Γιώργος Χελάκης

Αξιζε να νικήσει

SportDay

Δεν δέχομαι ούτε για αστείο ότι η ΑΖ Αλκμααρ είναι μια τυχαία ομάδα. Επαιξε κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο, είχε γρήγορες και κοντινές εναλλαγές της μπάλας και έβγαινε με ταχύτητα στον κενό χώρο. Μπορεί ο Κούμαν να αποδείχτηκε υπερόπτης διαβεβαιώνοντας στη συνέντευξη Τύπου ότι θα νικήσει τον Ολυμπιακό, αλλά στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα.

Γι' αυτό και ο βαθμός του Αλκμααρ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Ο Ολυμπιακός τον πήρε απέναντι σε μια επιθετική ομάδα, κάνοντας ο ίδιος μια πολύ καλή εμφάνιση κι ένα εξαιρετικά παραγωγικό παιχνίδι. Κατά τη γνώμη μου, οι «ερυθρόλευκοι» ευτύχησαν να έχουν στην πρώτη σειρά των διακριθέντων τρεις ρεζέρβες τους. Ο Οσκαρ Γκονζάλες «όργωσε» το γήπεδο, κράτησε έξυπνα την μπάλα και έδωσε τις δύο ασίστ σε Ζαϊρί και Λεονάρντο.

Ο Γιώργος Γκαλίτσιος κέρδισε όλες τις προσωπικές μονομαχίες από τους αντιπάλους του και έβγαζε αξιόπιστα την μπάλα μπροστά. Ο Λεονάρντο, αν και προερχόταν από πολύμηνο τραυματισμό, έκανε σπουδαίο παιχνίδι βοηθώντας αμυντικά και επιθετικά. Σπεύδω να προλάβω όσους βιάστηκαν να σιχτιρίσουν επειδή ο Ζίκο δεν έκανε αλλαγές. Μα, στους στόχους του κόουτς ήταν και να κερδίσει το παιχνίδι, κατά συνέπεια δεν υπήρχε λόγος να κάνει αλλαγή, μια και στη διάθεσή του δεν υπήρχε κάποιος άλλος αξιόπιστος επιθετικός.

Η καλά οργανωμένη ομάδα του Κούμαν έπαιζε με γρήγορες πάσες προς τα πίσω και αμέσως μετά με κάθετες μπαλιές στην πλάτη της άμυνας. Ο Ζεβλάκοφ και ο Ραούλ Μπράβο, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, είχαν αρκετά προβλήματα με τους ταχύτατους Ντεμπελέ, Χόλμαν και Λενς. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μαρέσκα ανέβασε την απόδοσή του ανασταλτικά και τα προβλήματα περιορίστηκαν.

Ο Ολυμπιακός κράτησε περισσότερο την μπάλα στην κατοχή του, κυρίως χάρη στην ικανότητα του Γκονζάλες να την κρατάει, και έτσι περιόρισε τους κινδύνους στην εστία του ευρισκόμενου πάντα σε ετοιμότητα Νικοπολίδη. Ενα ερώτημα μένει να απαντήσουν ποδοσφαιριστές και τεχνική ηγεσία: πώς γίνεται στα ματς του πρωταθλήματος η ομάδα να κλατάρει στα τελευταία λεπτά και χθες το βράδυ όχι μόνο να μην ξεμένει από δυνάμεις, αλλά να βγαίνει συνεχώς στην επίθεση για να πετύχει γκολ;

Ο ένας τουλάχιστον βαθμός στο εντός έδρας παιχνίδι του Δεκέμβρη με την Αρσεναλ δεν είναι εύκολη υπόθεση, επειδή ακόμα και οι νεαροί παίκτες που ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ο Βενγκέρ είναι ικανοί να πάρουν τη νίκη στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ομως ο Ολυμπιακός έκανε ένα ακόμα βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Μετά τα απανωτά στραπάτσα στο πρωτάθλημα αποκτά αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια και έχει πάντα να ελπίζει ότι τα παιχνίδια του στο εξής θα τα δίνει με όλο και περισσότερους ετοιμοπόλεμους παίκτες.

Συνολικά παρατηρώντας κανείς τις εκτός έδρας εμφανίσεις του Ολυμπιακού εξάγει το συμπέρασμα ότι η ομάδα αλλάζει νοοτροπία και στηρίζεται όλο και περισσότερο στη συνταγή της άμυνάς της και στην πολύ καλή ανασταλτική δουλειά που κάνουν οι κεντρικοί χαφ. Ο Ολυμπιακός στηριζόμενος στην αξιόπιστη άμυνά του έβγαινε συνεχώς στην επίθεση, οι ακραίοι του μπακ κινούμενοι στις πλάτες των χαφ έβγαιναν μπροστά και έκαναν σέντρες προς τη μεγάλη περιοχή του Ρομέρο. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν φοβήθηκαν το παιχνίδι και έπαιξαν για τη νίκη.

Για να το κάνεις αυτό σε ευρωπαϊκό ματς, πρέπει πρώτα να θωρακίζεις την άμυνά σου και στη συνέχεια να ξεδιπλώνεσαι. Επιθετικά το σοβαρό και πειθαρχημένο παιχνίδι των «ερυθρολεύκων» αφήνει περιθώρια να θεωρηθεί ότι η ομάδα ξεπερνάει ένα μήνα κακών εμφανίσεων και άσχημων αποτελεσμάτων.

Εν όψει του ντέρμπι της Κυριακής η διαπίστωση αυτή αποκτά εξαιρετική σημασία, για μια ομάδα που έχει πλέον συνηθίσει να είναι κάθε χρόνο πρωταγωνίστρια. Οσο για τον Κούμαν και την υπεροψία του, πήρε ήδη αποστομωτική απάντηση, ωστόσο στον Ολυμπιακό χρειάζεται ακόμα μία για όσους πρόωρα πάνε να τον ξεγράψουν και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x