Γιώργος Χελάκης

Οι ψαράδες έστειλαν μήνυμα στους «αιώνιους»

SportDay

Εχουμε την τυπική υποχρέωση να παραδεχτούμε πως ούτε η Σλόβαν ούτε η Σπάρτα μπορούν να συγκριθούν με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα. Την ίδια υποχρέωση είχαμε και απέναντι στους ψαράδες του Ρέικιαβικ, που όμως έκλεισαν το σπίτι της Λάρισας. Οι συμπαθέστατοι αλιείς είχαν απλά μεγαλύτερα κουράγια, δηλαδή καλύτερα τρεξίματα από τους απροετοίμαστους Θεσσαλούς. Ηταν τέτοια η διαφορά φυσικής κατάστασης και συνοχής, που υπερκάλυπτε την τεχνική ανωτερότητα των παικτών της ελληνικής ομάδας.

Ο,τι λοιπόν συνέβη με τη Λάρισα μπορεί να συμβεί με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Οι πρώην Τσεχοσλοβάκοι έχουν ρυθμό ως ομάδα επειδή έχουν αρκετά παιχνίδια στα πόδια τους. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο χαρακτηρίζεται δικαιολογημένη η ανησυχία σχετικά με την έκβαση των αναμετρήσεων. Το πρόβλημα του ρυθμού είναι θέμα αγώνων, το πρόβλημα της συνοχής επίσης. Εδώ αρχίζουν οι ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στις δύο ελληνικές ομάδες. Ο μεν Παναθηναϊκός μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα συνοχής, κατεβάζοντας στο γήπεδο την περσινή ομάδα.

Ο Ολυμπιακός, ύστερα από το ξεχαρβάλωμα με τις αποχωρήσεις και τους τραυματισμούς, και να θέλει δεν μπορεί. Η ομάδα που θα παρατάξει ο Τιμούρ Κετσπάγια θα είναι αγνώριστη, και μάλιστα με παίκτες που πριν από λίγο συστήθηκαν μεταξύ τους. Ετσι, κρίνοντας τα πράγματα, το έργο του απέναντι στη Σλόβαν είναι πιο δύσκολο. Η ενδεκάδα ανάγκης θα οδηγήσει τον Τιμούρ Κετσπάγια στην επιλογή ενός συντηρητικού σχήματος χωρίς ιδιαίτερες επιθετικές φιλοδοξίες με στόχο να αποφύγει τη ζημιά και να επιδιώξει τα απαιτούμενα κέρδη στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη. Μπορεί κάτι τέτοιο να μην περιποιεί τιμή στον Ολυμπιακό, αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια.

Ο Κετσπάγια έχει συνηθίσει τόσα χρόνια στην Ανόρθωση να παίζει συντηρητικά και να κλέβει αποτελέσματα. ΟΙ πολλές ελλείψεις από τραυματισμούς αλλά και τα κενά που δεν καλύφθηκαν ακόμα από τις μεταγραφές τον οδηγούν σε ένα συντηρητικό 4-5-1 που πρακτικά σημαίνει «πίσω να μην το φάμε και μπροστά κάποια στιγμή μπορεί και να το βάλουμε». Στο σημείο αυτό καλό είναι να θυμίσουμε ότι με ανάλογη τακτική ο Τάκης Λεμονής πέτυχε την πιο ενδιαφέρουσα πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Τώρα ο Κετσπάγια, στηριγμένος σε δύο εξαιρετικά αμυντικά χαφ, τον Λεντέσμα και τον Ντουντού, θα στήσει δύο γραμμές άμυνας και θα παίξει αντιτουριστικό ποδόσφαιρο, ξέροντας καλύτερα από τον καθένα ότι εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Αργότερα, με τον Γκαλέτι σε φουλ φόρμα, έναν αριστερό χαφ εξτρέμ της προκοπής και ένα σέντερ φορ που αντί να δημιουργεί θα τελειώνει τις φάσεις θα προσφέρει και θέαμα...

Στον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι απλούστερα. Εκτός από τον Μπιέρσμιρ, που ήρθε καθυστερημένα, η υπόλοιπη ομάδα είναι στη διάθεση του Τεν Κάτε. Δική του επιλογή αν θα στηριχθεί στους παλιούς μπαρουτοκαπνισμένους ή θα ανοίξει από τώρα τον δρόμο στα νέα μεγάλα αστέρια που μετακόμισαν στην Παιανία. Το πιθανότερο είναι ο κόουτς να εμπιστευτεί τους Σισέ και Κατσουράνη αφήνοντας στον πάγκο τον Λέτο. Θα το κάνει αυτό για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Δηλαδή να παίξει με δύο, ίσως και τρία αμυντικά χαφ θέλοντας κι αυτός να αποφύγει μια απροσδόκητη ζημιά.

Σε κάθε περίπτωση ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός κινδυνεύουν περισσότερο από το σχετικά χαμηλό βαθμό της αγωνιστικής τους ετοιμότητας και λιγότερο από τις πραγματικές δυνατότητες της Σλόβαν και της Σπάρτα. Ο,τι ακριβώς συνέβη και με τη Λάρισα. Μόνο που οι «βυσσινί» με την αποτυχία τους έδειξαν ότι δεν έλαβαν το μήνυμα...

