Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου και μέλους του ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ έκανε γνωστή ο Νίκος Κούλης. Ο άνθρωπος που ήταν από τους πρωτεργάτες της ομάδας που ανέλαβαν την «Ένωση» προ πενταετίας, εξήγησε μέσω της «SportDay» τους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, κάνοντας λόγο για προσπάθειες να συκοφαντηθεί η ομάδα του Ντέμη Νικολαΐδη και το έργο της στην ΑΕΚ.

«Στα πέντε χρόνια βοήθησα, πιστεύω, την ομάδα που αγαπώ. Τώρα είναι καιρός να αφήσω άλλους να ασχοληθούν. Μια και είμαι, όμως, ο τελευταίος από τους πρωτεργάτες της ομάδας Ντέμη, πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να δώσω ένα δικό μου απολογισμό για την προσφορά και τα λάθη μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Ειδικά, μια και τελευταία υπάρχει μια μεγάλη εκστρατεία συκοφάντησης της προσπάθειας, κυρίως από μερικούς ΑΕΚτσήδες που το 2004 εφηύραν διάφορες δικαιολογίες για να μη σταθούν δίπλα στην ΑΕΚ, όταν αυτή πάλευε κυριολεκτικά για την ύπαρξή της», ανέφερε.

Παράλληλα σημείωσε ότι: α) η ομάδα Ντέμη κατάλαβε ότι ένας νόμος 12 ετών τότε, το άρθρο 44, μπορούσε να γίνει το κλειδί για την εξυγίανση της ΑΕΚ… Από οικονομικά νεκρή η ΑΕΚ έγινε μια υπερχρεωμένη ακόμα, αλλά ζωντανή εταιρεία.

β) Αγωνιστικά, η ομάδα τερμάτισε μια φορά τρίτη, δύο φορές δεύτερη και, πέρυσι, κέρδισε όλες τις διακρίσεις (περισσότερες νίκες, καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα, πρώτος σκόρερ, πρωτιά στις ασίστ) εκτός από το επίσημο πρωτάθλημα. Ενώ όλοι μας, βέβαια, ζητούμε πάντα την πρωτιά, αυτή δεν ήταν τόσο άσχημη απόδοση, ειδικά όταν οι δύο βασικοί αντίπαλοί μας είχαν πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και, τουλάχιστον ο ένας, ένα πολύ πιο φιλικό κατεστημένο. γ) Η ΑΕΚ οργανώθηκε για πρώτη φορά επαγγελματικά.

δ )Προσέφερε μια νέα προοπτική, διαφορετική από το παλιό, λαϊκίστικο πρότυπο του πατερούλη που κολακεύει τους οπαδούς και βρίζει τους αντιπάλους. Οι βασικές αξίες: ασυμβίβαστοι ενάντια στη βία, εμμονή σε ένα μοντέρνο, ασφαλές γήπεδο που σέβεται τους φιλάθλους, και οικονομική διαφάνεια, έδωσαν μια νέα πρόταση στο «διψασμένο» για αλλαγή κοινό.

ε) Το πιο μεγάλο, όμως, κατόρθωμα της διοίκησης Νικολαΐδη ήταν ότι έδειξε την πραγματική δυναμική του κόσμου της ΑΕΚ. Η απαξιωμένη ομάδα των 2.000 οπαδών στον Ακράτητο έγινε η ομάδα που πουλούσε 30.000 εισιτήρια κατά μέσο όρο , παίζοντας στο μεγαλύτερο γήπεδο της Ελλάδας. Η ομάδα που είχε την ενεργή συμπαράσταση 16.000 έως 25.000 κατόχων εισιτηρίων διαρκείας.

