Stoiximan Super League

«Με φυστίκια αγοράζεις μαϊμούδες»!

Ξεκάθαρος και αποφασισμένος για το μέλλον του στον Παναθηναϊκό εμφανίστηκε ο Ανδρέας Βγενόπουλος ,με δηλώσεις του στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6. «Έχω κάνει τις προτάσεις μου από τον Απρίλιο. Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τίποτε άλλο. Τα περί καφέ του κ. Πατέρα τα απορρίπτω, ούτε είμαι διατεθειμένος να κάνω καμία συνάντηση», τόνισε ο εκ των μεγαλομετόχων του Παναθηναϊκού και πρόσθεσε: «Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Πότε περιμένουμε για να καθορίσουμε το μπάτζετ. Όταν πληρώνεις φυστίκια, αγοράζεις μαϊμούδες», τόνισε ενω άφησε αιχμές για τη στάση του Γιάννη Βαρδινογιάννη και του Παυλου Γιαννακόπουλου. «Κινδυνεύουμε να γίνουμε Βig Βrother», ο «Τζίγκερ».

Ξεκάθαρος και αποφασισμένος για το μέλλον του στον Παναθηναϊκό εμφανίστηκε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, με δηλώσεις του στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6. «Έχω κάνει τις προτάσεις μου από τον Απρίλιο. Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τίποτε άλλο. Τα περί καφέ του κ. Πατέρα τα απορρίπτω, ούτε είμαι διατεθειμένος να κάνω καμία συνάντηση», τόνισε ο εκ των μεγαλομετόχων του Παναθηναϊκού και πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει στην ομάδα θα είναι να πειστεί ότι υπάρχει σχέδιο και ότι θα επενδυθούν χρήματα για την ενίσχυση της ομάδας. «Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Πότε περιμένουμε για να καθορίσουμε το μπάτζετ. Όταν πληρώνεις φυστίκια, αγοράζεις μαϊμούδες», τόνισε.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος τόνισε στον NovaΣΠΟΡ FM ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για το μέλλον της ομάδας. «Έχω εκφράσει τις απόψεις μου από τις 29 Απριλίου, μετά τη συνάντηση των μετόχων. Είχα πει ότι πρέπει να επιλέξουμε από τώρα πρόεδρο για τη νέα χρονιά τον κ. Πατέρα με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες και να συνεχίσουμε με προπονητή τον Χενκ Τεν Κάτε και διευθυντή ποδοσφαίρου τον Κώστα Αντωνίου, που ήταν παρόντες στη συνάντηση. Μας είχαν πει τότε τι δεν πήγε καλά. Δεν χρειάζεται να ακούσω τίποτε άλλο. Επίσης, είχα πει ότι πρέπει να αποφασισθεί το μπάτζετ της νέας περιόδου. Τίποτα από αυτά δεν εισακούσθηκε, κυρίως από τον κ. Βαρδινογιάννη».

Στη συνέχεια ο κ. Βγενόπουλος στάθηκε στις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί. «Στις δικές μου ξεκάθαρες προτάσεις ως απάντηση ήρθε μια σειρά προσωπικών επιθέσεων. Υπήρξε φημολογία, για παράδειγμα, ότι θέλω να αγοράσω την ΑΕΚ και όλα αυτά για να με μειώσουν στα μάτια των φίλων του Παναθηναϊκού», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στο τι χρειάζεται για να πάει καλύτερα την επόμενη χρονιά. «Θέλω να είμαι μέλος μιας νικήτριας ομάδας. Αυτό που χρειάζεται είναι να δοθούν χρήματα για ποδοσφαιριστές κλάσεως που θα βοηθήσουν την ομάδα να πάει ψηλά».

Αναλυτικά, όσα είπε ο Ανδρέας Βγενόπουλος για:

- τη δήλωση ότι ο ΠΑΟ χρειάζεται τρεις «Πιζάρο»:

«Έχω εκφράσει τις απόψεις μου και τις έχω δημοσιοποιήσει από τις 29 Απριλίου, όταν είχε γίνει η συνάντηση των μετόχων, την οποία ακολούθησε Διοικητικό Συμβούλιο. Τότε είχα πει -και για να μην αφήσω καμία παρερμηνεία δημοσιοποίησα τις απόψεις μου- ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις.

Είχα προτείνει πως θα πρέπει πρώτα να επιλέξουμε από τώρα τον πρόεδρο της επόμενης περιόδου, τον κ.Πατέρα, ο οποίος να έχει αυξημένες εξουσίες, σε σχέση με αυτές που είχε την προηγούμενη περίοδο.

