Γιώργος Χελάκης

Tους «ευνούχισε» ο Τεν Κάτε

SportDay

Η επιχείρηση διατύπωσης λογικών επιχειρημάτων που να εξηγούν το πατατράκ των «πρασίνων» στο Φάληρο έχει τα όριά της. Οταν τα υπερβεί κανείς, περνάει στο στάδιο των μεταφυσικών αναζητήσεων. Ψάχνει, δηλαδή, εκτός της σφαίρας της λογικής να βρει τι είναι αυτό που μεταμορφώνει τις «ερυθρόλευκες ρεζέρβες» σε παίκτες-κλειδιά, οι οποίοι σήκωσαν το βάρος της επικράτησης απέναντι στον Παναθηναϊκό. Η εύκολη μεταφυσική εξήγηση αφορά τη «βαριά φανέλα του πρωταθλητή»!

Εύκολο να το λες, δύσκολο να πείθεις πώς διάολο ο Ζαϊρί, όταν φοράει αυτή τη φανέλα, ο οποίος ήρθε για να ξεκουράζει τον Γκαλέτι, τάραξε στις ντρίμπλες τον Σπυρόπουλο και τον Σεϊταρίδη. Δύσκολο να κατανοήσεις πώς ο τρίτος και τελευταίος σε σειρά αξιολόγησης επιθετικός του Ολυμπιακού βάζει δύο γκολ και χάνει ευκαιρίες για άλλα δύο. Πώς ο Οσκαρ, που ξέμεινε για να συμπληρώνει τα οικογενειακά διπλά, γίνεται βασικός και μάλιστα σε ρόλο που πέρυσι έπαιζε ο Μπελούτσι.

Πώς ο Γκαλίτσιος βγάζει σ' ένα ημίχρονο όσες σέντρες έβγαλαν μαζί σε ολόκληρο το ματς οι ακραίοι του Παναθηναϊκού, αν και λογαριάζεται τρίτος δεξιός μπακ, πίσω από τον Τοροσίδη και τον Ζεβλάκοφ (από σεβασμό στο πάθος και την ηλικία του ο Τάσος Πάντος δεν διαβαθμίζεται).

Σε όλα τούτα, αντί να βασανίζονται για απαντήσεις οι δημοσιογράφοι, καλό είναι να «βασανιστεί» ο Τεν Κάτε και να δώσει πειστικές απαντήσεις που δεν θα επικαλούνται τη μεταφυσική. Γιατί η ομάδα του Παναθηναϊκού έχει ανάγκες από πρακτικές απαντήσεις εδώ και τώρα. Απ' όποια οπτική γωνία και να γίνει η ανάλυση του ματς, το συμπέρασμα καταλήγει στον προπονητή του «τριφυλλιού» και τη μεγάλη συμβολή του στην εξέλιξη που είχε.

Ο κόουτς φοβήθηκε τη φανέλα περισσότερο απ' όσο πίστεψαν σε αυτήν ο ίδιος ο Ζίκο και οι ποδοσφαιριστές του. Οι τρεις αμυντικοί χαφ έστειλαν το μήνυμα ότι ο Παναθηναϊκός θα μπει φοβισμένος στο γήπεδο και ότι το πρώτο αποτέλεσμα που θα επιδιώξει είναι η ισοπαλία. Κρίμα τόσα καντάρια ταλέντου να χαραμιστούν με στόχο το «Χ». Φάνηκε καθαρά πως ο Τεν Κάτε εμπιστεύεται λιγότερο την ομάδα του απ' ό,τι η διοίκηση της ΠΑΕ και οι οπαδοί στην εξέδρα.

Μια ομάδα που τρομοκρατείται από τον Γκαλίτσιο, τον Ζαϊρί, τον Οσκαρ και τον Μήτρογλου φαίνεται πως δεν αισθάνεται καλά να κουβαλά τον τίτλο του φαβορί και προτιμά να τον παραχωρήσει στις «ρεζέρβες» του Ολυμπιακού. Ποιους παίκτες, άραγε, θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή του ο κόουτς για να τους βάλει να παίξουν επιθετικά στο Φάληρο και να επιδιώξουν από την αρχή τη νίκη;

Τι ψυχολογία ομάδας είναι αυτή που αντί να πιέζει τον αντίπαλό της μετά το πρώτο γκολ απειλείται με κατάρρευση και κινδυνεύει με διασυρμό; Τα ερωτήματα αυτά φαίνεται πως είναι δύσκολο να τα απαντήσει ο Τεν Κάτε. Και δεν θα χρειαζόταν, άλλωστε, αν το προχθεσινό ματς ήταν μια χτυπητή εξαίρεση σ' ένα λαμπρό κανόνα που ορίζει πως ο Παναθηναϊκός συνδυάζει το όμορφο θέαμα με τα πετυχημένα αποτελέσματα. Επειδή όμως δεν συμβαίνει έτσι, η διοίκηση της ΠΑΕ μάλλον πρέπει να αφήσει τις μηνυτήριες αναφορές και να δει τι γίνεται με τις εξώσεις...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x