Ενα απέραντο σιωπητήριο

Για σταθείτε. Οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων έχουν ξαναβρεθεί στον δρόμο του κ. Παπαγγελόπουλου. Aν θυμάστε, ήταν ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεση παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών προσώπων, μέχρι και του πρωθυπουργού του ίδιου. Θεωρήθηκε πολύ μεγάλο σκάνδαλο και ο κ. Παπαγγελόπουλος αφού το διερεύνησε ενδελεχώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα, έβαλε τελικά την υπόθεση στο αρχείο. Με λίγα λόγια, του ανατέθηκε να βρει ποιος παρακολούθησε τον πρωθυπουργό της χώρας και αυτός έπειτα από έρευνες ενός χρόνου μάς ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε τίποτα και έβαλε την υπόθεση στο αρχείο...

Τώρα λοιπόν που το κύκλωμα των απαγωγέων του εφοπλιστή Παναγόπουλου εξαρθρώθηκε, ο κ. Παπαγγελόπουλος αναλαμβάνει επικεφαλής της ΕΥΠ (πρώην ΚΥΠ). Ξέρετε σε ποια χρονική στιγμή; Τη στιγμή κατά την οποία οι απομαγνητοφωνημένες συνδιαλέξεις του Βλαστού και των συνεργατών του μας αφήνουν να καταλάβουμε ότι στην υπόθεση είναι μπλεγμένα τρία πολιτικά πρόσωπα. Πριν όμως μιλήσουμε γι' αυτό, θα πρέπει να οπλιστούμε όλοι με αρκετή δόση επιπολαιότητας για να πιστέψουμε ότι ένας έγκλειστος για πάνω από 10 χρόνια στις φυλακές οργάνωνε και καθοδηγούσε με τέτοια χειρουργική ακρίβεια τόσο σοβαρές και περίπλοκες εγκληματικές πράξεις.

Με άλλα λόγια, πέφτει κομματάκι βαρύ για να το καταπιούμε ότι ο Βλαστός από μέσα, χωρίς συνεργούς απ' έξω, με τα χέρια του δεμένα, μπορούσε να οργανώσει, να καθοδηγήσει και να φέρει σε πέρας τέτοιες «αποστολές». Την ώρα, λοιπόν, που κάποιοι εργολάβοι και ορισμένα πολιτικά πρόσωπα άρχισαν να μπερδεύονται γλυκά στην υπόθεση, ο κύριος Παυλόπουλος αντικαθιστά αιφνιδιαστικά τον επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοράντη, με τον κ. Παπαγγελόπουλο! Και ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή οι εφημερίδες γέμιζαν σελίδες με τις απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων στην υπόθεση, έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Μόλις δηλαδή το πράγμα έμπαινε στο ψητό και ξέφευγε από τον Σκαφτούρο και τον Τρομπούκη, όταν άρχιζε να αγγίζει επιχειρηματία με εμπλοκή σε μεγάλη εταιρεία δημοσκοπήσεων και νυν υπουργό της κυβέρνησης, ο κ. Παπαγγελόπουλος σήμανε σιωπητήριο.

Γνωστή είναι η ρήση πως η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται τίμια. Μια κυβέρνηση που κλείνει τη Βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα όσων πολιτικών προσώπων από τα κόμματα εξουσίας τα άρπαξαν από τη Siemens μάς δίνει το δικαίωμα να υποθέσουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση επιχειρεί να κλείσει ένα θέμα πριν η κοινή γνώμη πληροφορηθεί λεπτομέρειες για το ποιόν ορισμένων αστέρων του δικομματικού πολιτικού στερεώματος. Ο κύριος Παπαγγελόπουλος, με μακρά και πιστοποιημένη πορεία στις... αρχειοθετήσεις, εγγυάται ότι δεν θα αφήσει να μάθουμε πράγματα που θα μας κάνουν να λυπηθούμε πολύ για τα έργα και τις ημέρες ορισμένων πολιτικών αστέρων. Αλλιώς, πώς να εξηγηθεί ότι έκλεισαν τα στόματα και σταμάτησαν οι διαρροές;

Αλλιώς, πώς να εξηγηθούν οι στενές επαφές του κυρίου Τρομπούκη με το πολιτικό προσωπικό; Το θέμα πάει να κλείσει με τους συνεργούς, τον Βλαστό, μία δικηγόρο και έναν διευθυντή σωφρονιστικού καταστήματος. Ολα τα άλλα (όποια κι αν είναι) θα μείνουν σε σκοτεινά συρτάρια σαν κι αυτό όπου τοποθετήθηκαν οι υποθέσεις της απαγωγής των Πακιστανών και των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο δε κύριος Τρομπούκης μπορεί αύριο μεθαύριο να εξελιχθεί σε ένα νέο Χριστοφοράκο που θα δίνει πληροφορίες με το σταγονόμετρο και θα παζαρεύει την κάθε του κουβέντα με τον κ. Παπαγγελόπουλο και τους πολιτικούς του προϊστάμενους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x