Δεύτερον, να διατηρήσουμε τον κ.Τεν Κάτε και τον κ.Αντωνίου στις θέσεις τους. Κάτι που το θεωρούσα απαραίτητο, γιατί δεν μπορείς να έχεις έναν προπονητή κατά τη διάρκεια των πλέι-οφ και οι ποδοσφαιριστές του να μην είναι βέβαιοι εάν αυτός θα παραμείνει.

Τρίτον, να αποφασίσουμε το μπάτζετ. Φέτος είναι η πρώτη φορά που οι μεταγραφικές δραστηριότητες έχουν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Με ένα οργανωμένο σκάουτινγκ, με συνεργασία του football manager, των σκάουτερ και του προπονητή.

Ο κ. Αντωνίου έχει γυρίσει από τον Μάρτιο τη μισή Ευρώπη. Υπάρχουν διαδικασίες που είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Αλλά θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να έχει εγκριθεί ένα μεγάλο μπάτζετ από τον Απρίλιο, ούτως ώστε να προχωρήσουμε προς ολοκλήρωση αυτών των κινήσεων. Διότι ο Παναθηναϊκός ξεκινάει προετοιμασία στις 25 Ιουνίου και –κατά τη δική μου εκτίμηση- δεν ήταν δυνατό αυτό να καθυστερήσει περισσότερο.

Αυτές οι προτάσεις δεν έγιναν δεκτές από τους άλλους μετόχους και κυρίως από τον κ. Βαρδινογιάννη, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να τελειώσουν πρώτα τα πλέι-οφ, μετά να πάρουμε μια έγγραφη αναφορά για το τι πήγε λάθος και κάποιες προτάσεις και μετά να αποφασίσουμε.

Εγώ θεώρησα ότι επειδή σε αυτή τη συνάντηση είχαν εμφανιστεί ο κ.Τεν Κάτε και ο κ.Αντωνίου και μας εξήγησαν για το τι πήγε λάθος και τι καλά και ποιες είναι οι προτάσεις τους, αυτό το θέμα πλέον ήταν καλυμμένο.

Δεν πίστευα ότι πρέπει να υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση. Δυστυχώς, αυτές οι απόψεις μου όχι μόνο δεν εισακουσθήκαν, όχι μόνο δεν βγήκε κανένας από τους άλλους μεγάλους μετόχους να κάνει κάποια διαφορετική τοποθέτηση, αλλά έκτοτε μού επιτέθηκαν κιόλας, λέγοντας ότι: εγώ έχω κάποιους προσωπικούς λόγους δημοσιότητας που παίρνω τέτοιες τοποθετήσεις δημόσια. Λες και έχω ανάγκη προβολής μέσω του Παναθηναϊκού, ή –ξέρω γω- έβγαιναν κάποια περίεργα δημοσιεύματα, ότι εγώ θέλω να αγοράσω την ΑΕΚ, με στόχο να με μειώσουν στους φίλους του Παναθηναϊκού, πως «αυτός ο άνθρωπος δεν είναι Παναθηναϊκός, αλλά είναι ένας επιχειρηματίας που έχει τρελαθεί και θέλει να αγοράσει μία ομάδα. Ή πως εγώ θέλω να “αγοράσω” τον Βωβό για να βγάλω λεφτά από το γήπεδο. Πιο παλιά, ότι εγώ ήθελα να κάνω μπίζνες με τον Κόκκαλη. Ξέρετε όλο αυτό το παρασκήνιο και την παραφιλολογία.

Στη δική μου ξεκάθαρη τοποθέτηση για το τι πρέπει να γίνει για το καλό της ομάδας, δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση από τους άλλους μετόχους. Αντίθετα, υπήρξε μια προσπάθεια προσωπικών επιθέσεων»

- το εάν υπάρχει προσπάθεια να «σκοτώσουν τη δημόσια εικόνα του»:

«Το εσκεμμένο είναι βαριά λέξη για να τη χρησιμοποιήσει κανείς. Αλλά όταν βγαίνει τη μία μέρα η Πράσινη και λέει «άμα θες να φύγεις, φύγε, άμα θες να κάτσεις, κάτσε». Μετά βγαίνει ο κ. Γιαννακόπουλος και λέει: «όποιος θέλει μένει, όποιος θέλει φεύγει». Μετά βγαίνει ο κ.Βαρδινογιάννης και λέει ότι: «κοίταξε να δεις, εμείς και οι Γιαννακόπουλοι έχουμε προσφέρει πολλά στον Παναθηναϊκό». Τώρα, εντάξει, μπορεί να υπάρχουν και ορισμένοι που έχουν προσωπικές επιδιώξεις. Ε, δεν ξέρω το εσκεμμένο ή το μη εσκεμμένο και το συμπτωματικό, αλλά όλα δείχνουν κάτι που επί της ουσίας δέχομαι και εγώ την αλήθεια. Πως είμαι ασύμβατος μέσα στο χώρο».

