Ο Σάντος δηλώνει ικανοποιημένος και αισιόδοξος – Ο Νικολαΐδης χαίρεται για τους «πιτσιρικάδες» – Ο Ιβιτς επέμεινε για απόκτηση και «έτοιμων» παικτών – Και οι τρεις βρίσκονται μπροστά στην πιο καθοριστική χρονιά του εγχειρήματός τους
Στην τελευταία τους συζήτηση με αντικείμενο τις πρώτες εντυπώσεις από τους νεοαποκτηθέντες ο Φερνάντο Σάντος μετέφερε στον Ντέμη Νικολαΐδη και τον Ιλια Ιβιτς την εκτίμηση ότι η ομάδα έχει ενισχυθεί επαρκώς.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο Πορτογάλος έχει φτάσει σε συμπέρασμα ότι το ρόστερ είναι βγαλμένο από τα όνειρά του. Το αντίθετο μάλιστα. Αν είχε το περιθώριο, θα ήθελε να καλωσορίσει τουλάχιστον έναν-δύο ακόμα ποδοσφαιριστές. Και διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με το αν ορισμένοι εκ των παικτών του είναι ικανοί να αντιληφθούν τι ακριβώς τους ζητεί και να το «βγάλουν» στον αγωνιστικό χώρο, όπως και σχετικά με το αν θα καταφέρουν να κάνουν σύντομα τα απαιτούμενα βήματα αλλαγής νοοτροπίας. Ο προπονητής όμως έχει την πεποίθηση ότι το φετινό ρόστερ αφενός είναι πιο ποιοτικό και αφετέρου του δίνει δυνατότητα να δοκιμάσει συστήματα και τρόπους ανάπτυξης που δεν μπορούσε ούτε να σκεφτεί πέρυσι.
Ο πρόεδρος και ο τεχνικός διευθυντής είναι σε σημαντικό βαθμό ικανοποιημένοι από τις κινήσεις τους. Κατ' αρχάς, επειδή κατάφεραν να παντρέψουν τις έως έναν βαθμό διαφορετικές απόψεις που είχαν οι Νικολαΐδης, Ιβιτς, Σάντος. Και κατά δεύτερο λόγο επειδή τα πρώτα δείγματα των «πιτσιρικάδων» επιτρέπουν την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι φέτος η κοινωνία της ΑΕΚ θα δει τα αξιόλογα «φιντάνια» να παίζουν και να δημιουργούν στην εξέδρα την πίστη ότι σύντομα θα θαυμάζει μια νεανική ομάδα ικανή να πάρει τίτλους.
Ο Νικολαΐδης ήταν αυτός που εκτίμησε ότι η ΑΕΚ θα έπρεπε να κινηθεί στην αγορά των «17-19 ετών», αφού είχε αντιληφθεί ότι το πορτοφόλι της ΠΑΕ δεν επέτρεπε μεταγραφές ποδοσφαιριστών της τάξης των «21 και κάτι». Ο Ιβιτς ήταν αυτός που συμφωνούσε μεν με αυτή τη στρατηγική επιλογή, αλλά επέμενε στην ανάγκη απόκτησης και «έτοιμων» ποδοσφαιριστών, από τους οποίους η ΑΕΚ θα είχε την απαίτηση να της ανεβάσουν με το «καλημέρα» την ποιότητα και να της δώσουν εμπειρία και νοοτροπία που θα τη βοηθήσουν να διαγράψει πορεία πρωταθλητισμού και να σταθεί καλά στην Ευρώπη.
Ο Σάντος δήλωσε εξαρχής έτοιμος να σεβαστεί την επιλογή της διοίκησης, αφού μοιράζεται την ίδια φιλοσοφία με τον Νικολαΐδη, και είχε από πέρυσι δεχθεί να αναλάβει το πρότζεκτ της δημιουργίας νέας ομάδας. Εμεινε ικανοποιημένος με την απόκτηση των Αλεξόπουλου, Σαπάνη, Βενγλίνσκι, ενθουσιάστηκε με τον Λάκη. Και ενέκρινε, αφού προηγουμένως τους παρακολούθησε αγωνιζόμενους, την ένταξη των Τσιρίλο και Σορεντίνο στο δυναμικό της ομάδας. Ζήτησε να δοκιμάσει τον Τσάνκο και εκ των υστέρων εισηγήθηκε υπέρ της απόκτησής του. Εκτίμησε ότι δεν «καίγεται» για δεξί μπακ. Και θεωρεί ότι έχουν καλυφθεί επαρκώς τα κενά των Αλβες, Ασουνσάο και ότι με δεδομένη την παραμονή του Κατσουράνη η ΑΕΚ είναι πιο πλήρης από πέρυσι και έχει ενισχυθεί σημαντικά.
Ποια είναι η άποψη του Σάντος για τους «μικρούς»; Για τους τέσσερις που έχει ήδη παρακολουθήσει, δηλώνει σίγουρος ότι έχουν καλές πιθανότητες να κάνουν καριέρα. Τον Κομβολίδη τον υπολογίζει ως μια σημαντική μονάδα πίσω από τον Βενγλίνσκι, με ικανότητα να δώσει φέτος στην ΑΕΚ περισσότερα απ' όσα της έδωσε πέρυσι ο Καμπάνταης. Εμεινε πολύ ικανοποιημένος από την πορεία του Πλιάτσικα μέχρι τον τραυματισμό του και με την απόδοση του Κουτρουμάνου στις προπονήσεις και τα φιλικά της Ιταλίας. Και θεωρεί ότι αυτοί, όπως και ο Παπασταθόπουλος, είναι ικανοί να μπουν με το καλημέρα στον κορμό από τον οποίο προκύπτει η ενδεκάδα. Για τον Κονέ δεν έχει προλάβει να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη, αλλά δεν κρύβει ότι τον ικανοποιεί η πρώτη εντύπωση.
