Παλαιότερες

Η πρώτη ΚΕΔ της ΕΠΟ μετά το 1997

SportDay

Ο ΠΑΟ πήρε τον Λέτο, τον Κατσουράνη και τον Σισέ, ο Ολυμπιακός θέλει τον Κάλστρομ, η ΑΕΚ περιμένει τον Γιάνναρο τον Κομπότη να της δώσει τον Λεονάρντο, ο Πανιώνιος έφερε κοτζάμ Μπάλαμπαν, αλλά δεν το κατάλαβε κανένας γιατί δεν βγήκαν εφημερίδες, ο ΠΑΟΚ πάει σήμερα για τον Βιτόλο, ο Κόντης θα κλείσει το αεροδρόμιο για την άλλη εβδομάδα, αλλά εγώ οφείλω να σας γράψω για την ΚΕΔ. Γιατί το καλοκαίρι φαντασιώνεστε με τις μεταγραφές, αλλά όλο τον χειμώνα τον βγάζετε μιλώντας για τη διαιτησία. Δική σας η ραστώνη, δικός μου ο άχαρος ρόλος να σας τα κάνω πενηνταράκια...

Δεν υπήρξε καμία έκπληξη στους ορισμούς των αρχιδιαιτητών. Ο Σάββας Θεοδωρίδης, μου λένε, σε μια επίδειξη τεράστιας σιγουριάς έφυγε πριν τελειώσει το συμβούλιο της ΕΠΟ! Τα σημειώνω αυτά για να τα κοπανάω χειμωνιάτικα σε όλους όσοι θα αρχίσουν να γκρινιάζουν για τους ορισμούς: όταν ήταν η ώρα της κρίσης δεν ακούστηκε κιχ!

«Τέρορ»

Τυπικά με τη Σούπερ Λίγκα θα ασχοληθεί μόνο ο Βασίλης Τεροβίτσας: αυτός θα αναλάβει το έργο της τοποθέτησης των διαιτητών, ενώ ο Σπύρος Παπαδάκος θα ασχοληθεί με τη Β' και τη Γ' Εθνική και ο Κώστας Φινοκαλιώτης με τη Δ'. Στην πραγματικότητα όμως (κι όπως και η ίδια η ιστορία του οργάνου αποδεικνύει) όλοι ασχολούνται λίγο πολύ με όλα: ακόμα κι ο Βασάρας με τον Γιαννόπουλο από τη στιγμή που θα βρίσκονται σε ένα γραφείο με τους υπόλοιπους ένα λόγο θα τον έχουν. Χωρίς αμφιβολία.

Παρασκήνια

Παραβλέπω τα τυπικά και τα όποια παρασκήνια και πάω κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης: Θα αλλάξει κάτι; Η απλοϊκότερη των απαντήσεων είναι ότι από τη στιγμή που οι διαιτητές που έχουμε είναι πάνω κάτω οι ίδιοι δύσκολα τα πράγματα θα αλλάξουν –αλλά αυτές τις τοποθετήσεις δεν τις ασπάζομαι. Το 1996-97 π.χ. οι διαιτητές που διηύθυναν τα ματς ήταν οι ίδιοι που σφύριζαν κι ένα χρόνο πριν: ανέβηκε στην Αλεξανδρούπολη ο Θωμάς με κάτι βαλίτσες κι άλλαξαν τα πράγματα άρδην!

Σχέδιο

Για να καθησυχάσω τους ανησυχούντες δεν υπάρχει κανένα αρχιτεκτονικό σχέδιο δημιουργίας νέας παράγκας: όποιοι ανέλαβαν μάλλον έχουν ως αποστολή να γκρεμίσουν τα συστήματα και τα συστηματάκια παρά να φτιάξουν δικά τους. Το κριτήριο της επιλογής δεν είναι δα και δύσκολο να το καταλάβει κανείς: οι τρεις επιλέχθηκαν για να μη διαιωνίσουν μια κατάσταση που από το 2004 κι έπειτα ρίζωσε ποτισμένη με τον αγιασμό που ήρθε με το Κύπελλο που κατακτήθηκε στην Πορτογαλία.

Ο Τεροβίτσας έφυγε αδίκως από τους πίνακες πριν από δύο χρόνια χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί η εντιμότητά του. Ο Φινοκαλιώτης δεν έγινε διεθνής τον καιρό που ο μεγάλος ήθελε να ελέγχει προσωπικά τους ορισμούς πριν ανακοινωθούν στον Τύπο. Ο Παπαδάκος με το προηγούμενο καθεστώς δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις: καλύτερα τα είχε με τον Θωμά παρά με τους επιγόνους.

