Παλαιότερες

Διακήρυξη για την Οδική Ασφάλεια

SportDay

Η κοινή διακήρυξη για Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2010-2020 εγκρίθηκε από την 1η Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια, που έγινε στη Μόσχα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, και πλέον αναμένεται να εγκριθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Στην ιστορική διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 70 υπουργοί απ' όλες τις χώρες του κόσμου, εγκρίθηκε η διακήρυξη και παράλληλα συμφωνήθηκε η διοργάνωση της 2ης Υπουργικής Διάσκεψης έπειτα από πέντε χρόνια για την εξέταση της προόδου στο θέμα της οδικής ασφάλειας.

Στην καταληκτική συνεδρίαση για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με ομιλητές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας-ΠΟΥ, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Ιδρυμα FIA της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και τον υπουργό Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πολ Κλαρκ, προσχώρησαν ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών, Ρασίντ Νουργκάλιεφ, και ο επικεφαλής της ρωσικής αστυνομίας Βίκτορ Κιριάνοφ, ώστε να εγκριθούν και να καθοριστούν σχέδια για τον παγκόσμιο συντονισμό και την προσπάθεια για τη μείωση των τραυματισμών από τα τροχαία ατυχήματα.

Στην ομιλία του ο Κλαρκ υπενθύμισε ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια των δύο ημερών της συνόδου κορυφής περισσότερα από 7.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους όλου του κόσμου!

«Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε χαρακτηριστικά, «μπορεί και πρέπει να αποτραπεί». Προ των ευθυνών τους έφερε τους υπουργούς, από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Γουόρντ, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος της FIA, λέγοντας: «Είστε οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν αυτή τη δεκαετία πραγματικότητα».

Εν τω μεταξύ, σήμερα το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», στο πλαίσιο της πρόληψης και μείωσης των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας, συνδιοργανώνει με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) στο Ζάππειο ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Οδική Ασφάλεια και Υπεύθυνη Κατανάλωση Αλκοόλ στην Ελλάδα».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει στόχο να ενισχύσει τον διάλογο σε επίπεδο κρατικών αρχών, κοινωνικών φορέων και ΜΜΕ, όπως επίσης και να δώσει τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων σε εμπειρογνώμονες και ειδικούς σε θέματα οδικής ασφάλειας και υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ.

Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς το 25% των θανατηφόρων τροχαίων συμβάντων σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ το 1/3 των θανάτων στους δρόμους οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα. Ειδικότερα το Σαββατοκύριακο υπάρχει τριπλασιασμός των θανατηφόρων τροχαίων συμβάντων, ενώ το 49% των θυμάτων στη χώρα μας αφορά νέους ηλικίας έως 36 χρόνων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x