Γιώργος Χελάκης

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει

SportDay

Μόνο όσοι δεν παροικούν στην Ιερουσαλήμ αγνοούν το παρασκήνιο σχετικά με την παραμονή του Χενκ Τεν Κάτε στον Παναθηναϊκό. Η ισχυρή επιμονή του Ανδρέα Βγενόπουλου και του Νίκου Πατέρα παρέτειναν τη θητεία του στον «πράσινο» πάγκο. Ολοι οι άλλοι ήταν από ουδέτεροι έως ζωηρά αντίθετοι στην παραμονή του. Τα δυνατά επιχειρήματα υπέρ του ήταν: α) Αυτή τη φορά θα επιλέξει ο ίδιος τους παίκτες που θα αποκτηθούν. β) Γνωρίζοντας καλά τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του, θα αποφύγει τους πειραματισμούς. Η κοινή λογική οδηγεί απευθείας στην αποδοχή των επιχειρημάτων.

Ωστόσο, ο Τεν Κάτε τα κατάφερε σε ένα μόλις επίσημο ματς να επιβεβαιώσει τον χειρότερο εαυτό του. Εννοείται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το εύκολο θύμα είναι ο προπονητής. Αντίστροφα, μια εκτός έδρας νίκη ύψωσε στα ουράνια τον Τιμούρ Κετσπάγια. Πριν από κάθε άλλη σκέψη υπάρχει μια διαπίστωση που αξίζει να μην ξεπεραστεί: Αυτή η Σπάρτα θα μπορούσε να χάσει το παιχνίδι μέσα στην έδρα της ή τουλάχιστον να μην το πάρει, αρκεί οι παίκτες του Παναθηναϊκού να απέφευγαν τα ατομικά λάθη και ο Σισέ να ευστοχούσε στο πέναλτι. Δεν έγιναν όλα αυτά κι έτσι τώρα συζητάμε για τα λάθη του προπονητή.

Οταν, όμως, χρυσοπληρώνεις κάποιον για να κάθεται στην άκρη του πάγκου, το κάνεις για να σε φυλάει από τις κακοτοπιές αυτού του είδους. Ο κόουτς ανακάτεψε τόσο πολύ την τράπουλα, που η ίδια η ομάδα του έχασε τον λογαριασμό. Για παράδειγμα, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, που θεωρητικά έπαιζε αριστερά στον ρόμβο, συνέκλινε τόσο πολύ προς τα μέσα που ο δεξιός μπακ των Τσέχων έκανε πάρτι έχοντας μπροστά του μόνο τον Σπυρόπουλο. Ο αντίπαλος κόουτς είδε αμέσως την τρύπα και έδωσε εντολή στην ομάδα να παίζει από εκείνη την πλευρά. Ο Τεν Κάτε γιατί δεν πήρε χαμπάρι το πρόβλημα;

Ακόμα πιο σοβαρή είναι η μουρμούρα στα αποδυτήρια σχετικά με τις ασκήσεις τακτικής που (δεν) κάνει ο κόουτς. Στη διάρκεια της προετοιμασίας (το έγραψαν και οι απεσταλμένοι ρεπόρτερ) ήταν ελάχιστες οι φορές που έγιναν ασκήσεις τακτικής. Το μόνο σύστημα που δουλεύτηκε στα φιλικά ήταν το 4-2-3-1. Στο πρώτο επίσημο οι παίκτες πληροφορήθηκαν λίγο πριν από τη σέντρα ότι θα αγωνιστούν με κάποιο άλλο. Οτι σ' αυτό θα είναι ο σέντερ μπακ Μπιέρσμιρ δεξιός μπακ και ο πολυσύνθετος Κατσουράνης στον πάγκο.

Ανάμεσα στα άλλα, το αποτέλεσμα ήταν οι συνεχείς ψηλοκρεμαστές μπαλιές, με τις οποίες κυρίως ο Καραγκούνης σημάδευε ανεπιτυχώς τον Σισέ. Ο κόουτς, που διάλεξε φέτος παίκτες, πήρε τον Μπιέρσμιρ αντί του Μέλμπεργκ και τον έβαλε να παίξει δεξί μπακ. Ο κίνδυνος να «κάψει» τον νεαρό διεθνή είναι πια ορατός. Ο Τεν Κάτε έχει σπείρει αμφιβολίες και στα αποδυτήρια και στο διοικητήριο της Παιανίας. Οι όποιοι υποστηρικτές του χάνουν σιγά σιγά τα επιχειρήματα και την υπομονή τους. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει. Μια πρόκριση με την ψυχή στο στόμα δύσκολα θα αλλάξει την κατάσταση.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x