Επειδή προφανώς το πρόβλημα δεν είναι πια ο Θωμάς, ο σκοπός ήταν να βρεθούν άνθρωποι που δεν χρωστάνε καριέρες και γαλόνια σε κανέναν. Είναι έτσι; Ετσι μοιάζει, αλλά την απάντηση θα μας τη δώσει το ίδιο το πρωτάθλημα. Αν οι πρώην νταραβεριτζήδες μετά την κουτάλα (που λέει κι ένας φίλος) έχουν χάσει και τις προσβάσεις, το πράγμα θα φανεί ήδη από τους πίνακες που θα ανακοινωθούν. Οι «σημαδεμένοι» καιρό τώρα είναι γνωστοί. Αν τους δείτε να αραιώνουν από τους πίνακες θα μπορούμε να μιλάμε για αρχή μιας νέας εποχής.

«Ψυχώ»

Κανείς στη διαιτησία δεν προκύπτει από παρθενογένεση. Ο Τεροβίτσας π.χ. είναι παιδί του Βασίλη Νικάκη, που έχει στον χώρο και συμπάθειες και αντιπάθειες. Ο «Φίνος» ήταν πάντα καλός φίλος του επάρατου και κυνηγημένου «Ψυχώ». Ο Παπαδάκος προσπαθούσε να τα 'χει πάντα καλά με όλους (στον χώρο της διαιτησίας λένε ότι το «Παπαδάκος» δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα), όμως τα τελευταία κατορθώματά του «χτίσανε» τον «μύθο» της παράγκας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για όλους μπορεί να βρεις πράγματα για να συζητάς, αλλά το θέμα δεν είναι το τι έκαναν, αλλά το τι θα κάνουν.

Αυτόνομη

Η ΚΕΔ δεν είναι ούτε του Ολυμπιακού ούτε του ΠΑΟ ούτε του Πιλάβιου: είναι της ΕΠΟ. Οι τρεις έχουν τη δυνατότητα να ξαναδώσουν στη διαιτησία το δικαίωμα να είναι αυτόνομη κι όχι ελεγχόμενη από παράγοντες, όπως συνέβη ειδικά μετά το '97. Οι τρεις θα (ξανα)έχουν την ευθύνη των πινάκων, θα διαλέξουν τους παρατηρητές (τους), μπορούν να τιμωρούν ή ακόμα και να συγχωρούν. Στην πραγματικότητα έχουν μόνο μια αποστολή: να πείσουν όσους θα επιλέξουν ότι ο καιρός των αφεντικών, των εγγυητών και των κατάπτυστων τελείωσε.

Δεν υπάρχουν ούτε ανοικτοί λογαριασμοί, ούτε τεφτέρια με προηγούμενες εκδουλεύσεις, ούτε φίλοι που μας αγαπάνε και εχθροί που θέλουν το κακό μας. Υπάρχει μόνο η ανάγκη για ένα πρωτάθλημα καθαρότερο, με διαιτητές που κάνουν ανθρώπινα λάθη, αλλά χωρίς βοηθούς που δήλωναν κώλυμα για να πάνε σε ένα γάμο κι εξαφανίζονταν μυστηριωδώς πριν από το ντέρμπι, χωρίς διαρρήξεις (τάχα μου) γραφείων για να γίνουν γνωστοί οι ορισμοί πριν ανακοινωθούν, χωρίς κουμπάρους που καλά είναι να τους προσέχουμε γιατί είναι σπουδαία παιδιά, χωρίς 89 διαιτητές στη Β' και 120 στη Γ' για να ικανοποιηθούν οι ημέτεροι. Κυρίως υπάρχει ανάγκη για ένα πρωτάθλημα χωρίς καθοδήγηση: θυμόσαστε εκείνο που έγινε στη λογική του «όλοι αδικούνται και όλοι ευνοούνται»; Δεν το θέλει κανείς.

Αρκετά

Στα τελευταία πρωταθλήματα οι παράγοντες καπέλωσαν τους διαιτητές. Σκληροί άνθρωποι όπως ο Γερμανάκος ή σοβαροί και άτεγκτοι όπως ο Ψυχομάνης κονιορτοποιήθηκαν υπερασπιζόμενοι τις υψηλές αμοιβές τους σε ένα παραγοντικό σύστημα στο οποίο οι μεν κανόνιζαν τους ορισμούς και οι δε απειλούσαν με τιμωρίες όποιον έκανε το πιο ανθρώπινο από τα λάθη. Αρκετά με τα παραγοντικά συστήματα: η νέα ΚΕΔ πρέπει να υπηρετήσει την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, δηλαδή τη διαιτησία. Tίποτε άλλο.