Νικολαΐδης, Ιβιτς και Σάντος χαμογελούν ικανοποιημένοι με τη διαπίστωση ότι κατέβασαν αρκετά τον μέσο όρο ηλικίας της ΑΕΚ (24,9). Χαίρονται που βλέπουν ότι από τους 27 παίκτες του ρόστερ μόνο ένας (Σοάρες) είναι πάνω από τα 30. Και βλέποντας ότι διαθέτουν έντεκα ποδοσφαιριστές ηλικίας «25 και κάτω» αισιοδοξούν, με τη σκέψη ότι κάνουν βήματα για το χτίσιμο μιας ομάδας με μέλλον.
Το παράθυρο
Στις προχθεσινές του δηλώσεις ο Ιβιτς άφησε ανοικτό παράθυρο για νέα μεταγραφική κίνηση. Ο τεχνικός διευθυντής δεν είχε στο μυαλό του τον Αγγελο Μπασινά, αφού η ΑΕΚ δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησής του, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Δεν είχε στο μυαλό του ούτε τον Τραϊανό Δέλλα, που χθες προπονήθηκε στους Θρακομακεδόνες, αφού το συμπέρασμα της φιλολογικής συζήτησης που είχε κάνει με τον πρώην συμπαίκτη και συγκάτοικό του ο Νικολαΐδης δεν επιτρέπει στην ΑΕΚ ούτε να το σκέπτεται. Εκτός και αν ο πρωταθλητής Ευρώπης κρίνει ότι η επιστροφή στην Ελλάδα θα ευνοούσε τη σταθερή και ασφαλή επάνοδό του στην αγωνιστική δράση μετά την επέμβαση στη μέση που έκανε τον περασμένο Μάιο. Δεδομένου όμως ότι η ΑΕΚ ήταν έτοιμη να κάνει νέα υπέρβαση στο μπάτζετ της για χάρη του Θοδωρή Ζαγοράκη, αν αυτός δεν είχε δώσει τον λόγο του στον ΠΑΟΚ, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να την κάνει για χάρη κάποιου άλλου ποδοσφαιριστή. Αρκεί να της προκύψει μια τέτοια περίπτωση που θα την πείσει ότι αξίζει την υπέρβαση. Αυτή θα αφορά προφανώς έναν έτοιμο και εγνωσμένης αξίας ποδοσφαιριστή, στον οποίο η ΑΕΚ θα επενδύσει ποντάροντας και στη βοήθεια που θα της προσφέρει, αλλά και στα χρήματα που θα της φέρει αν πουληθεί στο μέλλον.
Το μπάτζετ
Η υπέρβαση στον προϋπολογισμό ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ, αφού από τα 5 εκατ. ευρώ που κόστιζε πέρυσι το ποδοσφαιρικό τμήμα, σήμερα έφτασε να ξεπεράσει τα 6,5. Αυτό όμως δεν έγινε αδικαιολόγητα. Το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί το καλοκαίρι του 2004 δεν την προέβλεπε αυτή την υπέρβαση, αλλά ούτε και τα αυξημένα έσοδα που είχε η ΠΑΕ κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου. Το δάνειο που έχει ζητήσει η ΠΑΕ έχει καθυστερήσει να εκδοθεί, αλλά αυτό δεν ανησυχεί διόλου τους μεγαλομετόχους, αφού εκείνοι το καθυστέρησαν προκειμένου να εξασφαλίσουν πιο ευνοϊκούς όρους. Αν η νέα σεζόν είναι -στον οικονομικό τομέα- ανάλογη της προηγούμενης, η ΠΑΕ θα φτάσει νωρίτερα απ' ό,τι είχε προβλεφθεί στην εξυγίανση. Και το μπάτζετ του επόμενου καλοκαιριού θα φτάσει και ίσως θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Κι αν οι «πιτσιρικάδες» τής έχουν «βγει», η ΑΕΚ θα δείχνει σ' ένα χρόνο έτοιμη να ανεβάσει θεαματικά την ποιότητα του ποδοσφαίρου που θα αποδίδει. Αρκεί βεβαίως να μην έχουν απογοητευτεί οι πρωταγωνιστές. Αρκεί, δηλαδή, να είναι «κερδισμένη» η ΑΕΚ στη νέα, την πιο καθοριστική σεζόν για το εγχείρημα του Νικολαΐδη.
Ο Σάντος δείχνει ικανοποιημένος και αισιόδοξος. Ο Ιβιτς είναι πιο ανήσυχος. Ο Νικολαΐδης κοιμάται ήσυχος. Οι «παλιοί» ποδοσφαιριστές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Βλέπουν καλά σημάδια, ποντάρουν στον Βλάνταν Ιβιτς, αλλά ξέρουν ότι το φετινό στοίχημα θα κριθεί κυρίως από την απόδοση των Τσιρίλο, Βενγλίνσκι και των Αλεξόπουλου, Σαπάνη, Λάκη. Αν αυτοί οι «νέοι» τής «βγουν», η ΑΕΚ θα είναι καλύτερη. Αν δεν «βγουν», η ΑΕΚ θα κυνηγάει το θαύμα.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






