Γιώργος Χελάκης

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

SportDay

Γυρίζω πίσω, ρίχνοντας μια ματιά στα γραπτά μου των προηγούμενων ημερών. Σε ένα από αυτά ισχυριζόμουν ότι η ουκρανική άμυνα έχει πρόβλημα όταν η μπάλα βρίσκεται στο γρασίδι. Την πρώτη φορά ο Σαλπιγγίδης βρήκε την μπάλα στον αέρα, διότι είχε αναπηδήσει μετά την πάσα του Σπυρόπουλου. Τη δεύτερη φορά ο Γιώργος Σαμαράς χάιδεψε την μπάλα ώστε να κυλήσει στο χορτάρι.

Ο Σαλπιγγίδης βγήκε στην πλάτη της άμυνας και το αριστερό πλασέ του την έστειλε εκεί που ο Πιατόφ το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να την παρακολουθήσει στην πορεία της προς τα δίχτυα. Οσα έγιναν χθες το βράδυ στην «Ντόνμπας Αρένα» πιστοποιούν ότι κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Οτι ο γερο-Ρεχάγκελ έχει ακόμα τον τρόπο να διαβάζει τη στρατηγική του αντιπάλου και να προσαρμόζει τη δική του αμυντική τακτική. Αλλωστε, το λέει και ο ίδιος καθαρά: «Ψάχνουμε τις σωστές απαντήσεις στα ερωτήματα που μας βάζει ο αντίπαλος».

Στα πολλά ερωτήματα που του έβαλε ο Ολεξέι Μιχαϊλιτσένκο ο σοφός Ρεχάγκελ είχε τις απαντήσεις. Ακόμα και στο ερώτημα που προέκυψε πριν συμπληρωθεί το εικοστό λεπτό. Πέρασε τον Πλιάτσικα δεξί μπακ και έστειλε τον Βύντρα δίπλα στον Κυργιάκο για να κάνει τη δουλειά του λαβωμένου Σωκράτη Παπασταθόπουλου.

Αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου, θύμιζε σε όλους μας ότι από εκείνη τη «χρυσή» ομάδα του 2004 είχε μαζί του μόνο τρεις παίκτες (Καραγκούνης, Χαριστέας, Κατσουράνης) και όταν ένας εκνευρισμένος Ουκρανός δημοσιογράφος τον ρώτησε αν η ομάδα μπορεί να παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο, του απάντησε: «Βεβαίως, με τον Κακά, τον Μέσι, τον Τσάβι και τον Ινιέστα»!

Ας αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Η χθεσινή νίκη-πρόκριση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Οτο Ρεχάγκελ. Αυτός σχεδίασε και οι 14 εκλεκτοί του υλοποίησαν στον αγωνιστικό χώρο. Και όπου τυχόν έβλεπε λάθη και αδυναμίες, όρθιος μέσα στη βροχή καλούσε τους παίκτες του να τα διορθώσουν.

Ε, λοιπόν, αυτό το πνεύμα του νικητή από τη δική του παρουσία μεταφέρθηκε στην Εθνική ομάδα. Πρώτος αυτός και μετά οι τρεις παλιοί το μετέδωσαν σε όλους τους άλλους. Στον Πλιάτσικα, που «έσβησε» τον Γιαρμολένκο και πήγαινε κάθε φορά πρώτος στην μπάλα. Στον Βύντρα, που έκανε ίσως το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του, παίζοντας στόπερ για εβδομήντα λεπτά. Στον Σαλπιγγίδη, που ήταν μακράν ο κορυφαίος της Εθνικής και έβαλε το «χρυσό» γκολ.

Στη Νότιο Αφρική δεν στέλνουμε απλώς μια καλή ομάδα που προκρίθηκε εις βάρος της Ουκρανίας. Στέλνουμε μια ομάδα που κρατάει καλά το νήμα εκείνης που μεγαλούργησε πριν από πεντέμισι χρόνια. Ο Ρεχάγκελ στο εκατοστό παιχνίδι του με την Εθνική ευτύχησε να εξασφαλίσει την πρόκριση σε Μουντιάλ για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ολοι εμείς ευτυχήσαμε να δούμε ένα μεγάλο παιχνίδι και να έχουμε να λέμε (και να γράφουμε) μέχρι την ώρα που οι διεθνείς θα μπουν στο τσάρτερ για να ταξιδέψουν στη Νότιο Αφρική!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x