- εάν σκοπεύει να φύγει:

«Έχω κάνει δημόσιες δηλώσεις, τις οποίες μπορείτε να τις ερμηνεύσετε. Σας τις υπενθυμίζω. Είχα πει πως είμαι ασύμβατος με το χώρο. Η έλλειψη σοβαρότητας, τα γελοία παρασκήνια και η γενική απροθυμία να αντιμετωπιστεί η φραστική βία, κάτι που με ενοχλεί πολύ. Όλα αυτά με τοποθετούν εκτός του χώρου και κάνω υπομονή να στηρίξω την κοινή προσπάθεια μήπως και υλοποιήσουμε τα Παναθηναϊκά μας οράματα.

Και παράλληλα, στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή μου, έχω πει ότι δεν πρόκειται να είμαι στον Παναθηναϊκό για να δίνω άλλοθι σε όσους επιθυμούν να συνεχιστεί η μιζέρια της τελευταίας δεκαετίας.

Η μοναδική περίπτωση να παραμείνω στον Παναθηναϊκό, τουλάχιστον, να τον βοηθάω, χωρίς να θεωρώ ότι παραμένω μέσα στον χώρο αυτό που είμαι ασύμβατος, είναι εάν έβλεπα ότι παίρνονται σωστές αποφάσεις και είμαι μέρος μιας –να το πω στα αγγλικά- Ι would be a part of a winning team. I cannot be a part of a losing team (θέλω να είμαι μέλος μιας ομάδας που κερδίζει. Δεν μπορώ να είμαι μέλος μιας ομάδας με χαρακτήρα ηττοπάθειας)

Άρα, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή τα πράγματα είναι απλά. Διατηρείς την προσπάθειά σου και τα στελέχη σου και από την άλλη πλευρά βάζεις χρήματα και παίρνεις ποδοσφαιριστές. Ποδοσφαιριστές κλάσεως, που μπορούν να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό να πάει ψηλά.

Και δεν μπορώ να δεχθώ αυτά που λέγονται ότι οι ομάδες χτίζονται. Αυτό είναι γεγονός. Αλλά ανάλογα με το υλικό που έχεις, την χτίζεις για να πάει δέκα μέτρα ή για να πάει εκατό μέτρα.

Στο μπάσκετ, μετά από πέντε χρόνια αποτυχιών, ήρθε η έκτη και μετά γίναμε κυρίαρχοι στην Ευρώπη. Αλλά τότε τι κάναμε; Το μπάσκετ φτιάχτηκε με τις πράσινες ακαδημίες; Παίρναμε τους παιχταράδες που κυκλοφορούσαν εκείνη τη στιγμή στην Ευρώπη και ορισμένους από την Αμερική.

Πώς ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο θα κάνει κάτι διαφορετικό για να υλοποιήσουμε τα οράματά μας, εάν δεν γίνουν μεγάλες μεταγραφές; Είναι προφανές. Εάν τελικά οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν δεν είναι ικανοποιητικές για μένα, δεν θεωρώ ότι έχω κάποιο χώρο μέσα σε αυτό το σχήμα.

Να ζητήσω την εταιρεία δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Μέσα από αυτή την παραφιλολογία έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εγώ θέλω να αγοράσω τον Παναθηναϊκό. Δεν ξέρω αν θα ήταν θεμιτό για εσάς. Εγώ δεν ξεκίνησα με αυτές τις προϋποθέσεις. Εγώ ξεκίνησα να υπάρχει μια συνεργασία παραγόντων που θέλουμε το καλό του Παναθηναϊκού και με κάποια συμφωνία ότι οι μέτοχοι δεν θα επεμβαίνουν στα διοικητικά και πως θα έχουμε έναν πρόεδρο ο οποίος θα αποφασίζει.

Είχα δε τον ρομαντισμό στην αρχή της πολυμετοχικότητας να κάνω και μία δήλωση στους δημοσιογράφους και να πω: «Εμένα τώρα ξεχάστε με, μετά από έναν χρόνο…».