Σισέ πολυμετοχικός

Oταν πρωτοείδα γραμμένο το όνομα του Σισέ στη «SportDay» σκέφτηκα ότι κάποια στιγμή θα 'ρθει κόσμος εδώ να μας βάλει φωτιά: τόσο απίθανο μου φάνηκε ο ΠΑΟ να κάνει μια τέτοιου τύπου μεταγραφή! Είναι εύκολο να πεις ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα: το δύσκολο είναι σε ένα καλοκαίρι, στο οποίο τα καλά λόγια δημιουργούν πληθωρισμό κομπλιμέντων, να το τεκμηριώσεις. Πιθανότατα ο ευκολότερος τρόπος είναι τα νούμερα που τα λένε σχεδόν όλα.

Ο Τζιμπρίλ Σισέ είναι μόλις 28 χρόνων –δεν είναι δηλαδή ένας βετεράνος που έρχεται για τα τελευταία του ένσημα. Εχει πετύχει 40 γκολ σε 128 αγώνες με την Οσέρ και 24 σε 58 αγώνες με τη Μαρσέιγ –όλα στο γαλλικό πρωτάθλημα. Εχει κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λίβερπουλ, της οποίας υπήρξε μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές το καλοκαίρι του 2004. Πέρυσι έβαλε μια ντουζίνα γκολ με τη φανέλα της Σάντερλαντ και την κράτησε στην κατηγορία: δικό του και το γκολ που έκρινε την παραμονή της ομάδας στο ματς με τη Χαλ, πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος του μαραθώνιου. Κάποιοι θα μιλήσουν για τραυματισμούς και πράγματι υπήρξαν στην καριέρα του δύο τρομακτικοί.

Ομως αυτό που εγώ βλέπω είναι μόνο γεμάτες χρονιές: 33 συμμετοχές σε ματς πρωταθλήματος το 2005/06 με τη Λίβερπουλ, 21 με τη Μαρσέιγ το 2006/07, όλες μετά τον Νοέμβρη όταν οι «κόκκινοι» τον έδωσαν δανεικό, 31 την επόμενη χρονιά πάλι στη Μασσαλία και 36 πέρυσι με τη Σάντερλαντ! Συγγνώμη, αλλά αν έχει προβλήματα στα πόδια και παίζει τόσο πολύ είναι ο Σούπερμαν.

Πιστεύω ότι ο Σισέ είναι η πρώτη μεταγραφή του ΠΑΟ της πολυμετοχικότητας: όταν στην ομάδα εμφανίστηκαν ο Βγενόπουλος, ο Γιαννακόπουλος κι ο Πατέρας, ο κόσμος τέτοιους παίκτες περίμενε να δει, δηλαδή ποδοσφαιριστές που δεν έρχονται στην Ελλάδα! Ο ΠΑΟ απέκτησε έναν παίκτη που δεν χρειάζεται γύρω του να χτίσει τίποτα: αρκεί η δική του προσθήκη για να κάνει την επίθεση (κάθε επίθεση) λειτουργική. Βέβαια αν βρισκόταν και κάποιος να του περνάει μια κάθετη πάσα της προκοπής όλα θα ήταν ακόμα καλύτερα...

Dear all...

Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο Κώστας Πηλαδάκης είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από την προεδρία της Λίγκας. Οι διεργασίες μάλιστα για τη διαδοχή του έχουν ξεκινήσει μέρες τώρα και θα είναι τρομακτική έκπληξη να μην είναι ο επόμενος πρόεδρος ο Νίκος Θανόπουλος: με την εγκατάστασή του στην προεδρία θα συμφωνήσουν πάνω από 10 ομάδες! Ο ΠΑΟ, η ΑΕΚ, ο Αρης, ο Ηρακλής, η Ξάνθη, ο Αστέρας Τρίπολης, ο ΠΑΣ, η ΑΕΛ, ο Ολυμπιακός δεν έχουν αντίρρηση και με το μπλοκ θα συνταχθούν όπως όλα δείχνουν και ο Πανιώνιος, η Καβάλα και ο Ατρόμητος.

(Γιάνναρε, εγώ στα λέω: βλέπεις τι γίνεται! Κόψε τα γεύματα και πήδα από το κάρο όσο προλαβαίνεις. Δεν πιστεύω να πλήρωσες κάνα λογαριασμό;).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x