γιώργος Χελάκης

Υπάρχει καλύτερο ποδόσφαιρο και το θέλουμε

SportDay

Υπάρχει καλύτερο ποδόσφαιρο και το θέλουμε. Είναι αυτό που παρακολουθήσαμε στον τελικό του Κυπέλλου. Αν κάτι πρέπει να μείνει από αυτό το ματς, είναι ασφαλώς η θεμελιωμένη απαίτηση του Ελληνα φιλάθλου να παρακολουθεί ωραίο θέαμα, ανοιχτό ποδόσφαιρο και συνεχές ανεβοκατέβασμα της μπάλας. Ακόμα κι αν προσπεράσουμε τον φίλαθλο και φτάσουμε στον οπαδό, έχει κι αυτός δικαίωμα να παρακολουθεί μπάλα της προκοπής από τις δύο ομάδες που βρίσκονται μέσα στο γήπεδο.

Ας μείνουν οι προπονητές και κάποιοι παράγοντες ομάδων να αγκομαχάνε, κυνηγώντας τη σκοπιμότητα, βάζοντας τις ομάδες να παίζουν κλειστά με έναν επιθετικό και πολυκοσμία στο κέντρο. Ναι, βεβαίως τα κρούσματα βίας απομακρύνουν τον κόσμο από τα γήπεδα. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, ο κόσμος φεύγει από τα ελληνικά γήπεδα διότι δεν βλέπει παιχνίδια τύπου Τσέλσι - Λίβερπουλ ή Λίβερπουλ - Αρσεναλ ή Ρεάλ - Μπαρτσελόνα. Το θέμα είναι πως τέτοια παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν και οι ελληνικές διοργανώσεις. Αποδείχθηκε περίτρανα προχθές το βράδυ.

ΑΕΚ και Ολυμπιακός πρέπει να πάρουν από ένα Κύπελλο ο καθένας για το θέαμα που προσέφεραν σε όσους πήγαν στο γήπεδο και σε όσους παρακολούθησαν το ματς από την τηλεόραση. Από πλευράς θεάματος κρίνοντας, ΑΕΚ και Ολυμπιακός είχαν ισότιμη συμμετοχή. Ο τροπαιούχος αναδείχθηκε στις λεπτομέρειες του 33ου και 34ου πέναλτι του τελικού.

Οι δύο ομάδες με την εμφάνιση που έκαναν αναλαμβάνουν στο εξής πολύ μεγάλες υποχρεώσεις. Να αποδίδουν, δηλαδή, ποδόσφαιρο ανάλογης ποιότητας. Ή τουλάχιστον να δείχνουν καθαρά ότι θέλουν να παίξουν τέτοιο ποδόσφαιρο.

Η πίκρα των ΑΕΚτσήδων πρέπει να αφορά μόνο την απώλεια του τροπαίου. Κατά τα άλλα, η χιλιοταλαιπωρημένη ομάδα τους με το χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης πρέπει να τονώθηκε αρκετά απ' όσα κατάφερε το βράδυ του Σαββάτου. Επαιξε σαν ίση τον Ολυμπιακό, τον αιφνιδίασε, κυριάρχησε για 45 λεπτά και έχει να λέει ότι ο τραυματισμός του Κυργιάκου την έβγαλε έξω από τη νικηφόρα τροχιά της. Η έμπνευση του Μπάγεβιτς να προτιμήσει ένα δημιουργικό ακραίο χαφ (Μαντούκα) αντί για έναν καθαρόαιμο αμυντικό χαφ (Πελετιέρι) έβγαλε τον Βαλβέρδε έξω από τα νερά του και έδωσε στην ΑΕΚ πνοή επιθετική που μεταφράστηκε σε δύο γκολ και απόλυτο αιφνιδιασμό του Ολυμπιακού.

Αυτή η ΑΕΚ ένα ολόκληρο πρωτάθλημα ταλαιπώρησε τους οπαδούς της. Φαίνεται να έχει πάρει διαζύγιο από αυτό που λέμε θεαματικό ποδόσφαιρο και έπαιξε για ένα ημίχρονο όμορφη μπάλα, κονιορτοποιώντας την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Οσο για τους δύο επιθετικούς της, πρέπει να ομολογήσουμε ότι αποτελούν το καλύτερο επιθετικό δίδυμο στην Ελλάδα. Επομένως, η ΑΕΚ μπορούσε να παίξει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο από αυτό που μας παρουσίαζε όλη τη χρονιά. Με μικρές διορθώσεις κυρίως στα μπακ, όσα δεν κατάφερε φέτος μπορεί να τα καταφέρει του χρόνου.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έδωσε διπλωματική απάντηση όταν στη συνέντευξη Τύπου τον ρώτησαν γιατί δεν παίζει με 2 επιθετικούς, αφού όταν το δοκιμάζει η ομάδα παίζει πολύ καλύτερα. Ο ίδιος πρέπει να καταλάβει ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού αγαπούν πολύ τους τίτλους, αλλά αγαπούν το ίδιο και το καλό θέαμα. Αλλωστε, χρόνια τώρα έπαιρναν το πρωτάθλημα επειδή είχαν την καλύτερη επίθεση.

Πρώτη φορά τους έτυχε να το πάρουν γιατί είχαν την καλύτερη άμυνα. Ούτε σκοπεύουν να περηφανευτούν γι' αυτό. Τι περηφάνια να νιώσουν, δηλαδή, όταν για ένα ημίχρονο ο Μπλάνκο και ο Τζεμπούρ έκαναν την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος να κουτουλάει; Οταν ο Σκόκο δύο φορές την πήρε παραμάζωμα; Στον Ολυμπιακό ανέκαθεν περηφανεύονταν για τη σπουδαία επίθεσή τους. Θα το έκαναν και φέτος αν ο Βαλβέρδε έβαζε δύο επιθετικούς, έναν αμυντικό χαφ και τον Μπελούτσι ανάμεσά τους.

Ο αναιμικός Ολυμπιακός που παρακολουθούμε από τον Δεκέμβρη και μετά δεν θα υπήρχε με διαφορετικού τύπου επιλογές από τον προπονητή του. Ο Ματ Νταρμπισάιρ έδειξε καθαρά ότι μπορεί να συμπληρώσει επιθετικά τον Ντιόγο, επειδή ο Αγγλος, σε αντίθεση με τον Βραζιλιάνο, γουστάρει πολύ να βρίσκεται στο παραλληλόγραμμο της μεγάλης περιοχής. Και κάτι ακόμα, τα τακουνάκια και οι ποδιές ανέκαθεν ενθουσίαζαν την «ερυθρόλευκη» κερκίδα και τον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη.

Από τακουνάκια και ποδιές ο Σεμπαστιάν Λέτο άλλο τίποτα. Από πάσες, σέντρες και γκολ ο Αργεντινός έχει φτωχή συγκομιδή. Η φτώχεια του έγινε μεγαλύτερη όταν ο 36χρονος «Τζόλε» μπήκε στο γήπεδο. Επειδή ο αρχηγός το κόβει το ρημάδι, κάποιοι από την τεχνική ηγεσία ας φροντίσουν να δώσουν στον Λέτο κασέτες με τα παιχνίδια του αρχηγού. Για να καταλάβει ο νεαρός πόσα καρβέλια πρέπει να φάει ώστε να θεωρείται διάδοχος του Τζόρτζεβιτς, όπως επιπόλαια έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ορισμένοι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x