Τις αποδέχομαι (τις κατηγορίες για παρεμβάσεις) και δηλώνω ένοχος. Απλώς, δεν υπήρχε η δυνατότητα να κάνω κάτι το διαφορετικό. Σας θυμίζω ότι η πρώτη μου παρέμβαση ήταν όταν με το που ξεκίνησε το πρωτάθλημα άρχισαν το Derby, η Πράσινη και άλλοι και έλεγαν για τον ΤενΚάτε, είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα παραμονές του αγώνα με τον Πανιώνιο –με απόλυτη αμφισβήτηση του προπονητή και τους παίκτες εκνευρισμένους με τον προπονητή- πηγαίναμε στη Νέα Σμύρνη. Και ο πρόεδρος έλειπε στην Αμερική.

Θεώρησα –όπως κάνω πάντοτε όταν θέλω να βοηθήσω κάτι να πετύχει- πως ήμουν υποχρεωμένος να κάνω μια παρέμβαση να στηρίξω τον προπονητή. Διαφορετικά πηγαίναμε για διάλυση.

Λοιπόν, μετά από αυτό οι παρεμβάσεις μου ήταν τρεις ανακοινώσεις και τρεις δημόσιες εμφανίσεις. Όλες αυτές είχαν μια σκοπιμότητα να κρατηθούμε μέσα στο σχεδιασμό μας. Γιατί οι άλλοι μέτοχοι ναι μεν δεν μιλάνε, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι που εκφράζονται απόψεις. Και αυτές δεν ήταν συμπολιτευτικές.

- υπάρχει μία συμφωνία –όταν συστήθηκε το σχήμα- για το τι χρήματα θα μπουν το ερχόμενο καλοκαίρι;

«συμφωνία με την έννοια συγκεκριμένων αριθμών δεν υπήρχε. Τουλάχιστον υπήρχε μια κατανόηση από εμένα. Μπορεί κάποιος να πει ότι είχα καταλάβει λάθος. Θεώρησα πως όταν βάζαμε 65 εκατ. στον Παναθηναϊκό, στα οποία προστέθηκαν άλλα 25 εκατ. από το Τσάμπιονς Λιγκ, δηλαδή, συνολικά 90 εκατ., αυτά δεν θα βάζαμε για να πληρώνουμε παχυλούς μισθούς στην ΠΑΕ, ούτε για άλλους λόγους.

Αυτά τα βάλαμε για να ενισχύσουμε το ποδοσφαιρικό τμήμα και να πετύχουμε τους στόχους μας. Από αυτά τα 90 εκατ. έχουν φύγει μέχρι στιγμής 25 εκατ. Θέλετε να πούμε ότι κάποια από αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά. Ωραία! Πετάξαμε και δέκα. Από τα 25 μέχρι τα 90, είναι 65. Λοιπόν, δεν πρέπει να βάλουμε λεφτά στην ομάδα; Ή όλη αυτή η φιλολογία για το τι έφταιξε και δεν πήγαν καλά οι μεταγραφές το καλοκαίρι –και αυτό με τρελαίνει- που λέγεται και ξαναλέγεται.
Δεν υπάρχουν πολλές φωνές σαν τη δική μου να πουν ότι «ξέρουμε τι έφταιξε. Ξέρουμε. Ήμουν μπροστά». Όταν παραδόθηκε από τον κ. Βαρδινογιάννη στον κ. Πατέρα η ευθύνη της διοίκησης της ομάδας, ο κ. Πατέρας είχε τρεις εβδομάδες μπροστά του μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας. Και -βεβαίως- έγιναν βιαστικές κινήσεις, βεβαίως για κάποιους παίκτες δόθηκαν παραπάνω λεφτά από ό,τι έπρεπε. Κάποιοι βγήκαν, κάποιοι δεν βγήκαν. Διότι ο Παναθηναϊκός έκανε τότε ό,τι κάνει η πλειοψηφία των ομάδων.

Αυτό που είναι τραγικό, είναι πως δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Δηλαδή, δεν έπρεπε τώρα από τον Απρίλιο να είχαμε προχωρήσει να υλοποιήσουμε το σχέδιο της επόμενης περιόδου; Πότε περιμένουμε; Περιμένουμε να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις 5 Ιουνίου, 7 Ιουνίου; Και μετά, στις 25 Ιουνίου ξεκινάει η προετοιμασία; Και εγώ τι πρέπει να κάνω;».

