Γιώργος Χελάκης

Τον πρώτο λόγο οι αδύναμες άμυνες

SportDay

Ακόμα και καταπονημένος, ο Ολυμπιακός δεν πρόσφερε μια κάποια ανακούφιση σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, που συγκρούονται απόψε. Νίκησε αγκομαχώντας τον Πανιώνιο και άφησε χωρίς περιθώρια βαθμολογικής απώλειας τους δύο «μονομάχους». Ναι, ισχύει και για τους «πράσινους». Εδώ, εκτός από τους βαθμολογικούς, υπάρχουν ψυχολογικοί και λόγοι γοήτρου. Αν ο ελλιπής Ολυμπιακός νικά την ΑΕΚ εκτός έδρας και δεν το καταφέρει ο Παναθηναϊκός, τότε υπάρχει θέμα.

Ο πρωτοπόρος και ανίκητος ΠΑΟ δοκιμάζεται για πρώτη φορά στα σοβαρά. Με τον Αρη έδειξε χαρακτήρα πρωταθλητή ανατρέποντας το σε βάρος του σκορ. Με την ΑΕΚ οφείλει να αποδείξει ότι είναι φτιαγμένος από το μέταλλο που τόσα χρόνια είχε ο Ολυμπιακός και του έπαιρνε τα πρωταθλήματα. Οι οπαδοί των «πρασίνων» θα έχουν απόψε το πρώτο σοβαρό δείγμα για το τι ακριβώς ομάδα είναι φέτος το «τριφύλλι». Ενα σύνολο με κάποιους σπουδαίους παίκτες ή κάτι παραπάνω; Εχει κυλήσει ήδη αρκετό νερό στο αυλάκι του πρωταθλήματος ώστε να μην υπάρχουν πια δικαιολογίες.

Ουτε η απουσία του Σπυρόπουλου μπορεί να σταθεί σε περίπτωση αποτυχίας. Οταν ο βασικός αντίπαλος παίζει και κερδίζει με πειραματικές συνθέσεις και σοβαρές απουσίες, λιγοστεύουν τα περιθώρια για άλλοθι. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να δείξει απόψε τι είδους ομάδα είναι και μέχρι πού μπορεί να φτάσει.

Αχίλλειος πτέρνα ήταν μέχρι τώρα η άμυνά του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την ΑΕΚ. Πολλοί θεωρούν ότι οι «Ενωσίτες» πηγαίνουν με τσακισμένη την ψυχολογία στο ντέρμπι. Κάνουν λάθος. Ο Μπάγεβιτς και ο Δημητριάδης φρόντισαν να πείσουν τους παίκτες ότι ο Δαλούκας τους νίκησε κι όχι ο Τοροσίδης με την παρέα του.

Η ΑΕΚ θα μπει στο γήπεδο με ψυχολογία νικητή. Με την αίσθηση πως στο ντέρμπι της Τετάρτης απλώς δεν νίκησε ο καλύτερος. Για την ΑΕΚ τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα με τον Κρίστιαν Νέμεθ στην ενδεκάδα. Ο νεαρός Ούγγρος παίζει απλά και με ταχύτητα.

Κάνει, δηλαδή, ό,τι ακριβώς απεχθάνεται η μάλλον βραδυκίνητη «πράσινη» άμυνα. Στηριζόμενος στις επινοήσεις του Γκερέιρο και προσμένοντας –επιτέλους– ένα καλό παιχνίδι από τον Σκόκο, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ελπίζει ότι θα βρει κενούς χώρους για να προβληματίσει τον Τζόρβα. Ταυτόχρονα θα περιμένει να βρει τα πατήματά του ο Γιάχιτς ώστε να «δέσει» η... πουπουλένια άμυνα της ομάδας του.

Οπως και να το κάνουμε, οι αδύναμες άμυνες θα έχουν τον πρώτο λόγο στο παιχνίδι. Ισως εκεί κριθεί κατά μεγάλο μέρος η τύχη του. Κάθε προγνωστικό μοιάζει παρακινδυνευμένο, παρά την υπεροχή σε ποιοτικούς παίκτες που έχει ο Παναθηναϊκός από τη μέση και μπροστά. Το ισόπαλο αποτέλεσμα δεν είναι καταστροφή για κανέναν. Φέρνει, όμως, τον Ολυμπιακό στην κορυφή και μάλιστα έχοντας βγάλει δύο δύσκολα ματς εκτός έδρας.

Ενδεχόμενη ήττα στέλνει την ΑΕΚ σε ρόλο κομπάρσου από την πέμπτη αγωνιστική. Κάθε αποτέλεσμα πλην της νίκης των «πρασίνων» καθιστά τον Ολυμπιακό (και πάλι) πρώτο φαβορί. Ετσι κι αλλιώς, ο Ολυμπιακός ρίχνει βαριά τη σκιά του στο αποψινό ματς. Το θέμα είναι να μην τη ρίξει κι ο διαιτητής Κουκουλάκης. Αρκετά ταλαιπωρηθήκαμε από τα χοντρά φαλτσοσφυρίγματα του Δαλούκα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x