Τα λάθη

Ο Νίκος Κούλης αναγνώρισε πως έγιναν λάθη. «Λάθη έγιναν πολλά και μερικά από αυτά σοβαρά. Ο πόλεμος κατά της βίας συνοδεύτηκε από μια έλλειψη κατανόησης της ψυχοσύνθεσης των οργανωμένων οπαδών. Παραδόξως, ο άνθρωπος που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι από την εξέδρα δεν κατάλαβε ότι για κάθε βίαιο πρεζάκια ή νεοφασίστα υπάρχουν πενήντα άνθρωποι που βρίσκουν νόημα και αξιοπρέπεια με τη συμμετοχή τους στους οργανωμένους. Το γήπεδο ήταν το δεύτερο λάθος μας. Οχι η ειλικρινής θέση πως γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν γινόταν, αλλά η έλλειψη ενημέρωσης, συζήτησης με τον κόσμο, που είχε (όπως και εμείς) μεγαλώσει με τον «Ναό» και πόναγε στο άκουσμα ότι οι παιδικές αναμνήσεις μας θα έμεναν για πάντα αναμνήσεις. Λάθος μας ήταν και η εμμονή μας με το πρωτάθλημα. Το μυαλό μας έλεγε ότι οι περίφημες «εφήμερες χαρές» πρέπει να υποταχθούν σε αυτά που θα αφήσουν προίκα στην ΑΕΚ: προπονητήριο, γήπεδο, νέοι παίκτες. Η καρδιά, όμως, ήθελε τη διάκριση κι αυτό οδήγησε στο τέταρτο και χειρότερο λάθος: την ανοχή στις ζημίες. Δυστυχώς, η ανοχή όλης της διοίκησης σε έξοδα μεγαλύτερα από τις δυνατότητες της ΑΕΚ έφεραν την απογοήτευση των μετόχων χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική καλυτέρευση της ομάδας. Αν μη τι άλλο, μας απομάκρυνε από την έμφαση σε νέους, ταλαντούχους παίκτες, που θα πονούσαν τη φανέλα και θα δένονταν με τον κόσμο».

Όσο για το μέλλον; «Δεν πιστεύω σε Μεσσίες. Μεσσίας είναι ο κόσμος που αγαπά κάτι και είναι διατεθειμένος να εργαστεί και να παλέψει γι' αυτό. Η οικονομική πραγματικότητα είναι τέτοια που, αν κανείς ήθελε να ανταγωνιστεί στα ίσα τους δύο αντιπάλους μας, θα έπρεπε να χάνει 20-30 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Προσοχή: όχι να επενδύσει, αλλά να χάσει. Η ΑΕΚ, ωστόσο, μπορεί να παλέψει και να νικήσει τους «αιώνιους» αν παλέψει έξυπνα. Το σχέδιο Ντέμη ή Κιντή, που προβλέπει έμφαση σε νέους παίκτες και έξυπνη διαχείριση των χρημάτων, είναι όσο σωστό ήταν και το 2004. Τα λάθη που κάνουν οι αντίπαλοί μας στις μεταγραφές και η διαχείρισή τους είναι τέτοια, που μια έξυπνη ΑΕΚ μπορεί να τους ξεπεράσει με το μισό μπάτζετ, ειδικά τώρα που τελείωσε η θλιβερή εποχή Γκαγκάτση και ένας νέος άνθρωπος στην ΕΠΟ προσπαθεί να διασφαλίσει ένα εντιμότερο πρωτάθλημα.

Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει ο κόσμος της ΑΕΚ, απογοητευμένος από τα λάθη των διοικούντων και τις αδικίες, να το δεχθεί. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο κόσμος συμμετάσχει μαζικά ως ιδιοκτήτης. Το τι ποσό θα συγκεντρωθεί είναι λιγότερο σημαντικό. Ο Νίκος Νοτιάς, στον οποίο κάθε ΑΕΚτσής πρέπει να έχει ευγνωμοσύνη διότι πάντα δήλωνε παρών σε κάθε ανάγκη, όπως και άλλα μέλη της ομάδας Νικολαΐδη, θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν σημαντικά. Ο κόσμος, ωστόσο, πρέπει να έχει ουσιαστική συμμετοχή στις αποφάσεις, γνώση των στοιχείων «από μέσα» και έλεγχο των διοικούντων. Η ΑΕΚ ήταν πάντα στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Παραδοσιακά, δεν είχαμε χρήματα, επιρροή, διασυνδέσεις. Είχαμε, όμως, μυαλό και άλλη νοοτροπία. Με αυτά κάναμε ό,τι κάναμε τα τελευταία 85 χρόνια. Με αυτά τα όπλα, εξυπνάδα, συσπείρωση, συμμετοχή, μπορούμε να δείξουμε πάλι τον δρόμο. Στο κάτω κάτω της γραφής, ένας Ενωσίτης έφτιαξε τη «Λέσχη των Φίλων του Αρη» και εφήρμοσε το πρώτο μοντέλο λαϊκής συμμετοχής. Ας το κάνουμε και εμείς
».

*Ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Κούλη δημοσιεύεται στη «SportDay» της Τρίτης.

TAGS: A.E.K.