- το εάν το προηγούμενο καλοκαίρι αποκτήθηκαν παίκτες με δική του υπόδειξη: (πχ. από τον ΠΑΟΚ)

«Αυτά είναι αστεία πράγματα. Ακόμη και τη μεταγραφή του Κλέιτον μου τη χρεώνουν επειδή γνώριζα τον Πηλαδάκη και τον πήρα ένα τηλέφωνο και του λέω: «Ρε, Κώστα, περίμενε λίγο. Μη τον δώσεις, πριν πάρεις και μια προσφορά από τον Παναθηναϊκό. Ούτε σχέση με τον ΠΑΟΚ. Η περιβόητη χορηγία ήταν εντελώς άσχετη. Έγινε από μία εταιρεία του ομίλου μου. Η διαδικασία της είχε ξεκινήσει πριν από τις μεταγραφικές περιόδους. Πολύ πριν την ανάμειξή μου στον Παναθηναϊκό.
Όλα αυτά, κατά τη δική μου εκτίμηση, δεν είναι τυχαία. Είναι μια προσπάθεια που γίνεται να παρουσιαστώ με ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είμαι. Δεν δέχονται ότι εγώ είχα μια συναισθηματική παρόρμηση για να βοηθήσω την ομάδα στην οποία έχω οικογενειακή παράδοση και μεγάλη αγάπη. Προσπαθούν να βρουν: «κάτι είναι. Θέλει προβολή». Και αυτό το λένε άνθρωποι που δεν παρακολουθούν τα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας».

Θα το πω όσο πιο καθαρά μπορώ. Θέλω να είμαι μέρος μιας ομάδας που θα κερδίζει. Για αυτό τον λόγο έχω επενδύσει και χρήματα, και έχω επενδύσει –δυστυχώς- και χρόνο σε αυτή την προσπάθεια. Εφόσον δεν πειστώ ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να πάει τον Παναθηναϊκό –όχι να πάρουμε το πρωτάθλημα, αυτό μπορεί να συμβεί και με την ομάδα που έχουμε- αλλά πως πάει να χτιστεί μία ομάδα αντίστοιχη του ονόματος και των οραμάτων μας.

Θα πειστώ από τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Ποιος είναι ο πρόεδρος. Ποιος είναι ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής και –κυρίως- ποια είναι τα χρήματα και οι μεταγραφές που θα γίνουν. Θα κριθούν στο επόμενο ΔΣ που δεν συμμετέχω. Ούτε σε σύσκεψη μετόχων. Γιατί αυτά τα περί «καφέ» του κ.Πατέρα εγώ τα απορρίπτω. Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να πιω καφέ. Έχω πει τις θέσεις μου. Ούτε είμαι διατεθειμένος να κάνω κάποια συνάντηση, ούτε να κάνω κάποια διαπραγμάτευση.
Καταλαβαίνω με την πρώτη. Ήρθαν ο κ. Τεν Κάτε και ο κ.Αντωνίου και μας τα είπαν. Δεν έχω καμία διάθεση να μας τα ξαναπούν. Τα έχω καταλάβει. Θεωρώ ότι ξέρουμε επακριβώς τι έχει γίνει φέτος στον Παναθηναϊκό.

- παλιότερες δηλώσεις του Παύλου Γιαννακόπουλου, πως δεν υπάρχει κανένα μέτωπο με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και κανένα εναντίον κανενός:

«Αυτά τα «ποιος είπε σε ποιον» εμένα με ενοχλούν. Αυτά με ενοχλούν γιατί θεωρώ ότι με υποβαθμίζουν σαν άνθρωπο μόνο και μόνο που είμαι μπλεγμένος σε τέτοιες καταστάσεις τέτοιου είδους. Εγώ έχω μιλήσει με απόψεις, έχω πει από τον Απρίλιο ότι πρέπει να γίνουν τέσσερα πράγματα από τον Παναθηναϊκό. Κάποιος μέτοχος αντί να κάθεται και να λέει αυτά που λέει, να πει «εγώ συμφωνώ με τις απόψεις του κ. Βγενόπουλου» ή «εγώ διαφωνώ».

Τώρα ας μου πει κάποιος ποια είναι η λογική να μην πάρουμε αποφάσεις τον Απρίλιο αλλά αρχές Ιουνίου, όταν 25 Ιουνίου φτιάχνεται η ομάδα. Τώρα, είναι πιο έμπειροι παράγοντες. Και πιθανόν έτσι να γίνεται η δουλειά στο χώρο. Ε, γι’ αυτό σας λέω ,εγώ δεν μπορώ να δουλέψω έτσι. Εγώ έχω μάθει να δουλεύω με έναν άλλον τρόπο. Ξέρω ότι ο προϋπολογισμός φτιάχνεται τρεις μήνες προτού κλείσει η χρήση. Ξέρω πως όταν θέλεις να κάνεις κάτι, βάζεις λεφτά. Γιατί … “when you pay peanuts , you buy monkeys" (όταν πληρώνεις με φυστίκια, αγοράζεις μαϊμούδες).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x