Γιώργος Χελάκης

Αν του φανεί εκβιασμός, τότε δεν θα υποκύψει

SportDay

O Σωκράτης Κόκκαλης είναι ένας ειλικρινής πρόεδρος ΠΑΕ. Στην επιστολή που έστειλε σε όσους θεωρούσε πιθανούς συμμέτοχους στην αύξηση του κεφαλαίου της ΠΑΕ ενημέρωνε αναλυτικά για το χρέος. Ετσι δεν ξαφνιάστηκε σήμερα το πρωί όταν διαπίστωσε ότι η «SportDay» ήξερε τις λεπτομέρειες χαρτί και καλαμάρι. Οι μόνοι που ξαφνιάστηκαν ήταν ορισμένοι αψίκοροι οπαδοί του Θρύλου που είδαν πίσω από το δημοσίευμα εχθρούς, συνωμότες και δημοσιογράφους που θέλουν το κακό της αγαπημένης τους ομάδας.

Ορισμένοι από αυτούς, αντί να αναρωτηθούν γιατί η ΠΑΕ δεν διαψεύδει το ρεπορτάζ του Μιχάλη, έφτασαν στο σημείο να ανακαλύπτουν ξένους δακτύλους που θέλουν καλά και σώνει να παραδώσουν την ομάδα τους στα χέρια ανθρώπων που απεργάζονται την καταστροφή της. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα διαπιστώσει φυλλομετρώντας τις σελίδες της «SportDay» ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός άφησε ασχολίαστο το ρεπορτάζ για το χρέος των 63.000.000 ευρώ. Το δίκιο της βουνό. Τι ωφελεί να διαψεύσεις ένα πραγματικό γεγονός τη στιγμή που το παραδέχεσαι σε επιστολή που φέρει την υπογραφή σου. Από τη δημοσίευση του χρέους δεν αλλάζει τίποτα σχετικά με τις προθέσεις των παραληπτών της επιστολής.

Απλώς, τσαλακώνονται κάπως η δημόσια εικόνα του Ολυμπιακού και το προφίλ του ιδιοκτήτη του. Εκείνο που μάθαμε είναι ότι ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης, αντί να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, έπαιρνε δάνεια από τις τράπεζες. Δικαίωμά του. Αν τα συγκρίνουμε με τα θαλασσοδάνεια που παίρνει κάθε τόσο η Ρεάλ για να πραγματοποιεί αστραφτερές μεταγραφές τότε πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό. Το ανησυχητικό είναι ότι, για να πάρει τα τελευταία δάνεια, η ΠΑΕ υποθήκευσε, δηλαδή προεισέπραξε, τις απαιτήσεις της από το συμβόλαιο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης χρονιάς.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός, με δεδομένη την «τρύπα» που ήδη έχει στο ταμείο του, δεν είναι δυνατόν να τσουλήσει οικονομικά ούτε αυτή τη χρονιά. Φαίνεται επίσης καθαρά ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι τράπεζες δεν έχουν πια διάθεση να δανείζουν κι άλλο μία, έτσι κι αλλιώς, υπερχρεωμένη ΠΑΕ. Σημαίνουν όλα αυτά ότι «σώθηκε το λάδι στο καντήλι του Σωκράτη Κόκκαλη»; Οχι ασφαλώς. Κεφάλαια για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ολυμπιακού μπορούν να αντληθούν από πολλούς μικρομετόχους αλλά και από προσωπικούς πόρους του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ. Το μέγα ερώτημα που προκύπτει είναι αν -έστω σε βάθος χρόνου- ο Κόκκαλης φέρεται διατεθειμένος να πουλήσει την ΠΑΕ και να αποχωριστεί το Καραϊσκάκη. Γιατί αυτό ακριβώς του ζητεί ο κ. Μαρινάκης.

Μάλιστα σε έναν άνθρωπο ισχυρού εγωισμού όπως ο Κόκκαλης εύκολα μπορεί να εκληφθεί η απαίτηση του νεαρού εφοπλιστή περίπου ως εκβιασμός. Μην ξεχνάμε ότι άλλη είναι η εκτίμηση της εταιρείας που αξιολόγησε την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ κι άλλα δίνει ο κ. Μαρινάκης. Δίνει τριάντα εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και ζητεί δέσμευση για να πάρει το μαγαζί το πολύ σε τρία χρόνια.

Αν σαράντα εκατομμύρια είναι αυτά που λείπουν αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρόποι να τα συγκεντρώσει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού χωρίς να δώσει γη και ύδωρ. Ακόμα κι αν χρειαστεί να τα βάλει από την τσέπη του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x